Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız, buzdolabına koymadan önce sebzeleri doğramanın vitaminleri öldürdüğünü de duymamış olabilirsiniz. Peki, domatesi pişirirseniz besin değerlerinin artacağını söylesek, şaşırır mısınız? Sebze meyvelerin içindeki vitaminlerden seçerken dikkat edileceklere, evde nasıl saklanacağından sağlıklı pişirme tüyolarına dek merak ettiğiniz her şey sayfalarımızda…
AVOKADO
Gerçek bir güzellik kaynağı olan avokado, E vitamininden son derece zengin. Bu egzotik meyve ayrıca eşsiz bir doymamış yağ kaynağı.
Alışveriş yaparken
Rafta gördüğünüz avokadoyu seçerken öncelikle hafifçe sıkın. Olgun bir avokadonun az da olsa yumuşamış olması gerektiğini unutmayın. Seçtiğiniz meyve sert ama siz yine de almak istiyorsunuz! O zaman avokadoyu kağıt bir torba ya da kese kağıdına koyup, oda sıcaklığında saklayarak, olgunlaşma sürecini hızlandırın.
Buzdolabında saklarken
Olgunlaşmış avokadolar buzdolabında yaklaşık bir hafta kalabiliyor. Tazeliğini kontrol etmek için, rengi kahverengiye dönen avokadolardan birinin çekirdeğini çıkarmadan üzerine limon suyu dökün. Bıçakla oyduğunuz meyve parlak yeşil renkte değil ve kabuğu da kolay soyulmuyorsa bozulan meyveyi zaman kaybetmeden çöpe atın.
Dikkat!
Proteinden zengin avokado, ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağı. Ancak yoğun olarak kabuğun altında bulunan bu iki kaynaktan gerektiğince faydalanmak için avokadoyu mümkün olduğu kadar ince soymaya çalışın.
BİBER
Bu sebze A, C ve B6 vitamininin yanı sıra folat ve lif bakımından da çok zengin.
Alışveriş yaparken
Dolmalık biberlerin renkleri, hasat zamanı ne kadar olgun olduklarına göre değişiyor. Yeşiller ilk toplananlar olduğu için tatları biraz daha acı oluyor. Daha sonra sırasıyla sarı, turuncu ve kırmızı rengi topluyorlar. Bu nedenle en tatlı biberler kırmızı renktekiler oluyor. Öte yandan biberlerin renkleri besin içeriğini de etkiliyor. Kırmızı biberler, yeşillere oranla iki kat fazla C vitamini içeriyor. Ama yeşil biberler diğerlerine oranla birkaç gün daha fazla taze kalabiliyor.
Buzdolabında saklarken
Biberler, vitamini öldüğünde buruşmaya başlıyor. Bu da buzdolabında bir veya iki hafta kalmaya karşılık geliyor. Fakat yıkayıp, kuruladıktan sonra dilimlediğiniz biberler, yaklaşık bir yıl derin dondurucuda saklanabiliyor.
Dikkat!
Düşük sıcaklıktaki fırında ya da ızgarada pişirdiğiniz biberlerin C Vitamini de dahil bazı besin değerleri artabiliyor. Ancak bu yöntem lif bakımından zayıflamasına yol açıyor. Bu nedenle biberin hem çiğ hem de pişmiş olarak yenmesi öneriliyor.
TAZE SOĞAN
Eğer saman nezlesine yatkınlığınız varsa, dolabınızdan taze soğanı eksik etmeyin. Çünkü içeriğinde bulunan yüksek orandaki flavonoid ve antihistaminik madde, hastalığın etkilerini gidermede etkili. Bu sebzenin ayrıca C, B1, K vitaminleri ve folik asit açısından da önemli bir kaynak olduğunu unutmayın.
Alışveriş yaparken
Taze soğan alırken her zaman parlak ve düzgün saplı olanları seçin. Yaprakları solmuş olanlardan kaçının.
Buzdolabında saklarken
Plastik poşette yaklaşık beş gün buzdolabında saklanabilen taze soğanları solmaya başladığında tüketmekten vazgeçin. Eğer her an elinizin altında olsun isterseniz, yıkayıp, kuruladığınız taze soğanları doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Derin dondurucuya koyduğunuz soğanları ortalama bir ay boyunca ilk günkü tazeliğinde kullanabilirsiniz.
Dikkat!
Taze soğanları asla patateslerle bir arada tutmayın. Çünkü patates bu sebzenin nemini emerek, hızlıca bozulmasına neden oluyor.