Diğer
    Ana SayfaİlişkiYataklar aynı, bedenler ayrı

    Yataklar aynı, bedenler ayrı

    -

    18022014 cinsellik2Her evlilik aseksüelleşir mi?

    Toplum olarak inanılan durumlardan biri de bir süre sonra her evlilikte cinselliğin bitebilir olması durumu. Oysa Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir, bunun hastalıklı bir düşünce olduğunu belirtiyor. Evliliklerde zaman içinde cinsellik ilk günlerdeki gibi aktif olarak yaşanmıyor. Çünkü kadın menopoza girmiş olabiliyor, erkek ise kadın anne olduktan sonra onu daha kutsal bir yere koyabiliyor ve karısıyla ilişkiye giremeyebiliyor. Fakat böyle bir durumun kabul edilmemesi ve tedavi edilmesi gerekiyor.

    Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir, “Her şey çok iyi olsa da hayatın getirdiği bir sürü olay olabiliyor. Günlük koşuşturma zamanla cinselliği ikinci plana atabiliyor. Çünkü insanlar o kadar çok yoruluyor ki iyi bir uyku cinselliğe tercih edilebiliyor. Fakat bu cinselliğin tamamen bitmesi anlamına gelmiyor. Cinsellik sadece cinsel birleşme de değildir, sarılma, öpüşme gibi ihtiyaçların da karşılanması gerekiyor” diyor.

     

    Tedavisi nasıl yapılıyor?

    - Advertisement -

    Aseksüel evliliklerde tedavi psikolojik terapilerle yapılıyor. Terapiler genelde 4-6 ay sürebiliyor, fakat kesin bir tedavi için en az bir yıl gerekiyor. Aseksüel evliliğe neden olan etken de çok önemli. Eğer sorunun içinde cinsel ya da fiziksel bir hastalık varsa bu hastalığın tedavi edilmesiyle de sorun ortadan kalkabiliyor.

     

    Hangi sorun ne zaman ortaya çıkıyor?

    * İlk iki yıl içinde evlilik terapisine geliniyorsa, her iki tarafın aileleri olaya karışmış anlamına geliyor. Senin annen, benim babam gibi sorunlarla çok uğraşılmış olunuyor. Ya da vajinismus veya erken boşalma gibi bir cinsel sorun olabiliyor.

    * Çiftler, 10 yıl sonra aseksüel evlilik sorunuyla geliyorsa aldatma yaşanmış olabiliyor ya da kronikleşmiş sorunlar olabiliyor. Kadınlar genelde ‘Eşim beni anlamıyor, benimle ilgilenmiyor, benim ihtiyaçlarımı görmezden geliyor, hep kendi istediğinin olmasını istiyor’ şikayetiyle başvuruyor.  

    * 20 yıldan sonra gelenler ise boşansak mı boşanmasak mı sorusuyla yardım istiyor. Erkeğin ileri yaş dönemi ve kadının ileri yaş döneminde geliniyorsa evliliğin sürüp sürmeyeceğinin değerlendirilmesinin yapılması isteniyor.

     

    Ne yapmalı?

    * Aseksüel evlilik yaşayan çiftler ilk olarak birbirleriyle iletişim kurmalı. Arada bir sorun ya da bir kızgınlık varsa konuşularak çözüm yolu aranmalı.

    * Cinsel ilişkiye girememenin nedeni vajinismus, ilk gece korkusu gibi cinsel sorunlarsa bu sorunların zaman geçmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Eğer tansiyon, kalp, diyabet gibi hastalıklar nedeniyle ilaç kullanılıyorsa bu ilaçlar da cinselliği etkileyebiliyor. Böyle bir durumda doktora danışıp, ilacın değiştirilmesi istenebilir. 

    * Evliliğin ilk yıllarındaki heyecanı geri getirmek için karşılıklı fedakarlıklar yapılabilir. Örneğin kilo sorunu varsa kilo verilebilir, psikolojik bir sorun varsa bunun için doktora başvurulabilir. 

    * Cinselliğin yaşanmaması normal olarak kabul edilmemeli ve bu durum bir alışkanlık haline getirilmemeli. Eğer gün içinde çok yorulmaktan şikayet ediliyorsa eşler, hafta sonlarını mutlaka birbirlerine ayırmalı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz