Yaz mevsimi gelmeden önce telaşı geliyor. Özellikle deniz, tatil, kum, güneş düşünülürken bikini ve mayoların akla gelmemesi söz konusu değil. Peki göğüsleriniz yüzünden bikini giyme konusunda endişe mi duyuyorsunuz? Eğer cevabınız “Evet” ise uzmanından meme estetiğindeki son gelişmeleri öğrenebilirsiniz.
Yazın gelişiyle birlikte ince ve dar kıyafetler giyilmeye başlanırken deniz kenarında güzel göğüslerle dolaşmak da bir ayrıcalık olarak görülüyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dilek Avşar, “Yaza hazırlık operasyonlarının başında meme estetiği geliyor. Büyük memeleri küçültmek, küçük memeleri büyütmek en çok tercih edilen uygulamalardan. Meme operasyonlarında meme küçültme, meme büyütme, meme toparlama ve meme asimetrisini düzeltme operasyonları yapılıyor” şeklinde açıklıyor.
Meme büyütme operasyonları genelde meme dokusu gelişmemiş, göğüs kısmı dümdüz olan küçük göğüslü genç kızlara; doğum sonrasında meme dokusu küçük kalan; bazen de hiçbir sebep yokken memesi küçük olan ve büyütmek isteyen kadınlara yapılıyor. Op. Dr. Dilek Avşar, “Meme büyütme en çok doğum yapmamış genç kızlara, doğum yapan sarkma kalan kadınlara ya da meme dokusu olan ama daha dolgun meme isteyenlere yapılıyor. Meme büyütmede hedef; doğal görünümlü istenilen büyüklükte ama ellediğiniz zaman protezi hissetmediğiniz bir memeye sahip olmak. Meme büyüklüğü kişinin vücuduyla uyumlu olmalı. Kişinin günlük hayatında ona sıkıntı yaratmamalı. İz olmasın, büyüklüğü ideal olsun derseniz koltuk altından kas zarı arası güzel bir tekniktir. Ama memede sarkma varsa ve memeyi dikleştirmek gerekiyorsa meme ucundan giriliyor. Ayrıca meme büyütmede meme dokusuna dokunulmadığı için rahatlıkla süt verilebiliyor, emzirilebiliyor” diyor. Op. Dr. Avşar, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Göğsü büyük olan kadınlara neler önerebilirsiniz?
Memeleri büyük ve sarkık olup, kişi daha kilolu gözüküyorsa, omuz ve sırt ağrısı yaşıyorsa, memelerinin bedenine büyük geldiğini düşünüyor ve fiziksel aktivitelerde kısıtlılık yaşıyorsa rahatlıkla meme küçültme operasyonu yaptırabilir. Hiç doğum yapmamış, ideal kiloda ancak vücuduyla orantısız meme büyüklüğü olan bir genç kızın günlük fiziki aktivitelerini büyük memeleri kısıtlıyor ve bu onda bir psikolojik sıkıntı yaratıyorsa memelerini küçültme operasyonu uygulanabiliyor. Tabii ki ideali emzirmeler tamamlandıktan sonra meme küçültme ya da dikleştirme operasyonu yapmak. Ancak genç yaşta olup dilediği kıyafeti istediği tarzda giyememek, hareketlerinde kısıtlama yaşamak, ideal kiloda olup çok daha kilolu gözüküyor olmak, sıcakta meme altında egzama ve geriye dönüşümsüz omurgada kamburluk ve eğrilikler yaşamak kadınları estetik cerrahiye yönlendiriyor.
Yetişkin kadınlarda ne gibi faydaları oluyor?
Doğum ve menopoz sonrasındaki meme sarkıklığı ve büyüklüğü ile başvuranlarda, memenin küçültülüp dikleştirilmesi, daha genç ve daha fit bir görünüm sağlanmasına yardımcı oluyor. Kişi daha rahat hareket ediyor ve sahip olduğu kilonun daha altında gözüküyor. Çünkü vücut kontörleri sağlanmış oluyor. Bazı kadınlarda kollarda uyuşma, boyun ve diz ağrısı gibi şikayetlere de memenin büyük olduğu durumlarda rastlanılıyor.
Meme küçültmede iz kalıyor mu?
Meme küçültme operasyonları mutlak izli operasyonlar olarak açıklanıyor. Estetik cerrahide bu izler olabildiğince gizlenmeye ve az hale getirilmeye çalışılıyor. Meme ucundan alta inen küçük bir çapa şeklinde iz kalıyor. Bu iz ilk zamanlar belirginken zamanla azalıyor. Günümüzde sadece meme dokusu uyuşturularak (hasta tam uyumadan) ya da genel anestezi ile tam uyuyarak bu operasyonlar yapılabiliyor. Kişi operasyondan sonra birinci haftada sosyal hayatına, bir ay içinde de aktif yaşantısına geri dönebiliyor. Meme büyütmede koltuk altı tekniği kullanıldığı için iz kalmaması hedefleniyor. Kas zarı arasına anatomik, doğal protez koyuluyor ve memede iz olmuyor. Meme küçültmede ise iz mutlaka kalıyor. Hastaya bunu anlatmak gerekiyor. İzi kabul ediyorsa operasyonu yapmalısınız. İz bir ya da bir buçuk yıl içerisinde belirsiz hale geliyor ama bu süreci de bilmeli. Ayrıca eşinin de bu durumu bilmesi gerekiyor çünkü bazen eşler izden rahatsız olabiliyor. Bu aşamada hastanın ameliyat kararını eşiyle birlikte vermesi gerekiyor.
Devamı diğer sayfada