Diğer
    Ana SayfaSağlıkUyumak ya da uyuyamamak

    Uyumak ya da uyuyamamak

    -

    Kimileri çok uyumaktan kimileriyse hiç uyuyamamaktan yakınıyor. Ancak her iki grubun da hayalini kurduğu ortak nokta; koyunları saymadan, sağa sola dönmeden mışıl mışıl bir uyku çekebilmek. Günlük hayatta yapılabilecek değişiklikler ve modern tedavi yöntemleri ise deliksiz bir uyku vaat ediyor…

    Funda Çatar

    Her gece aynı sahne yaşanıyor… Deliksiz bir uyku için yatağınıza uzanıyor ve sabah dinç bir şekilde uyanmak istiyorsunuz. Başınızı yastığa koyar koymaz uyumayı arzularken gözleriniz size inat, açık kalmakta ısrar ediyor. Gözlerinizi tavana dikip, milyonlarca koyun sayarak kendinizi uyumaya şartlamanız da bir sonuç vermiyor. Binbir güçlükle uykuya dalıyor ve sabah da dinlenmemiş bir halde gözlerinizi açıyorsunuz. Bunun sonucunda ise gün boyunca depresif hareketler sergiliyor, dikkatinizi toplayamıyor, iş hayatınızda performans gösteremiyor, yorgunluktan bitap halde dolaşıyorsunuz. Üstelik gün boyunca çektiğiniz sıkıntılar bununla da kalmıyor; gece uyuyamadığınız için tam toplantının ortasında ya da telefonla konuşurken aniden uyuya kalıp gülünç durumlara da düşebiliyorsunuz. Bu sorununuzda yalnız değilsiniz aslında! Çünkü günümüzde pek çok kişi uyku bozukluklarının etkisi altında kalıyor. Öyle ki toplumun yaklaşık yüzde 90'ı hayatının bir döneminde uykusuzluk problemiyle karşılaşıyor, üçte biri ise haftanın birkaç gecesini istediği gibi uyuyamadan geçiriyor.

    Uyku hastalıkları neler?

    Çoğumuzu yakından ilgilendiren uyku bozuklukları, günlük yaşantımızı ve sağlığımızı ciddi ölçüde etkilediği halde maalesef üzerinde çok az bilgi sahibiyiz. Birçoğumuz uykusuzluğun gündüz yeteri kadar yorulmamaktan veya psikolojik nedenlerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Aşırı uyumak veya kolay uyanamamak ise genellikle bir tembellik belirtisi olarak kabul ediliyor ya da gündüz aşırı yorulmaya ve strese bağlanıyor. Oysa ne uykusuzluğun ne de aşırı uyumanın nedenleri sanıldığı kadar basit. Uyku bozukluğu; teknolojik yaşam, stres, aşırı kilo, kullanılan ilaçlar, sigara ve alkol tüketimi gibi dışsal nedenlere bağlı olabileceği gibi, uyku sırasında ortaya çıkan hastalıklar sonucu da gelişebiliyor. Günümüzde uzmanlar 84 uyku hastalığını inceliyor. Modern tıp yöntemleriyle uyku bozukluklarına karşı başarılı sonuçlar elde edilse de yaşam alışkanlıklarınız tedavinin en önemli parçasını oluşturuyor. Biz de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Birimi'nden Prof Dr. Hakan Kaynak ile SSK Ankara Eğitim Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uyku Hastalıkları laboratuarı Klinik Şefi Doç. Dr. Sadık Ardıç'a günümüzde en sık görülen uyku bozukluklarını sorduk…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz