Diğer
    Ana SayfaPsikolojiUzmanlar ruhlarını nasıl dinlendiriyor?

    Uzmanlar ruhlarını nasıl dinlendiriyor?

    -

     

    12092013 yuzlesme4Mine BİLGE – Diyetisyen

    Her gün, düzenli nefes egzersizi yapıyorum

    “İş hayatında planlı çalışanların, kendileri için daha fazla zaman ayırabildiklerine inanıyorum. Günlük koşuşturmacanın dışında kendimle ya da en yakınlarımla vakit geçirirken ‘an’da kalmaya çalışıyorum; yani yemek yerken aynı zamanda ‘Şu işi nasıl tamamlarım?’ diye düşünmüyorum.

    Hafta sonu seyahat ederek, hem psikolojik olarak rahatlıyorum hem de motivasyonumu artırıyorum. Güne başlarken, gün içinde fırsat buldukça ve gece yatmadan önce nefes egzersizleri yapıyorum. Bunlar mental olarak rahatlamama, ruhsal ve zihinsel farkındalık kazanmama yardımcı oluyor. Bence kaliteli hayat, lezzetten ve keyiften uzak durmak anlamına gelmiyor. Enerjimi ve motivasyonumu koruyabilmek için her sabah farklı bir kahvaltıyla güne başlıyorum ve 30 dakika yürüyüş yapıyorum. Sağlığımızı korumak için dengeli ve nitelikli beslenmek gerekiyor. Bu yüzden tabağımı ihtiyacım kadar planlıyorum. Porsiyonlarım ne çok, ne az oluyor. Öte yandan yemekleri lezzetlendirmek içim baharat kullanıyorum. Kırmızı et tüketimimi haftada iki öğünle sınırlandırıyorum. Salataları limon suyu, balzamik sirke ve baharatlarla lezzetlendiriyorum. Siyah çay ve kafeinli içeceklerin yerine, yeşil ve beyaz çay gibi antioksidan değeri yüksek içecekler tüketiyorum. Ayrıca günde 2,5-3 litre su içmeye özen gösteriyorum.”

    - Advertisement -

      

    12092013 yuzlesme5

    Doç. Dr. Cengiz BAHADIR – Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

    Su altında yukarıdaki dünyayla bağımı koparıyorum

    “Onca yıl okumak, uzmanlık sınavı, ihtisas, zorunlu hizmet derken ömrünüzün uzunca bir bölümünü bu mesleğe adıyorsunuz ama yetmiyor. Doktor olarak bizler, insanla uğraşıyoruz ve hasta kişiler sizden dertlerine bir şekilde çare bulmanızı istiyor. Uzmanlığım gereği rehabilitasyon gerektiren sakatlayıcı hastalıklarla çok sık karşılaşıyorum. Omurilik yaralanması geçiren genç hastaya bir daha yürüyemeyeceğini ya da bir anneye çocuğunda tedavisiz bir kas hastalığı olduğunu nasıl söyleyebilirsiniz? Fiziksel yorgunluğun bir önemi yok çünkü asıl yorucu olan, devamlı dert dinlemek ve insanların sorunlarına çare bulmaya çalışmanın ruhunuzda yarattığı baskı! Ama bu konuda imdadıma hobilerim yetişiyor. Serbest dalış yapıyorum ve balık avlıyorum. Suyun altında kafamı tamamen boşaltıp, yukarıdaki dünyayla ilişkimi kesiyorum. Bazen beş saat suda kaldığım oluyor. Fiziksel olarak çok yorulsam da ruhumu tam anlamıyla dinlendirebiliyorum. Üç günlük dalış bana neredeyse bir yıllık enerji veriyor. Otomobilleri, özellikle de hızlı olanlarını seviyorum. Ayrıca hem izleyici hem de oyuncu olarak futbol ve tenisle ilgileniyorum, gitar çalıyorum, zaman zaman da resim yapıyorum. Böylece üzerimdeki yoğun stresle daha rahat başa çıkabiliyorum.”

     

    12092013 yuzlesme6Op. Dr. Vildan Baştürk TUTAR – Kulak Burun Boğaz Uzmanı

    İlaç kullanmak yerine, hasta olmamaya çalışıyorum

    “Daha iyi bir iş, daha iyi bir yaşam, daha iyi bir ev! Ve ‘daha’ ile başlayan pek çok şey… Dönüp de hayatımıza baktığımızda ne kadar çok ‘daha’mız olduğunu ve bunlarla mücadele ettiğimizi fark etmek hiç de zor değil. Tüm bu çabanın içinde iyi bir zihinsel performans, sağlıklı bir beden ile sağlıklı bir ruh arayışı içerisindeyiz. Meditasyonlar, vitaminler, beslenmeye destek olan ürünler ve terapilerin hepsi bu arayışın bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan birini ya da birkaçını seçerek, kendimiz için daha iyi zihinsel ve bedensel performans yaratmaya çalışıyoruz. Koruyucu tıp uygulamalarıyla bir hastalığa yakalanıp ilaç kullanmaktansa, hasta olmamaya çalışıyorum. Beni yoran, üzen ya da günlük hayatımda karşılaştığım sorunlara sebep olan aşırılıkları normale çevirip, kişiliğime uygun olarak biçimlendirmeye çalışıyorum. Bunun sağlıklı bir ruh hali için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bedenimi dinlendirmek ve elbette ki şımartmak için Uzakdoğu masajlarından yararlanıyorum. Yoğun geçen bir haftanın ardından sevdiklerimle yapılan hafta sonu kahvaltısı ya da keyifli bir sohbet, hem yapması kolay hem de etkili yöntemlerden biri oluyor. Sağlıklı bir ruh için hayatınızdaki insanlar da önem taşıyor. Karamsar, negatif tutum sergileyen bir arkadaş ya da partner sizi de huzursuz edebiliyor. İsteğiniz kadar spinning yapın ya da antioksidan kullanın, negatif enerjili bir ortamda ya da ilişkide zihinsel berraklık mümkün olmuyor.”

     

     

    Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL

    Formsanté Dergisi Ağustos 2013 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz