Diğer
    Ana SayfaPsikolojiUyku apnesi kaderiniz olmasın!

    Uyku apnesi kaderiniz olmasın!

    -

    Yaşam kalitesini etkiliyor
    Bu sorunu yaşayan hastalar bazen uygunsuz yerlerde uyuyakalabiliyor; bu uykululuk hali nedeniyle iş ve özel hayatlarında ciddi problemler yaşayabiliyor. Yapılan çalışmalar zaman zaman araba kullanırken de uyuyan uyku apnesi hastalarının, sağlıklı insanlara göre 2-3 kat daha fazla trafik kazası yaptığını ortaya koyuyor. Uyku apnesi hastalığı, sinir sistemi fonksiyonlarında bozukluk yaparak, kişilerde konsantrasyon eksikliğine ve unutkanlığa da yol açıyor. Ayrıca bu kişilerde kolay sinirlenme, isteksizlik, iş veriminde azalma da görülebiliyor. Bu tür şikayetler bazen birden başlayabileceği gibi sıklıkla yavaş yavaş da gelişebiliyor. Hormonal değişiklerin etkisi ile hastaların cinsel ilgileri de azalabiliyor. Hastalar genelde kolay uykuya daldıkları için, uykuyla ilgili şikayetleri olmadığını ifade ediyor. Bazıları ise gece boyunca sık sık hava açlığı ile uyanıp, geceleri tuvalet ihtiyacı duyduklarını belirtiyor. Gece uykuları huzursuz olan bu kişiler boyun ve baş bölgesinde terleme, uyandıklarında ise baş ağrısı ve ağız kuruluğu hissediyor.

    kasim-2011-psikoloji-resim-2HASTA UYKUDA İNCELENİYOR
    Uzm. Dr. Özcan Ertürk, uyku-apne sendromu şüphesinde yapılan incelemeleri şu şekilde sıralıyor:
    ■ Doktor, hastanın şikayetleri hakkında muhtemelen yatak partneri ya da yakınlarıyla konuşup daha detaylı bilgi alıyor. Yakınmalarının obstrüktif uyku-apne sendromu ile uyumlu olduğuna karar vermesi halinde, kişiyi bir uyku bozuklukları merkezine yönlendiriyor.
    ■ Uyku bozuklukları merkezlerinde, hastalar vücutlarının çeşitli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile gece boyunca inceleniyor.
    ■ Poligrafik uyku tetkiki testi, otel odasına benzer bir mekanda, mümkün olduğu kadar hastanın evindeki ortama yakın şartlar sağlanarak, tüm gece sürüyor. Bu süre boyunca hastanın uykusu ve uykuda gerçekleşen çeşitli vücut fonksiyonları kaydediliyor. Ayrıca hasta görevli teknisyenler tarafından izlenerek, uyku hali videoya kaydediliyor.

    Aşırı kilo önemli bir neden
    Uyku sırasında tüm kaslar gibi solunum kasları da gevşiyor. Sağlıklı insanlarda herhangi bir probleme yol açmayan bu gevşeme, bazı hastalarda sebebi bilinmeyen nedenlerle daha da belirginleşiyor. Bu durum ise solunumu zorlaştırarak, uykuyu tehlikeli bir hale dönüştürüyor.
    Kişinin aşırı kilolu olması; anormal boğaz, burun, ağız ve çene yapısı solunum yolunun daha da darlaşmasına neden oluyor. Bu nedenle uyku sırasındaki gevşemenin de etkisiyle solunum yolu kapanıp, apne oluşuyor. Ancak yukarıdaki faktörler yine de tek başlarına solunumun durmasına sebep olmuyor. Hastalığın ortaya çıkmasında, uykuda solunum kontrolünü sağlayan beyin merkezlerinin de, nedeni belirlenemeyen bir rolü olduğu düşünülüyor.

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz