Diğer
    Ana SayfaHaberVulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir

    Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir

    -

    Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? Bu makalede merak edilen bu sorulara yanıt aradık. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt vajina kandidiyazı ile ilgili merak edilenleri anlattı.  Bayazıt’ın sözleri şöyle: Vulvovajinit bir çok farklı vajinal infeksiyonu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bunlar arasında en sık rastlananı halk arasında “Mantar” olarak bilinen “Candidiasis”dir.

    VULVA VE VAJİNA KANDİDİYAZI NEDİR?

    Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Normalde vajinanın yüzlerce mikroorganizmadan oluşan doğal bir florası vardır. Florayı oluşturan mikroorganizmalar bir denge içerisinde yaşarlar ve benzeri vücut boşluklarının sağlıklı bir fonksiyon görmelerinde rolleri vardır. Ancak çeşitli nedenlerden bu floradaki denge bozulursa hastalıklı bir durum ortaya çıkar. Örneğin “Vajinal Candidiasis” ya da “Vajinal Mantar” diğer mikroorganizmaların ölüp, ortamda bulunan Candida mikrobun aşırı büyümesi ile ortaya çıkar. Dolayısı ile bu hastalık cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmez ve çok sık tekrar etmiyorsa eş tedavisi verilmesi şart değildir.

    MANTARIN (VAJİNA KANDİDİYAZI) NEDENLERİ NELER?

    Vulva ve vajina kandidiyazının bazı nedenleri şöyle:

    • En çok antibiotik kullanılmasından sonra ortaya çıkar. Bunun dışında
    • Gebelik,
    • Şeker hastalığı,
    • Doğum kontrol hapları,
    • Bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalık ve durumlar,
    • Islak mayo ile durmak,
    • Hijyen ile ilgili sorunlar 
    • Vajina içine uygulanan temizleyici sıvılar mantara neden olabilir.

    BELİRTİLERİ NELER?

    Peki belirtileri neler? Neden olduğu şikayetler genital bölgede kaşıntı, yanma ve akıntıdır. Akıntının genellikle peynir kesiği olarak tanımlanan karakteristik bir yapısı vardır.

    Tanı genellikle klinik olarak konur yani doktorun görmesi yeterlidir. Tedaviye cevap vermeyen vakalarda kültür, mikroskobik inceleme ya da PCR ile DNA analizi gibi ek tanı yöntemleri kullanılabilir.

    - Advertisement -

    NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Genellikle lokal olarak kullanılan fitil ve kremlerle iyileşir. Tedaviye dirençli vakalarda hap da kullanılır. Kronikleşen hastalıklar kadınların yaşam kalitesinde ciddi sorun yarattığı için kontrollerle iyileşmenin görülmesi uygun olur.

    Tekrar etmemesi için pamuklu ve sık değiştirilen iç çamaşırı kullanımı, genital bölgenin nemli kalmaması, şekerli gıdalardan uzak durmak, vajina içine temizleyici sıvıların kullanılmaması tavsiye edilir.

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz