Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetVerilen kilolar nasıl korunmalı?

    Verilen kilolar nasıl korunmalı?

    -

     

    11032014 diyet2En sık hangi yanlışlar yapılıyor?

    Kilo vermenin önündeki en önemli engellerden biri, evde sürekli tartılmak. Bu sayede vücut, kilo vermeye karşı bir direnç oluşturuyor. Oysa ideal olan tartının haftada bir kez, uzman kontrolünde yapılması. Uygun şartlarda kilo kontrolü sağlanan kişinin, ideal kiloya indikten sonraki koruma döneminde formunu nasıl koruyacağını öğrenmesi de önem taşıyor. Kişi kilo kontrolünü, otokontrolünü geliştirerek de yapabiliyor. Yani bir sonuca vardıktan ve istediği bedene ulaştıktan sonra, haftada üç gün diyet yapıp, dört gün dilediği gibi beslenerek formunu koruyabiliyor. Tamamen bırakıp çok kilo aldığı dönemlerde ise yine ideal kiloya inmesi için mutlaka desteğe ihtiyaç duyuyor. Çünkü tek başına yapılıp bırakılan diyetler, kişiyi daha çok yağlandırıyor. Sonuçta hem kilo alınıyor hem de yağlı doku artıyor.

     

    Koruma evresine geçilmesi için ideal süre nedir?

    - Advertisement -

    İdeal beslenme programı 45 gün sürüyor. Kişinin kilosuna göre bu süre iki-üç aya kadar uzayabiliyor. Fakat 100 kilonun üzerinde olanların mutlaka altı ay kontrol altında olması gerekiyor. Buradaki en önemli konu ise kişinin kontrolden çıktığında desteğe ihtiyaç duyması…

     

    Yani kendi başına diyet yapamayanlar başarısız denemelerin ardından bir uzmanla görüşerek ikinci bir şans elde edebilir mi?

    Elbette. Birkaç kez diyet yapmaya çalışıp, yenisine hazırlananlara mutlaka bir uzman ile görüşmelerini öneriyorum. Diyet öncesi, genel olarak hormonlarının ve genel vücut sağlığının kontrol edilmesi gerekiyor. Yapılan incelemelerin ardından ideal kilosunun ne olması gerektiğini öğrenen kişilerin haftada ya da 15 günde bir kontrollerle takipte tutulması önem taşıyor.

     

    Sürekli aynı mönüyü tüketerek diyet yapılabilir mi? Örneğin her gün sürekli ızgara et, tavuk ya da salata yemek bizi zayıflatır mı?

    Öncelikle, tek tip beslenme anlayışı diye bir şey yok! Ancak dünyada sonsuz bilgi, internette de sayısız diyet listesi var. Herkes bunları alıp uygulayabilir. Eğer iradesi güçlü, otokontrolü sağlam biriyse bir dönem kilo verilebilir. Ama doğru sonuç için bir uzmanın kişiyi kontrol altında tutup, bütün besin gruplarını dönemsel olarak yedirmesi gerekiyor. Çünkü üç hafta sadece protein diyeti yaptığınızda, özellikle birinci haftadan sonra böbrekler yorulmaya başlıyor. Ya da yalnızca sebze-meyve tüketilmesi vücutta ödem oluşmasına yol açıyor, ki bu da böbrekleri yoruyor. Kişi eğer bir ilaç kullanıyorsa, bu kez de karaciğer etkileniyor. Bu nedenle protein, sebze ya da karbonhidratı hayatımızdan çıkararak kilo vermeye çalışmak, verilenlerin de bir süre sonra alınmasına neden oluyor. Ben bir hekim olarak bir hafta sadece proteinle beslenmesini öngördüğüm hastalarımın yemek programına daha sonra sebze ve karbonhidratı ekliyorum. Ardından proteini tamamen sabah öğününe bırakıp, sebze ve karbonhidratı gün içine yayıyorum. Kişinin gün içinde bu üç besin grubunu tükettiği durumlar da oluyor. Bu kişinin beden tipine, ihtiyacına ve ulaştığı kiloya göre değişiyor. Zaten kitaptan veya listelerden yapılan diyetlerdeki sorun da bu. En düzenli ve sıkı diyet yapan biri dahi iki-üç hafta kilo verdikten sonra bir noktaya gelip, tıkanıyor. “Peki ama şimdi ne yapacağım?” diye soranlara aradığı cevabı uzmanların vermesi gerekiyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz