Diğer
    Ana SayfaSağlıkYaşa göre sağlık önerinizi seçin

    Yaşa göre sağlık önerinizi seçin

    -

    Sağlığınıza dikkat etmek istiyorsunuz ama okuduğunuz ya da duyduğunuz bazı öneriler birbiri ile çelişiyor. Aklınız çok karışık… “Benim için doğru olan hangisi?” diye düşünüyorsunuz. Sakin olun, her yaşın ve bünyenin uygulaması gereken sağlıklı yaşam tüyoları farklı… Bu yazıda bazı ipuçları bulacaksınız; aklınıza takılan yerlerde ise hekiminize danışmaktan çekinmeyin.

    20 +
    İHMAL ETMEMENİZ GEREKEN ÜÇ BELİRTİ
    ŞİDDETLİ ADET SANCISI

    20’li yaşlarda adet döneminden birkaç hafta öncesinde başlayabilen kramplar ve hatta cinsel ilişki sırasındaki ağrılar çikolata kisti olarak da bilinen endometriozisi ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları düşündürüyor. Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda kısırlığa neden olabiliyor. Ağrınız varsa bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

    İDRARA ÇIKARKEN AĞRI
    Tuvaletinizi yaparken ağrı hissediyorsanız sorununuzun sadece sistit olduğunu düşünmeyin. Ayrıca vajinada tahriş, akıntı ve hafif kramplar da varsa cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Vakit kaybetmeden doktorunuzun kapısını çalın.

    BAŞ DÖNMESİ
    34 yaşın altındaki kadınların yüzde 40’ında demir eksikliği bulunuyor, bu da kansızlığın ana nedenini oluşturuyor. Eğer kendinizi hep yorgun hatta zaman zaman bayılacak gibi hissediyorsanız ve nefesiniz daralıyorsa bu yüzdenin içinde yer alıyor olabilirsiniz. Tanı konulabilmesi için kan testi yaptırmanız gerekiyor. İhmal ederseniz ilerleyen yıllarda kalp hastalıkları ile karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.

    DOĞURGANLIĞINIZ HAKKINDA DÜŞÜNMENİN VAKTİ GELDİ…
    Çocuk sahibi olmak şu anki önceliğiniz olmayabilir. Ama bunu istediğiniz günler geldiğinde kara kara düşünmemek için olası problemleri önlemenin zamanı; bugün! Doğurganlık 35 yaşından itibaren azalıyor, 35 yaş altındakilerin tüp bebekte başarı şansı ise daha yüksek. Öyleyse çocuk sahibi olmakla ilgili bir engeliniz olup olmadığını şimdiden öğrenmek, size tedavi için yeterince zaman tanıyacak.

    - Advertisement -

    ENDİŞELENMENİZ GEREKEN: OSTEOPOROZ
    Kemiklerin inceldiği, zayıfladığı ve kolayca kırıldığı osteoporoz döneminin etkilerini hayatınızın çok daha sonraki dönemlerinde görebilirsiniz. Ama bunun önüne geçmek için önlem alma zamanı 20’lerde başlıyor. Yaptığınız egzersizler ve kalsiyumdan zengin bir beslenme düzeni ileride çok işinize yarayacak. Ayrıca her gün sadece 10 dakika, koruyucu kullanmadan güneşlenin. Haftada 5 gün de kemik yapınızı güçlendirecek egzersizler yapın.

    ANNENİZE SORUN: AİLEMİZDE DEPRESYON ÖYKÜSÜ VAR MI?
    Ailenizin genetik olarak depresyona meyilli olup olmadığını öğrenin. Örneğin, anneniz doğum sonrası depresyonu yaşamış mıydı? Bu bilgiler sizin de yatkınlığınızı belirleyecek. Unutmayın, hiç bilmemektense erken önlem almak daha iyidir.

    CİLT KANSERİ RİSKİNİ UNUTMAYIN
    20’li yaşlardaki kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında cilt kanseri de bulunuyor. Bu yaş grubundaki kadınlarda melanomlar, meme kanseri vakalarının önüne geçiyor. Bu durumun temel sebebini ise aşırı güneşlenme merakı oluşturuyor. Ortaya çıkan melanom vakalarının büyük bölümünün güneşten ve güneş yanıklarından korunarak engellenebileceği biliniyor. Kayak yaparken, su üzerindeyken ya da plajdayken güneş ışınlarından korunmanız gerektiğini unutmayın. Cildinizde olağan dışı değişiklikler fark ederseniz hemen bir cilt hastalıkları uzmanına başvurun.

    YAPTIRMANIZ GEREKEN 3 TEST
    Klamidya

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında klamidya enfeksiyonu geliyor. Sessiz seyreden bu enfeksiyon kadınlarda en sık olarak rahim ağzı bölgesine yerleşiyor ve buradan rahim, tüpler ve yumurtalıklara yayılabiliyor. Kadınlarda tedavi edilmeyen veya tedavide geç kalınan klamidya, kısırlığa neden olabiliyor. Cinsel yönden aktif her kadının altı ayda bir kontrolden geçmesi öneriliyor.

    Ben kontrolü
    Başta değişime uğrama eğilimi olan benler olmak üzere tüm benlerin güneşten korunması ve düzenli takip edilmesi gerekiyor. Eğer cildiniz ben oluşumuna yatkın ise bu konuda daha dikkatli davranmanız şart! Günümüzde kullanılan dijital dermotoskopi cihazları sayesinde şüpheli benler kayıt altına alınıyor ve düzenli olarak yapılan kontrollerde eski görüntü ile yeni görüntü karşılaştırılarak bir değişim olup olmadığına bakılıyor.

    Smear Testi
    35 yaş altı kadınlarda en sık görülen kanser vakalarında ikinci sırayı rahim ağzı kanseri alıyor. Oysa bu kanser türünü önlemek veya erken teşhis etmek Pap Smear tanı yöntemi ile mümkün. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız, hangi aralıklarla testi tekrar etmeniz gerektiğini size söyleyecektir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz