Vücut terleme yoluyla ısısını düzenliyor. Ancak sıcak ve nem yükseldiğinde ter yeterince hızlı bir şekilde buharlaşamıyor. Sıcak hava, yüksek vücut ısısı ve egzersiz birleştiğinde bu tehlikeli boyutlara varabiliyor. Vücut aşırı ısındığında sıcak çarpması, halsizlik, dehidrasyon, kas krampları, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemleme gibi fiziksel sonuçlara neden oluyor. Böyle bir durumda serin bir yere geçmek ve bol sıvı tüketmek gerekiyor. Aksi takdirde durum daha da kötüleşerek kusma, nefes almada zorluk, deride kuruluk ve sıcaklık gibi semptomlar ortaya çıkıyor. Bu tablo acil medikal yardım gerektiriyor.
1- Pamuklu giysiler rahat olsa da terin kolaylıkla buharlaşmasını engelliyor. Bol, terin kolaylıkla kurumasını sağlayacak egzersize özel sentetik kumaşları tercih edin.
2- Güneşten korunmak için güneş kremi kullanın. Ancak terlemenizi engelleyecek yağlı ürünlerden kaçının. Güneş gözlüğü, hafif bir şapka da işe yarar.
3- Sık sık su için. Bir saatten daha uzun süren aktivitelerde ihtiyacınız olan elektrolitleri de sağlayan spor içecekleri tüketin.
4- Egzersizinizi günün erken (10.00’dan önce) ve geç saatlerine (19.00’dan sonra) alın.
5- Hava durumunu kontrol edin. Sıcak havalarda yüksek tempolu egzersizler yerine düşük tempolu rahat yürüyüşler, bisiklet gibi aktiviteleri seçin.
6- Ne kadar fit olursanız olun sıcak sizi de etkileyebilir. Bu nedenle outdoor egzersizlerinize yavaş yavaş başlayın. Her gün biraz daha fazla süre dışarıda geçirerek, kademeli olarak artırarak sıcağa vücudunuzu alıştırın.
7- Gölge arayın. Güneşin direkt ışınlarından korunduğunuz ağaç altları, açık alanlardan daha serin kalmanızı sağlıyor.
8- Ekstrem sıcaklık değişikliklerinden kaçının. Tepenizi delen yaz sıcağından birdenbire buzdolabı gibi soğutulmuş iç mekanlara geçmeyin. Kademeli olarak soğuyun.
9- Vücudunuzu dinleyin. Eğer kötü hissediyorsanız, sıcak çarpmasının herhangi bir semptomunu gözlemliyorsanız daha fazla zorlamayın, egzersizi durdurun.
10- 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda egzersizinizi içeri taşıyın. Su sporları da sıcak havalar için çok daha iyi bir alternatif olabiliyor.
Koşu stilinize göre…
Koşarken içe ya da dışa doğru mu basıyorsunuz, koşu stiliniz nasıl bir ayakkabı ile desteklenmeyi gerektiriyor? Tüm bu soruların yanıtlarını Kanyon’da yeni açılan Asics mağazasında uygulanan Motion ID testi ile bulabilirsiniz.
Bir seri high-tech hareket sensörü kullanılarak gerçekleştirilen testte kişinin koşu sırasındaki doğal postürü, ayağın anatomik durumu, hareket stili ve yere basma kuvveti analiz edilerek en uygun koşu ayakkabısı belirleniyor.
Test sırasında üç farklı deneme ayakkabısı giydirilerek koşu bandında koşturulan kişinin verileri analiz edilerek, ayakkabıdaki orta alan desteği, esneklik ve yastıklama teknolojilerine göre kişiye özel, en doğru ayakkabı seçiliyor.
204 kalori
Yarım saat hafif tempoda bisiklet sürerek yaklaşık 204 kalori yakabilirsiniz. Yürüyüşten daha fazla kalori yakmanızı sağlayacak bisiklet ayrıca üst ve arka bacakları sıkılaştırmak için harika bir egzersiz sunuyor.
Formsanté 2016 – Temmuz sayısı