Yaz sıcaklarının bastırmasıyla aşırı terleme problemi olanlar için zor günler başladı. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orhan Murat Özdemir; aşırı terlemenin çoğunlukla sinirsel sebeplerden kaynaklı olduğunu, rahatsız oldukça terlemenin artarak rahatsızlığın çoğaldığını belirtiyor. Özdemir, ‘Vaser StopSweat’ yöntemi ile terlemeye çözüm getirilebileceğini söylüyor. Koltuk altlarına yapılan küçük bir müdahaleyle yüzde 80’lere varan başarılı sonuçlar alınabiliyor. Uygulama terleme sisteminin bütününe zarar vermeden, sadece koltuk altındaki ter bezlerinin çalışmasını durdurarak bu bölgedeki terlemeyi kesmeyi amaçlıyor. Ter bezlerinin çevre dokuya zarar vermeden vücuttan uzaklaştırıldığı bu yöntemde cilde 3-4 adet küçük keside giriliyor ve koltuk altındaki ter bezlerinin çalışması durduruluyor. Arkasından enjeksiyon yöntemiyle bu ter bezleri koltuk altından alınıyor. Bir günlük bir sargıdan sonra birkaç gün kesilerin iyileşmesi bekleniyor ve kişinin terleme olmadan güvenle koyu renk kıyafetler taşıyabilecek duruma gelmesi amaçlanıyor.
Kansere karşı spor şart!
Amerika’da her yıl ortaya çıkan yeni kanser türlerinin üçte birinin gelişiminde, aşırı şişmanlık (obezite) ve fiziksel aktivite eksikliğinin etkili olduğu belirlendi. Rapor, CDC, North American Association of Central Cancer Registries, National Cancer Institute ve American Cancer Society tarafından hazırlandı. Araştırmaya göre; böbrek, pankreas, yemek borusu ve rahim kanserleri oranlarının son dört yıl içerisinde artmasının nedeninin hayat tarzı, şişmanlık ve obeziteyle ilgili olduğu açıklandı. Günümüzde Türkiye’de aşırı kilolu insan sayısı 22 milyona, diyabet hastası sayısı 10 milyona yaklaşmışken araştırma sonuçları korkutuyor.
Meğer erkeklerin suçu yokmuş!
Çapkınlığın sosyal yaşam ile çevresel, kültürel ve psikolojik faktörlerden kaynaklanan, çok yönlü bir durum olduğu uzun yıllardır biliniyor. Peki ya çapkınlığın beyin fonksiyonları ile ilişkisini biliyor muydunuz? Beynin merkezinde bulunan D1 (dopamin 1) ve D2 (dopamin 2) reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkisinde büyük rol oynadığını belirten Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, çapkınlığın bir beyin hastalığı olabileceğini, beyin merkezindeki reseptörlerin ilişkiye etki edebileceğini belirtiyor.
Alzheimer’ı hafife almayın
Halk arasında unutkanlıkla özdeşleşmiş olan Alzheimer, beyin hücrelerini yavaş ve ilerleyici bir şekilde harap eden bir hastalık. Hafızayı ve düşünme, konuşma gibi zihinsel işlevleri etkileyen bu hastalık, ruh hali ve davranış değişiklikleri, zaman ve mekan algılanmasında bozukluklar, günlük yaşam aktivitelerinde bozulma gibi başka sorunlara neden oluyor. Türkiye’de Alzheimer görülme riski dünyaya paralellik gösteriyor. Buna göre, 65 yaş ve üstü kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde, 85 yaş ve üstü kişilerin yaklaşık yüzde 20-30’unda görüldüğü tahmin ediliyor.
Formsanté Dergisi Temmuz 2012 Sayısı