Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetVücudunuza nefes aldırın

    Vücudunuza nefes aldırın

    -

    Enerjinizi kaybettiyseniz, kötü besleniyor ve sürekli kilo alıyorsanız, vücudunuzda kronik ağrılar varsa sizin de detoksa ihtiyacınız var. İşte tüm ayrıntılarıyla detoks’un bilinmeyenleri…

    Son yıllarda oldukça moda olan detoksun anlamı, aslında vücudu sıvı orucu ile toksinlerden arındırmak. Vücut, sindirimi durdurunca kendini onarmaya başlıyor ve bu arada ihtiyacı olan besinler de sıvı olarak veriliyor.

    Detoks için en uygun zaman
    Eğer;

    Yaşam sevincinizi ve enerjinizi kaybettiyseniz,
    Kötü besleniyor ve sürekli kilo alıyorsanız, obezite durumu söz konusuysa ve kilo vermek istiyorsanız,
    Sabahları uyanamıyor ve yataktan kalkamıyorsanız,
    Kabızlık probleminiz varsa,
    Sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız,
    Mutsuz ve depresif bir ruh halindeyseniz,
    Tansiyon, şeker, tiroid, kolesterol, panikatak, sedef gibi rahatsızlıklarınız varsa,
    Bebek sahibi olmak istiyor ancak bir türlü hamile kalamıyorsanız,
    Kahve, alkol, sigara, aşırı yeme gibi bağımlılıklarınız varsa,
    Kafanızı dinlemek ve kendinizle baş başa olma ihtiyacınız varsa,
    Günlük hayatınızda kısa süreli hafıza kaybı yaşıyorsanız,
    Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa ve sık sık hastalanıyorsanız,
    Alerji probleminiz varsa,
    Vücudunuzda kronik ağrılar varsa, detoks zamanınız geldi demek.


    yasakli-besinler

    Hızlı kilo verebilirsiniz
    The LifeCo Bodrum Detoks Merkezi Detoks Uzmanı ve Program Yöneticisi Mirey Yuhay, “Detoksla kısa sürede hızlı kilo veriliyor. Kadınlar, yedi günlük bir programla 3-5 kg. arası, erkekler ise 5-10 kg. arası verebiliyor. Tabii verilen kilo; yaş, boy, sağlık durumu, genetik faktörler ve metabolizma hızına bağlı. Bu kilonun bir bölümü ödem, bir bölümü yağ ve bir bölümü de vücuttan atılan toksik birikimler oluyor. Kilo verme sonraki sürelerde azalan bir hızla devam ediyor. Ancak detoks, bir kilo verme yöntemi değil. Çünkü, kişi sürekli böyle yaşayamaz. Detoks periyodik bir temizlik” diyor.

    - Advertisement -

    Mevsime özel sebze ve meyveler
    Özellikle zencefil ve ballı ılık bitki çayları, hem içinizi ısıtıyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Baklagiller ise tok tutarak enerji veriyor ve protein ihtiyacını karşılıyor. Soğan ve sarımsağı çiğ şekilde tüketmek antibiyotik yerine geçiyor. Greyfurtun ise vücudu temizleyici etkisi bulunuyor.

    DİKKAT
    Detoksun bir zararı yok ancak iyi hazırlanılmadığında ‘iyileşme semptomları’ denilen yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik (ilk günlerde), değişik rüyalar görme, uyku düzeni değişikliği, gaz-şişkinlik gibi sorunlar görülebiliyor.

    Detoks Uzmanı ve Program Yöneticisi Mirey Yuhay, ön hazırlığın çok iyi yapılması gerektiğini söylüyor. Günlük yaşamla araya bir mesafe konmalı. Telefon, internet, gazete ve televizyondan uzak durulmalı. Çünkü kişi fiziksel arınma ihtiyacı ile birlikte kendisiyle baş başa kalabilme, dinlenme ve rahatlama ihtiyaçlarını da karşılayabilmeli.

    Yasaklı besinler
    Detoksa hazırlanırken hayvansal protein (et-süt ürünleri), beyaz karbonhidratlar, işlenmiş paket yiyecekler, konserve, şekertatlı, kızartmalar, özellikle kahve, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekiyor.

    detoks-diyetiDETOKS DİYETİ
    1. GÜN
    Kahvaltı
    Alkalize juice:
    300 ml.’lik büyük bir bardağı doldurmalısınız. Karışımı; pazı, ıspanak, roka, kereviz sapı, salatalık ve limonu katı meyve sıkacağından geçirerek hazırlamalısınız. Karışıma biraz Himalaya tuzu, bir tatlı kaşığı omega yağı ve 1 ölçek yeşillik tozu da atmalısınız.

    Acıkınca arada
    Bir avuç geceden suda bırakılmış tuzlanmamış kavrulmamış badem ve 2 adet kuru incir

    Öğlen
    Izgara balık ve salata

    Acıkınca arada
    Bir avuç geceden suda bırakılmış tuzlanmamış kavrulmamış ceviz ve 2 adet kuru kayısı

    Akşam
    Buharda pişmiş karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, salata, haşlanmış kahverengi pirinç ve sos (zeytinyağı, limon, fesleğen ve sarımsak)

    2. GÜN
    Kahvaltı

    Yulaf türü müsli, kuru ya da taze meyveler, havuç suyu, ılık su veya badem sütü

    Badem sütü: 1 bardak geceden ıslatılmış çiğ, organik, kavrulmamış bademi, 3 bardak su ile karıştırarak hazırlamalısınız. Bir bardak bademi, üç bardak su ile blendırdan geçirip bir tülbentle süzün. Kalsiyum ve protein zengini, badem kokan ipeksi bir süt elde edeceksiniz. Miktarı artırabilirsiniz. Bardak ve su arasındaki bire üç oranı koruyun. Yani, üç bardak badem kullanıyorsanız, dokuz bardak su kullanmalısınız. Hazırladığınız badem sütünü üç gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

    Çilekli süt: Sütü istediğiniz miktar çilekle blendırdan geçirip çilekli süt elde edebilirsiniz. Çilek yerine istediğiniz farklı bir meyveyi de kullanabilirsiniz. Mesela muz ve organik kakao tozu. Badem sütüne, tarçın ve vanilya da katabilirsiniz. Tatlandırmak isterseniz doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.

    Acıkınca arada
    Bir avuç geceden suda bırakılmış tuzlanmamış kavrulmamış ceviz ve 1 elma

    Öğlen
    Mercimekli salata: Mercimekleri haşlayıp koyu yeşillerden (pazı, ıspanak, roka) oluşan salatanızın üzerine ekleyip zeytinyağı, limon ve kimyon ile karıştırın. Sevdiğiniz şeyleri de ekleyebilirsiniz; zeytin, kırmızı biber, domates, salatalık gibi.

    Acıkınca arada
    1 avokadoyu yarıya bölüp tuz ve limon serperek içini kaşıklayarak yiyin.

    Akşam
    Sebze çorbası ve salata

    3. GÜN
    Kahvaltı

    Kızarmış kahverengi kepek ekmeğinin üzerine fesleğen pesto sos sürüp üzerine birkaç dilim roka yaprağı ve domates yerleştirin. Yanında salatalık ve 5-6 adet zeytin de yiyebilirsiniz.

    Acıkınca arada
    Domates suyu: Domates, limon, kırmızı biber, taze nane ve fesleğen, Himalaya tuzu. Domatesleri blendırdan geçirip diğer malzemelerle karıştırarak hazırlayabilirsiniz.

    Öğlen
    Badem pateli salata: Bir gece suda beklemiş, çiğ, kavrulmamış badem, taze nane, fesleğen, sarımsak, zeytinyağı, biraz limon ve deniz tuzunu mikserden geçirin. Koyu yeşillerden oluşan salatanızın üzerine dondurma kaşığı ile top şeklini vererek bu karışımdan yerleştirin veya sos gibi salatanıza karıştırarak yiyin.

    Acıkınca arada
    1 avokadoyu yarıya bölüp tuz ve limon serperek içini kaşıklayarak yiyin.

    Akşam
    Brokoli, karnabahar, kabak, Brüksel lahanası, havuç ve patlıcan. Bu sebzeleri parçalara bölüp yağlı kâğıtla kaplı fırın tepsisine dizin ve 30 dakika kadar pişirin. Sonra çıkarıp aşağıdaki malzemelerden yaptığınız sosu üzerine döküp, yanında güzel bir salatayla yiyin. Zeytinyağı, sarımsak, taze fesleğen, limon ve tercih ettiğiniz baharatlarla soslayabilirsiniz.

    Gece atıştırması için
    Domates, sarımsak, kırmızı pul biber ve yeşil biberden oluşan salsa sosun içine salatalık ve havuç bandırarak yiyebilirsiniz. Sarımsak ve soğan doğal antibiyotiktir. Mönülerinizde her zaman yer verin.

    Nilgün Yıldız
    Devamı Formsante Dergisi Kasım 2010 Sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz