Vitaminini öldürmeyin

Vitamin-mineral kaynağı olarak tükettiğimiz onlarca sebze var. Peki acaba bunlar gerçekten de beklediğimiz faydayı sağlıyor mu? Dr. Fevzi Özgönül, pişirildikten sonra birçok sebzenin vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalma meydana geldiğini belirterek, “Örneğin; brokolinin sadece 3-4 dakika haşlanması veya buharda pişirilmesi, C vitamini değerinde yaklaşık yüzde 25’lik azalmaya yol açıyor. 10-20 dakika gibi daha uzun sürelerde pişirmek ise vitaminin yüzde 50’sinin kaybolmasına neden oluyor. Dolayısıyla vitamininin tam olarak alınabilmesi için sebze ve meyvelerin çiğ ya da çok az pişirilerek tüketilmesi öneriliyor. Önceden pişirilen ve dondurulmuş olarak satılan sebzeler ise normal C vitamini değerinin sadece 1/3’ünü içeriyor” diyor.


Yapılan araştırmalara göre, salatalara avokado eklemenin antioksidan emilimini 2,6-15 kat arttırdığını biliyor muydunuz?

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here