Yaz sofralarında Akdeniz esintisi

temmuz-2011-yemek-resim-1

Zeytinyağı, fesleğen, kekik, sarımsak… Domatesten patlıcana, kuşkonmazdan rokaya bol bol sebze ve deniz ürünleri… Tüm bu lezzetleri içinde harmanlayan ve sağlıklı lezzetler sunan Akdeniz mutfağı hafifliğiyle yaza bir başka yakışıyor. Asmalımescit’teki İtalyan restoranı Rigatoni, formsanté okurları için hafif ve besleyici lezzetler hazırladı.

SEBZELI PIZZA
➤ 180 gram pizza hamuru ➤ 200 gram mozzarella peynir ➤ 50 gram domates sos ➤ tuz ➤ 50 gram kayın mantarı ➤ 1/2 renkli biber ➤ 1/4 kabak ➤ 1/4 çarliston biber.

PİZZA HAMURU: Malzemeler; ➤ 1 kg un ➤ 60 gr. zeytinyağı ➤ 10 gr. şeker ➤ 10 gr. tuz ➤ 8 gr. yaş maya,

Tüm bu malzemeleri kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar su ilave ederek yoğurun. Bir bezle sararak oda sıcaklığında 3 saat kadar mayalandırın. Hamurun 180 gramını açarak pizzanın tabanını hazırlayın.

DOMATES SOS: Malzemeler ➤ 10 adet doğranmış domates ➤ 5 gr. tuz ➤ 5 gr. karabiber ➤ 5 gr. şeker ➤ birkaç yaprak fesleğen ➤ 1 diş sarımsak ➤ 1 kaşık zeytinyağı ➤ taze kekik.

Doğranmış domatesleri tavaya koyun, diğer malzemeler ile birlikte 10 dakika kaynatın.

HAZIRLANIŞI: Pizza hamurunun üstüne domates sosunu bir kaşık yardımıyla yayın. Mozzarella peyniri ufalayıp onu da domates sosunun üzerine serpiştirin. En üst kata hafifçe ızgara yaptığınız kabak, renkli biberler ve kayın mantarını da koyun. Dilerseniz farklı sebzeler de kullanabilirsiniz. Üzerinde hafifçe zeytinyağı gezdirin ve kekik serpiştirin. Fırında 5 dakika pişirerek servise hazır hale getirin. Dilerseniz üzerini parmesan peynir ve roka ile de süsleyebilirsiniz.

temmuz-2011-yemek-resim-2ROKALI PENNE ALL’ARRABBIATA
Malzemeler (4 Kişilik)
➤ 1 paket penne (kalem) makarna
➤ 5 adet domates
➤ Bir tutam kekik
➤ 1 baş kuru soğan
➤ 3-4 diş sarımsak
➤ 100 gram zeytinyağı
➤ Acı biber (isteğe göre)
➤ Bir tutam fesleğen
➤ Tuz
➤ Bir tutam çeşni

HAZIRLANIŞI: Önce sosu hazırlamaya başlayın. Zeytinyağını tavaya koyarak, doğradığınız sarımsakları ve soğanları pembeleştirin. Acı biberi ekleyin, üzerine küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve tuzu ilave ederek soteleyin. Bu sırada bir başka kapta kaynayan bol suyun içine tuz atın ve makarnaları tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Sonra makarnaları süzüp sosun bulunduğu tavaya alın, üzerine kekiği ve fesleğeni de ilave ederek birkaç dakika birlikte soteleyin. Üzerine taze roka yapraklarını serpiştirerek servise hazır hale getirin. İpucu: Eğer zeytinyağının bir kısmını sotelerken kullanır, geri kalanı sos piştikten sonra eklerseniz, zeytinyağının hem aromasını hem de besin değerlerini korumuş olursunuz.

temmuz-2011-yemek-resim-3LINGUINE ALLE VONGOLE
Malzemeler
➤ 170 gr. linguine makarna
➤ 10 tane Vongole midye
➤ 5 cl. beyaz şarap,
➤ 100 gram zeytinyağı
➤ Birkaç yaprak fesleğen, maydanoz
➤ Birkaç diş sarımsak
➤ 5 gram çeşni, tuz.

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye su ve tuz koyarak ısınmaya bırakın. Bu arada sosunuzu hazırlayın. Genişçe bir tavaya koyduğunuz zeytinyağını hafifçe kızdırarak sarımsakları ve midyeleri kısık ateşte sotelemeye başlayın. Beyaz şarabı, kıyılmış maydanoz ve fesleğeni de ilave edin. Midyeler açılıncaya kadar soteleyin. 5 dakika kaynar suda haşladığınız linguine makarnayı bu sosun üzerine ilave edin, karıştırarak hemen servis edin. İpucu: Makarnalar piştikten sonra süzerken soğuk sudan geçirmeyin.

Asmalımescit’te bir Toskanalı Mar Group tarafından hizmete açılan Rigatoni, Asmalımescit’te hem dekorasyonu hem de yemekleriyle İtalyan rüzgarı estiriyor. Restoranda risotto’dan pastalara, pizza çeşitlerinden salatalara leziz İtalyan yemeklerini tatmak mümkün.

temmuz-2011-yemek-resim-4BRUSCHETTA
Malzemeler (1 kişilik)
➤ 4 küçük dilim kızarmış ekmek
➤ 2 adet domates
➤ 1 kaşık zeytinyağı
➤ 1 diş sarımsak
➤ Bir tutam fesleğen
➤ Birkaç adet zeytin
➤ 4 adet misket mozzarella
➤ Tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI: Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Bir kabın içerisine doğradığınız domatesleri, ezdiğiniz sarımsağı, doğranmış fesleğeni ve zeytini koyun. Tuzu, karabiberi ve zeytinyağını da ilave ederek karıştırın. Kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımı doldurun. Mozzarellaları da üzerine koyarak servise hazır hale getirin.

temmuz-2011-yemek-resim-5KUŞKONMAZLI IZGARA SOMON
Malzemeler
➤ 220 gram somon fileto
➤ 4 adet kuşkonmaz
➤ 4 adet midye

HAZIRLANIŞI: Somonu ızgarada ya da yanmaz tavada pişirin. Kuşkonmazları haşlayın, sonra ızgara yapın. Midyeleri suda haşlayın. Izgara somon, midye ve kuşkonmazları birlikte servis edin. Dilerseniz patetes püresiyle de servis edebilirsiniz. Bunun için, baby patatesleri haşlayıp ezerek püre haline getirin. 1 kaşık tereyağı, tuz, karabiber ve minik parçalara ayırdığınız mozzarella peyniri ile birlikte karıştırın.

Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Formsante Dergisi Temmuz 2011 Sayısı

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here