Formda ve fit kalmanız için sıkça tavsiyelerde bulunan derginizde iştah kabartıcı dondurma toplarını görmek sizi şaşırtmıştır. Uzmanlara göre aslında günde bir top dondurma, günlük enerji alımınızı dengelediğinizde şişmanlatmıyor! Biz de dondurmalı o güzelim tatlılara bakarken kalori kaygısı duymamanız için diyetisyenlerimizle birlikte bu kez, dondurmalı light tatlılar hazırladık!
Funda Çatar
Dondurmanın sözünü etmek bile insanın iştahını kabartmaya yetiyor. Sıcak yaz aylarında buz gibi bir dondurmanın verdiği serinliği reddedenleri hiç anlamam doğrusu! Bana göre eşsiz olan bu lezzet uzmanlara göre de içinde barındırdığı süt ve süt ürünleri sayesinde son derece yararlı ve besleyici. Örneğin protein, demir, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve B grubu vitaminler içeren kaymaklı dondurmanın besleyici değeri oldukça yüksek. Daha az yağ içeren meyveli dondurma ise vitaminler şeker ve lifler açısından zengin. Diyet uyguladığınız için yaz sıcağında bu zevkten mahrum kalacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki belli ölçüler dahilinde, diyet yapanların da dondurma yemeye hakkı var.
Biz de kalori kaygınızı düşünerek bu kez o özel lezzeti doyasıya tadabilmeniz için dordurmalı light tatlı tarifleri hazırladık. Mövenpick Hotel İstanbul’un aşçıbaşı yardımcısı Mehmet Siriş’in zengin portföyü ile…
CHEESE CAKE
Malzeme (5 kişilik) : 250 gr beyaz light krem peynir, 50 gr esmer toz şeker, 2 adet yumurta, 1/2 adet limon rendesi, orman meyveli dondurma, bir miktar frambuaz 1 paket bisküvi kırıntısı.
Yapılışı: Beyaz krem peyniri yumuşayıncaya dek mikserde çırpın. Üzerine şeker ve yumurta ilave edin. 25 santimlik çemberin altına bisküvi kırıntılarını döşeyin. Hazırladığınız karışımı kalıbın içine dökün. Ardından 160 derece ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Keki minik yuvarlaklar halinde kesin. Frambuaz sos ve orman meyveli dondurmayla servis edin.
Hazırlama süresi: 45 dakika
Kalori değeri: 55 kcal (kişi başına)
BEYAZ ÇİKOLATALI MUS
Malzeme (5 kişilik): 100 gr krema, 250 gr beyaz çikolata, 300 gr çırpılmış krem şanti, çilekli dondurma, çilek, kayısı sosu.
Sos için: 150 gr kayısı, 50 gr su, 25 gr şeker.
Yapılışı: Kremayı ısıttıktan sonra ocaktan alın. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Ardından kremayla iyice karıştırın. Ayrı bir yerde kremşantiyi mikser yardımıyla kabarıncaya dek çırpın. Erittiğiniz karışıma kremşanti ekleyin. Malzemeyi kalıplara dökerek dolapta bir gün bekletin. Diğer tarafta kayısı sosu hazırlayın. Bunun için kayısıların çekirdeklerini çıkarın. Bütün sos malzemesini kaynatın. Mikserde 5 dakika çırptıktan sonra sosu çok ince elekten geçirin. Arzu ederseniz sonrasında tarçın, anason gibi baharatlarla tatlandırılabilirsiniz. Musu kalıptan çıkarıp, çilekli dondurma ve kayısı sosla servis edin.
Hazırlama süresi: 2 saat
Kalori değeri: 460 kcal (kişi başına)