Diğer
    Ana SayfaHaberVajinal akıntı rengi ve kokusuna göre ne anlama geliyor? Vajinal akıntı türleri

    Vajinal akıntı rengi ve kokusuna göre ne anlama geliyor? Vajinal akıntı türleri

    -

    Vajinal akıntı türleri ayrı ayrı nelerdir, her biri ne anlama gelir? bu makalede bu soruya yanıt aradık. Pek çok kadının hayatının bir döneminde yaşayabildiği vajinal akıntı rengine, kokusuna göre farklı anlamlara gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay “Vajinal enfeksiyonlar jinekoloji polikliniğinde sık karşılaştığımız sorunlar arasındadır” diyor. Peki, vajinal akıntı rengi ve kokusuna göre ne anlama geliyor? Vajinal akıntı türleri neler? İşte Dr. Aslı Alay’ın bu soruya verdiği yanıtlar:

    VAJİNAL AKINTI NEDEN OLUR?

    1. Ortamın asit-baz düzeyi,
    2. Hormonal durum,
    3. Cinsel aktivite,
    4. Doğum kontrol yöntemi,
    5. Kullanılan ilaçlar,

    Vajinal florada değişikliğe yol açıp doğal olarak vajinal akıntıyı da etkilemektedir.

    Vajina anatomik olarak önde mesane, arkada ise kalın bağırsağın son kısmı olan rektum ve anüs arasında yer alan bir organdır. Bu nedenle enfeksiyonlara açık bir organdır. Aynı zamanda vajinanın birçok damar ile kanlandığı, bu kan akışı da enfeksiyon durumunda tedavi sürecine yardımcı bir faktör olduğunu unutmamak gerekir.

    MENAPOZ SONRASI VAJİNAL ENFEKSİYONLARA DİKKAT!

    Normal vajinal florada hakim olan bakteri laktobasildir. Laktobasil dışında birçok bakteri ve düşük miktarda candida vajinal florada bulunur. Enfeksiyonların gelişiminde ise vajinal florada bulunan bakterilerin önemi büyüktür. Vajinanın fizyolojik akıntısını; rahim ve rahim ağzında bulunan bezlerin akıntıları, dış genital bölgede bulunan bazı bezlerden gelen fizyolojik akıntı, vajinayı kaplayan epitel dokusundan dökülen hücreler oluşturur. Östrojen vajinayı kaplayan epitel dokusunun çoğalmasını, çoğalan hücrelerde glikojen depolanmasını ve depolanan glikojenden laktik asit üretimi sağlar. Asidik ortam (3,5-4,5) vajinanın normal florasının gelişimini sağlamaktadır. Ergenliğe girmemiş kız çocukları ve menopoz sonrasındaki kadında östrojen eksikliği nedeni ile vajina ortamı alkali olup, enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle menopoz sonrası kadında vajinal enfeksiyonlara daha dikkatle yaklaşılması gerekir.

    VAJİNAL AKINTIM VAR NE YAPMALIYIM?

    Akıntı şikayeti ile başvuran bir kadında en önemli aşama doğru tanıdır. Öncelikle ayrıntılı jinekolojik muayene yapılmalı, gereğinde vajinal akıntı örneği alınarak test edilmelidir. Kaşıntı, kötü koku, ağrı, geçirilmiş enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, adet döngüsü sorgulanmalıdır. Özellikle kontrolsüz diyabet ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, çoklu cinsel partner (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar nedeniyle), sentetik çamaşır ve günlük ped kullanımı sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara yol açar.

    - Advertisement -

    VAJİNAL MUAYENE ÖNCESİ NE YAPMALI?

    Akıntı şikayeti ile bir kadının hekime başvurmasında en önemli ek sebepler akıntı miktarının fazla olması, renk değişikliği, kaşıntı ve kötü kokudur. Bu ek semptomlar akıntının fizyolojik olmadığının göstergesidir. Çoğunlukla jinekolojik muayene adet dönemi dışında yapılması önerilse de, şikayetleri yoğun olan kadında adet döneminde de muayene edilebilir. Özellikle muayene öncesinde kadını, vajinal duş almaması ve seks yapmaması yönünde bilgilendirilmelidir. Jinekolojik muayene sırasında vajinanın ph değeri ölçülmeli ve hasta başında vajinal akıntı örneğinin, mikroskop altında incelenmesi oldukça değerli bilgiler vermektedir.

    VAJİNAL AKINTI TÜRLERİ

    KOKUSUZ ŞEFFAF VEYA BEYAZ AKINTI

    Fizyolojik özellikleri: Kokusuz, miktarı az veya çok, çoğunlukla şeffaf ve beyaz renktedir. Kaşıntı eşlik etmez. Ancak yumurtlama dönemi, adet öncesi ve cinsel ilişki sırasında akıntı daha yoğun olur.

    SÜT KESİĞİ, PEYNİRİMSİ GÖRÜNTÜLÜ AKINTI

    ENFEKSİYONLARIN OLUŞTURDUĞU VAJİNAL AKINTININ ÖZELLİKLERİ

    MANTARA BAĞLI VAJİNİT: Erişkin kadınlar arasında en sık rastlanan vajinal enfeksiyondur. Kadınların yaklaşık %80’i yaşamlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu olmuştur. Bazı kadınlarda ise mantara bağlı vajinit çok sık tekrarlanmaktadır. Kronik enfeksiyon ise yılda  4 ve daha fazla tekrarlayan mantar enfeksiyonu atağını ifade eder. Enfeksiyon özellikle antibiyotik kullanımı, gebelik, stres ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla beyaz süt kesiği gibi, peynirimsi bir akıntıya eşlik eden kaşıntı  en önemli şikayettir. Uygun tedavi ile 24-48 saat içinde şikayetleri geçmektedir.

    BAKTERİLERE BAĞLI VAJİNİT

    GRİ RENKLİ BALIK BENZERİ KOKULU AKINTI

    BAKTERİYEL VAJİNOZİS: Tampon kullanımı veya cinsel ilişki sırasında partner kaynaklı vajinal flora bozulabilir. Normal floranın hakimi olan laktobasiller azalmış, flora değişmiştir. Vajinadan tipik balık kokusuna benzer bir akıntı gelir. Akıntı çoğunlukla gri renkli, köpüklü  ve homojendir.   Tanı amaçlı çoğunlukla vajinadan alınan sıvının incelenmesi yeterli olur. Özellikle gebelik döneminde oldukça önemli olup, erken doğum eylemine ve doğum sonrası rahim iltihabına neden olabilir.

    SÜMÜĞÜMSÜ KIVAMLI AKINTI

    GONORE VAJİNİTİ: Gonore aynı zamanda bel soğukluğuna neden olan bakteridir. Kadında oluşan rahim ve yumurtalık iltihabının önemli bir sebebidir. Ancak gonoreye bağlı vajinit özellikle çocukluk ve menopoz döneminde olur.  Hastada bol miktarda mukuslu, sümüksü kıvamda akıntıya yol açar. Tanı gonoreye ait tipik görüntünün mikroskop altında görülmesi ile konur.

    SARI, YEŞİL, KÖPÜKLÜ VE KÖTÜ KOKULU AKINTI

    TRİCHOMONAS VAJİNİTİ: Trichomonas, cinsel yolla bulaşan bir protozoondur. Trichomonas enfeksiyonu çoğunlukla bakteriyel vajinozis ile birliktelik gösterir. Çoğunlukla dirençli bir vajinal akıntı ve kötü koku eşlik eder. Akıntı köpüklü, sarı, yeşil  ve kötü kokuludur. Trichomononas’a bağlı vajina ve rahim ağzında tipik görüntü olan çilek tarzı kanamalar ile tanı kolaylıkla konur. Aynı zamansa vajinadan alınan sıvıda da protozoonların görülmesi ile tanı kesinleşir. Tedavi mutlaka eşli olmalıdır.

    GRİ RENKLİ YOĞUN KIVAMLI KÖPÜKLÜ AKINTI

    ATROFİK VAJİNİT: Vajinanın normal florası olan laktobasiller için östrojen oldukça önemlidir. Menopozda östrojen eksikliği nedeni ile florada değişiklik olur ve laktobasiller azalır. Ve vajinada bakteriler artar. Vajen ph dengesi alkaliye kayar. Vajen mukozası incelir. Çoğunlukla kadınlar, artmış bakterilerin yol açtığı yoğun, gri renkte köpüklü akıntıdan şikayet eder. Tedavide mutlaka lokal östrojenlerde eklenmelidir.

    Vajinada unutulan cisimlere bağlı kötü kokulu ya da kanlı akıntılar

    YABANCI CİSİMLERE BAĞLI VAJİNİT: Tampon kullanımı, unutulan kondom veya vajinal halkalar enfeksiyona yol açabilir. Unutulan bu cisimlere bağlı kötü kokulu, kimi zaman kanlı vajinal akıntı olabilir. Yabancı cisim hemen çıkarılmalı, uygun tedavi başlanmalıdır. Aksi durumda yabancı cisimlerin, hastanın kaybedilmesine yol açacak komplikasyonlara neden olacağı unutulmamalıdır.

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....