Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, Formsanté için yazdı. Bu makalede vajina nedir? Vajina nasıl ıslanır, vajina kuruluğu nasıl giderilir, ilişki sonrası vajinada yanma neden olur, cinsel ilişkide vajinadan ses gelmesi ne anlama gelir? Vajinadan gaz çıkması neden olur? gibi çok merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Vajina hakkında merak edilenlere yakından bakalım:
VAJİNA NEDİR?
Kadın vücudunda genital organlar iç ve dış olmak üzere 2 bölümde incelenebilir. Dış genital organlar klitoris, büyük ve küçük dudaklar, idrar yolu çıkış deliği ve vajina girişidir. İç genital organlar ise rahim, yumurtalıklar, vajinanın üst bölümü sayılabilir.
Birçok kadın dış genital bölgesinde yer alan ve vulva olarak tanımladığımız alanı vajina olarak adlandırır. Günlük yaşamda sık yapılan bu terim karışıklığına dikkat etmek gerekir. Vajina, kadın genital bölgesinde görme alanı içerisinde yer almaz. Cinsel birleşmeyi sağlayan bir yol gibi düşünebilirsiniz. Vajinanın Latince karşılığı ‘’kılıf veya kın’’ anlamındadır. Vajina 7-10 cm uzunluğunda yaklaşık 3 cm genişliğinde silindir şeklinde bir organdır.
VAJİNA NASIL ISLANIR?
Vajina duvarının yapısı ise oldukça ilgi çekicidir. Vajina duvarı üç katlı bir yapıdan oluşmuş ve orta tabakada yer alan kas dokusu vajinaya esneme ve kavrama yetisini sağlamıştır. Aynı zamanda vajinada yer alan ve özel salgı yapan bezler, cinsel ilişkinin başlamasıyla beraber vajinanın ıslanmasını sağlar. Vajinanın sadece dış 1/3 kısmı cinsel yönden uyarılabilir, kalan kısmı ise basıncı hisseder. Cinsel uyarı ile beraber vajina esner ve ıslanır ve ilişki için uygun boyuta gelir. İlişki sonrası ise vajina tekrar eski halina geri döner.
VAJİNA KURULUĞU NASIL GİDERİLİR? VAJİNAL KURULUK TEDAVİSİ NEDİR?
İlk adet başlamasından son adet olan menopoza kadar olan dönemde, vajinada hakim olan hormon östrojendir. Vajinal mukoza her çeşit bakterinin bulunduğu bir ekosisteme sahiptir. Östrojen hormonu etkisiyle mukozaya hakim bakteri laktobasil olup, ortamı asidik hale getirir. Asidik ortam vajinada iyi bakterilerin hakim olmasını sağlar, vajinayı enfeksiyonlardan korur. Bu nedenle vajinanın antibakteriyel bezlerle silinmesi ve vajinal yıkama yapılması bakteriyel ekosistemin bozulmasına yol açar.
Vajinanın ıslaklığı ve bakteriyel ekosistemin devamlılığını sağlayan kahramanımız östrojendir. Östrojen hormonunun azaldığı lahusalık ve menopoz döneminde ise en büyük şikayetlerden biri vajinal kuruluktur. Ağrılı cinsel ilişkinin de önemli bir nedenidir. Toplumda yaygın olan inanış, menopoz döneminde yaşanılan ağrılı cinselliğin doğal bir süreç olduğudur. Bu nedenle birçok kadın jinekoloğu ile sorununu paylaşmaz. Tedavi arayışında bulunmaz. Oysaki çözüm eksik olanı yerine koyma ve vajinayı yenileyici, gençleştirici uygulamalardan oluşur. Tedavi etkindir ve güvenilirdir. Menopoz döneminde her kadının cinsel sorunları dikkatle değerlendirilmeli ve kadına yaşam kalitesinin artması için çözüm önerileri sunulmalıdır. Tedavi seçenekleri arasında uygulanan hormonal içerikli kremler ve vajinal lazer ile kadın yine, yeniden, eskisi gibi vajinasına sahip olacaktır. Vajinanın ıslaklığı ve yenilenmesi kadının özellikle cinsel yaşamında konforu arttıracaktır.
CİNSEL İLİŞKİ SONRASI VAJİNAL YANMA NEDEN OLUR?
Vajinal enfeksiyonlar, vajiinal kuruluk ve rahim ağzıyla ilgili patalojiler cinsel ilişki sırasında yanma, batma, sızlama gibi şikayetlere yol açabilir. Bu sorunla başvuran her kadının jinekolojik muayenesi ve gerekli testleri (vajinal kültür, papsmear) yapılmalıdır. Nedene ve etkene yönelik tedavi planlanmalıdır.
CİNSEL İLİŞKİDE VAJİNADAN SES GELMESİ NE ANLAMA GELİR? VAJİNADAN GAZ ÇIKMASI NEDEN OLUR?
Vajinadan ses çıkması ve vajinadan gaz çıkması aslında birçok kadının yaşadığı, ancak ifade etmediği bir sorundur. Özellikle cinsel ilişki sırasında vajinasından gaz çıkmasına benzeyen bu ses, kadını cinsellikten uzaklaştırır. Partnerinden utanır, özgüveni kırılır, bu nedenle birlikteliği reddedebilir. Kadın bu durumun nedenini sorgular, yanıtlar ve çözümler arar. Bedenindeki bu değişiklik neyin sonucuydu? Hastalık mı? Yaş almanın bir sonucu muydu? Tüm bu sorular aklından geçer.
Bahsettiğimiz gibi vajina silindir şeklinde olup esneyebilen bir yapıya sahiptir. Esneme kabiliyeti vajinal doğum esnasında bebeğin geçişini sağlayabilecek kadar ileri boyuttadır. İlerleyen yaş, vajinal doğumlar, menopoz ve değiştiremediğimiz genetik kodların etkisi ile vajina sıkılığını kaybedebilir. Normal anatomik özellikleri değişebilir, boyu ve çapı artabilir, yani vajina genişler, kavrama yeteneği azalabilir. Genişleyen vajinanın içi hava ile dolar. Vajina içinde sıkışan hava, seks sırasında dışarı çıkar. Ve bu hava çıkışı nedeniyle vajinadan ses gelir.
Aynı zamanda hem kadında hem eşinde cinsel tatminsizlik de şikayetlere eklenir. Çünkü vajinanın kavrama yeteneği de azalmıştır. Birçok kadın orgazm olamadığını ve partnerinin haz alamadığını ifade eder. Vajinanın yeniden eski anatomik yapısını sağlayacak tedavi yöntemleri kadına sunulmalıdır. Elbette ki ilk aşamada en basit ve kolay çözümler kadına sunulmalıdır. Vajina kaslarını güçlendirecek ‘Kegel egzersizi’ olarak da bilinen hareketler kadına öğretilmelidir. Kas gücünün artışı izlenmeli ve kadının şikayetleri aylık olarak takip edilmelidir. Tatmin edici sonuçlara ulaşılamayan durumlarda, vajinaya yönelik yapılan operasyonlar uzun yıllar boyunca tek çözüm olarak sunulmuştu. Günümüzde ise tedavi seçeneklerine lazer ile vajina yenileme ve vajina daraltma da eklendi. Elbette ki yöntem seçimi ve tedavi şekilleri her hastada farklı olup, kişinin jinekolojik muayene bulguları, yaşı ve beklentilerine göre en uygun tedavi seçiliyor. Tedavi sonrasında kadında özgüven ve cinsel tatmin oranı yükselecektir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir
- Hamilelikte vajinal mantara dikkat!
- Vajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Neden olur?
- Vajinada kaşıntı neden olur? Ne iyi gelir? İşte 6 neden
- Vajinada beyaz, yeşil akıntı, koku, yanma neden olur? İşte vajinal enfeksiyonlar
- Vajinal akıntı rengine ve kokusuna göre ne anlama geliyor
- Vajinal sağlığın püf noktaları?
- Tatilde vajinal enfeksiyonlara karşı ne yapılabilir?
- Kadınlarda sık görülen 4 jinekolojik sorun ve çözümleri
- Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur? Ne kadar sürer?
- Vajinismus nedir, neden olur? İşte belirtileri