Diğer
    Ana SayfaSağlıkYaz mevsimi sağlığınızı bozmasın

    Yaz mevsimi sağlığınızı bozmasın

    -

    Güneş yanığına yoğurt sürüyor, burnu kanayan bir hastaya başını geriye at diye öğüt veriyorsanız bu yazıdaki bilgiler tam size göre! 

    Tatille özdeşleşen yaz aylarında herkesin aklına eğleneceği, dinleneceği güzel günler geliyor. Ancak bu tatlı rüya bazen kabusa dönüşebiliyor. Özellikle uzun saatler boyu güneş ışınlarına maruz kalmak birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Bunlar kimi zaman ciltte yanık, kimi zaman güneş çarpması, kimi zaman da burun kanaması şeklinde ortaya çıkıyor. Alınabilecek basit önlemler ve bilinçli yapılacak ilkyardım uygulamaları ise tüm sorunların çözülmesine yardımcı olabiliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Eti Aslan’dan yaz aylarında sık rastlanan rahatsızlıklara karşı alınabilecek önlemler ile dikkat edilmesi gerekenleri öğrendik. 

    GÜNEŞ YANIKLARI 
    Yazın en sık rastlanan yaralanmalarının başında yanıklar geliyor. Özellikle tatil yörelerinde rastlanan güneş yanıkları “birinci derece yanık” olarak adlandırılıyor. Çok ağrılı bu yanıklar iz bırakmadan iyileşse de etkisi haftalarca sürebiliyor. 

    NELERE DİKKAT ETMELİ? 
    Güneş yanıklarının tedavisinde, o bölgeye diş macunu ya da yoğurt sürmek gibi birtakım hatalı uygulamalar yapılıyor. Bunlar anlık ferahlık sağlayabilse de cildin üst tabakasındaki deri bütünlüğüne zarar veriyor. Oysa yanık halinde ilk olarak bölgeyi soğuk-ılık suyun altında tutarak ısıyı azaltmak gerekiyor. Eğer derinin üzerinde “bül” adı verilen kabarcıklar oluşmuşsa, bu durum “ikinci derece yanık” olarak tanımlanıyor. Deri bütünlüğünün bozulduğunu gösteren böyle bir durumda mutlaka en yakın sağlık kurumundan yardım almak gerekiyor. Eğer çok fazla bül oluşursa, bu da sıvı-elektrolit dengesinin bozulduğuna işaret ediyor. 

    - Advertisement -

    BÖCEK, SİNEK ISIRMALARI
    Ülkemizde böcek ısırmasına çok rastlanmıyor. Yaz aylarında en sık sivrisinek ve karasinek görülüyor. Son yıllarda ise özellikle Anadolu’nun muhtelif bölgelerinde kene vakaları bildiriliyor.

    NELERE DİKKAT ETMELİ? 
    Sivrisinek sokmalarına karşı piyasada satılan birtakım solüsyonlar bulunuyor. Bunlar kokusu ve içeriğiyle kişiyi sivrisineklerden korumayı amaçlıyor. Ancak bir canlıya zarar veren maddenin, bir başkasına zarar vermemesi mümkün değil. Dolayısıyla bu tür ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

    Yaz aylarında sık rastlanan keneler insana yapışıp kanını emerek, birçok hastalığa neden oluyor. Vücudunun herhangi bir bölgesi kene tarafından ısırılan kişinin, böcek halen bedenindeyse üzerine yemek, makine ya da margarin yağı dökmesi öneriliyor. Böylece kenenin nefes alması engellenerek, kendini vücuttan atması sağlanıyor. Kendini tam olarak geri çekmezse, bir cımbız yardımıyla deriden ayrılabiliyor. Daha sonra ısırığın olduğu bölgeyi bol su ve sabunla yıkayıp, kenenin bulaştırmış olabileceği tüm mikropların uzaklaştırılması gerekiyor.

    SICAK VE GÜNEŞ ÇARPMALARI
    Güneş altında uzun süre kalan kişilerde aşırı terlemeye bağlı olarak sıvı-elektrolit dengesi bozulabiliyor. Kişide hafif bilinç bulanıklığından konsantrasyon bozukluğuna dek birçok belirti görülebiliyor. Güneş çarpması, güneşe doğrudan maruz kalan vücut bölgelerinde görülüyor. Sıcak çarpması da bu gruba girebiliyor. Böyle bir durumda vücutta tuz ve sıvı eksilmesine bağlı halsizlik, kaslarda kramplar ile ileri vakalarda şok tablolarına dahi rastlanabiliyor.

    NELERE DİKKAT ETMELİ? 
    Bu sorunla karşılaşmamak için birtakım önlemler alınması önem taşıyor. Güneşe çıkarken şapka, gözlük takmak, ince pamuklu ve bedeni örten giysiler giymek, kişinin vücut yapısına uygun koruyucu kremler kullanmak gerekiyor.

    Eğer uzun süre sıcakta kalan bir kişi, kendini iyi hissetmediğini söylerse yapılacak ilkyardım tedavisi kişinin cilt nemliliğe göre belirleniyor. Örneğin cilt nemli ve soğuk ise bu hafif bir sıcak çarpması olarak nitelendiriliyor. Kişinin gölgede ya da evinin serin bir yerinde 24 saat istirahat etmesi ve tuz içeriği yüksek sıvılar tüketmesi iyileşmesine yardımcı oluyor. Bu tür hastalara ilkyardım tedavisi olarak bir su bardağı suya bir çay kaşığı tuz konarak içirilmesi önem taşıyor. Yapılan bu müdahale ilk 24 saat boyunca kişi kendini iyi hissedinceye kadar sık sık tekrarlanıyor.

    Cildin kuru ve sıcak olması ise ağır bir sıcak çarpmasını işaret ediyor. Böyle durumlarda terleme durduğu için vücut kendini soğutamıyor. Sürekli ateşi yükselen kişide buna ek olarak genellikle baş ağrısı, baş dönmesi ve yanma şikayetleri görülüyor.

    Su ile yıkayın!
    İster çocuk ister yetişkin, kim olursa olsun düşme, çarpma gibi nedenlerle oluşan açık yaralanmalarda yara bölgesini temizlemek için ilk tercih iyot içeren birtakım solüsyonlar oluyor. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bu uygulamanın son derece hatalı olduğunu ortaya koyuyor. Prof. Dr. Fatma Eti Aslan, yapılan çalışmalarda bu solüsyonlarda bulunan hammaddenin karaciğer tarafından etkisiz hale getirilemediğini, hücrelerde de zararlı etki yaptığının saptandığını belirterek, şu önerilerde bulunuyor: “Geçmiş bilgilerin aksine açık yaralanmalarda yapılması gereken, yara bölgesinin akan suyun altında yıkanması… Tedavi için yalnızca bu temizlik yeterli oluyor. Çünkü vücut o bölgede birtakım antiseptik salgılarla yarayı temizleyip, iyileşmesini sağlıyor. Eğer yara bölgesi toprak ve benzeri bir maddeyle kirlenmişse bu kez suyun yanı sıra beyaz sabun kullanmak da önem taşıyor.”

    Formsante 2016 – Temmuz sayısı
    Ayşegül Uyanık Örnekal

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz