Diğer
    Ana SayfaSağlıkYaşa göre sağlık önerinizi seçin

    Yaşa göre sağlık önerinizi seçin

    -

    40 +
    YAPTIRMANIZ GEREKEN ÜÇ TEST DİYABET

    Bu yaşlarda metabolizmanızın yavaşlaması vücudunuzdaki yağ oranının artmasına neden oluyor. Bu da sizi Tip 2 diyabet ile tanıştıracak olan insülin direncinin gelişmesine yol açıyor. Kontrol altına alınmayan diyabet körlük sebebi olmasının yanı sıra ölümcül de olabiliyor. Sık sık susuyor ve en basit işleri yaparken bile bitkinlik hissediyorsanız basit bir idrar testi ile diyabetiniz olup olmadığından emin olmalısınız.

    KAN BASINCI
    Her üç yetişkinden birinde yüksek tansiyon görülüyor. Üstelik bu hastalık sinsi seyrediyor; yani uzun süre belirti vermiyor. Kan basıncınızı düzenli olarak ölçmenin veya ölçtürmenin ne kadar kolay bir işlem olduğunu söylememize gerek yok. Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon ise kalp hastalıklarına hatta kalp krizine neden olabiliyor.

    OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
    Kemik erimesi kadınları daha çok 40’lı yaşların sonu ile 50’li yaşların başlarında etkiliyor ancak erken dönemde kemik yoğunluğu testleri yaptırmakta fayda var. D vitamini desteği almak ve kalsiyum seviyelerini düzenlemek riski azaltıyor. Eğer erken menopoza girdiyseniz bu taramalar daha büyük önem taşıyor.

    EN İYİ SPOR: YÜZME
    Bu yaşlarda kardiyo egzersizleri yapmak hem yavaşlayan metabolizmayı hızlandırıyor hem de eklemlerin esnek ve güçlü olmasını sağlıyor. Kasları, tendonları ve bağları güçlendirme özelliği ile yüzme bu yaşlarda özellikle öneriliyor. 40 yaşından sonra her yıl kas yoğunluğunun yüzde 2’sini kaybeden kadınlar için, suyun direncine karşı yapılan ve tüm vücudu çalıştıran yüzme öneriliyor.

    ENDİŞELENMENİZ GEREKEN: CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
    Şaşırmayın… Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sadece 20’li yaşların problemi olmaktan çıktı. Günümüzde boşanma oranlarının artması 40 yaşından sonra yeniden çok eşli yaşamaya başlayan kadın ve erkeklerin ortaya çıkması sonucunu da beraberinde getirdi. Üstelik bu yaşlarda artık hamilelikten korkmayan kadınlar ve erkekler prezervatif kullanmıyor. Tüm bu nedenlerden ötürü son yıllarda 40 yaş üzeri kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklarda artış görülüyor.

    - Advertisement -

    BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİN FARKINDA OLUN
    Bağırsak kanseri riski yaşla birlikte artıyor ve vakaların yüzde 97’si 50 yaş üzerinde görülüyor. Bu nedenle 40’lı yaşlarda kontrole başlamanız tüm kanser türlerinde olduğu gibi bağırsak kanserinde de önleyici oluyor. Eğer ailenizde bağırsak kanseri, bağırsak polipleri ya da ülseratif kolit öyküsü varsa bunu doktorunuzla paylaşın. Tarama yöntemleri sayesinde uzun bir ömür şansınızı yüzde 90 artırmış olacaksınız. Rutin kontrollerinizin yanı sıra daha az alkol, daha az kırmızı et, daha çok lifli besin tüketin ve daha aktif yaşayın.

    İHMAL ETMEMENİZ GEREKEN 3 BELİRTİ
    Kanayan diş etleri
    Dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz mi kanıyor? Bu durum sizin için küçük bir sorun olabilir ama kanayan diş etleri tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına neden olabiliyor. Ayrıca kanayan diş etleri 700’den fazla bakterinin kanınıza karışmasına, uzun vadede ise kalp hastalıklarına yol açıyor. Eğer diş etleriniz kanıyorsa diş hekiminizi aramanın zamanı gelmiş demektir.

    Aşırı bitkinlik
    Ortada hiçbir neden yokken bitkinseniz ve bu çok uzun zamandır sürüyorsa tiroit beziniz yeterince çalışmıyor olabilir. Tedavi edilmeyen hipotiroidi hastalığı ise kalp yetmezliğine neden olabiliyor. Eğer sürekli halsiz hissediyorsanız, kilo alıyorsanız, saçlarınız zayıfladıysa, sesinizde bir kalınlaşma varsa hemen bir endokrinoloji uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin. Basit bir kan testi ile sonucu öğrenebilirsiniz.

    İnatçı şişkinlik
    Karnınızda bir şişkinlik varsa, pelvik ağrısı çekiyorsanız ve iştahınız azaldıysa yumurtalık kanserinden şüphelenmek gerekebiliyor. Yumurtalık kanseri daha çok 40 yaş üzeri kadınlarda görülüyor, üstelik smear taramasında görülemediği için sıklıkla atlanabiliyor. Bu nedenle eğer olağan dışı bir belirti fark ederseniz hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışın. Kanserde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu unutmayın!

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz