Diğer
    Ana SayfaSağlıkYAŞ İLERLİYOR, ENERJİ AZALIYOR AMA ÇÖZÜMÜ VAR!

    YAŞ İLERLİYOR, ENERJİ AZALIYOR AMA ÇÖZÜMÜ VAR!

    -

    Çocukken bitmek bilmezdi enerjiniz; şimdi çabucak yoruluyorsunuz. Enerjinizi vücudunuzdaki enzimler dengeliyor; enzimleri ise yedikleriniz ve içtikleriniz… Gökçe Almaş

    Enzimler vücudumuzdaki her fonksiyonu katalize ediyor ama zamanla tükeniyor. Bu da enerjimizin azalmasına neden oluyor. Enzimler yardımıyla daha iyi bir sindirim ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve enerjimizi artırmak elimizde. Enzimler, vücudumuzda aktif bir role sahip. Sağlığımızı korumak ve erken yaşlanmanın önüne geçmek için çok önemliler. Yediğimiz besinlerle birlikte vücudumuza aldığımız karbonhidrat, protein ve yağları enzimler olmadan sindiremiyoruz. Bazı enzimlerse vücudumuzda bulunan zararlı maddeleri ve zehirleri çözerek dışarıya atılmaya uygun hale getiriyorlar. Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren mikroplarla savaşıyor ve sonunda ortaya çıkan madde, enzimler sayesinde ortadan kaldırılıyor. Ancak, orta yaşlara geldiğimizde, vücudumuzdaki her türlü biyokimyasal olayda etkin olan bu enzimlerin üretimi azalıyor. İşte bu nedenle vücudumuzdaki enzimlerin yeterli olmasını sağlamak için stres düzeyimizi en aza indirmek, endişelerimizden kurtulmak ve kronik hastalıklarımız için önlem almamız gerekiyor. Bu durum enzim yapımının düzenli olmasına yardımcı oluyor.

    DOĞRU BESLENME
    Yediğimiz yiyeceklerle aldığımız enzimler günümüzde eskiye oranla daha az. Tükürük, mide, pankreas ve karaciğerimizde, protein, karbonhidrat ve yağ sindirim enzimleri bulunuyor. Sindirim sistemimize yerleşen bu enzimler, sindirimimizi kolaylaştırıyor ve yediğimiz besinlerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor. Taze ve çiğ gıdalarda bolca bulunan ve sindirim sistemimize doğrudan destek veren gıda enzimleri, gıdaları sindirmek için ihtiyaç duyulan dengeyi sağlıyor. Örneğin, ananastaki bazı enzimler, balık ve kırmızı etteki proteinin daha kolay parçalanmasına yardımcı oluyor. Böylece protein, hücreler içinde daha kolay emilebiliyor. Güçlü bir aromaya sahip rezene bitkisinin içindeki yağlarsa enzim oluşumunu artırıyor. Zencefil de midenin yeterli derecede enzim salgılamasına yardım ederek sindirimi kolaylaştırıyor. Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumsa yine sindirimi kolaylaştıran enzimleri harekete geçiriyor. Papaya da içerdiği protein ve yağ yakımını hızlandıran enzimler sayesinde yediklerimizi kolay sindirmemize yardımcı oluyor. Bu gıda enzimleri sayesinde sindirim sorunlarından kurtulabiliriz.

    Haberin devamı 2010 Ocak sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz