Yaz aylarında mutfakta uzun saatler geçirmek yerine, pratik, besleyici ve lezzetli tabak yemekleri hazırlamak gibisi yoktur. Tek bir tabakta tüm öğün dengesini yakalayan bu tarifler, hem gözünüze hem de midenize hitap ederken, sıcak havalarda sizi yormayacak hafiflikte kalmanızı sağlar. İşte yaz sofralarınızı şenlendirecek, çeşitliliği ve lezzetiyle öne çıkan 5 harika tabak yemeği önerisi:
Mercimekli Semizotu Salatası Tarifi
Mercimekli semizotu salatası tarifi, sağlıklı ve hafif yemekler arayanlar için eşsiz bir alternatif sunuyor. Protein bakımından zengin mercimek ve taze, vitamin dolu semizotunun buluştuğu bu mercimekli semizotu salatası tarifi, çilek ve ananas gibi meyvelerin tatlı ve ferahlatıcı aromasıyla lezzetini katlıyor. Pratik hazırlanışı sayesinde kısa sürede sofralarınıza şıklık ve sağlık getirirken, her lokmada farklı tatlar deneyimlemenizi sağlıyor. İster ana yemeklerin yanında, ister hafif bir öğün olarak tüketebileceğiniz bu salata, mevsiminde taze malzemelerle yapıldığında çok daha lezzetli ve besleyici hale geliyor. Peki; mercimekli semizotu salatası nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri…
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 demet taze semizotu (iyi yıkanmış ve iri doğranmış)
- 10-12 adet taze çilek (yıkanmış, dörde bölünmüş)
- 8-10 dilim taze ananas (küçük parçalar halinde doğranmış)
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limonun suyu
- Tuz
- Taze çekilmiş karabiber
Barbunya Pilaki
Zeytinyağlılar sofraların vazgeçilmezlerinden, özellikle de serin yaz akşamlarında. Hem besleyici hem de hafif bir lezzet arayanlar için, yapımı pratik ve lezzeti garanti bu kolay barbunya pilaki tarifi, meze sofralarınıza ferah bir dokunuş katacak. Dilerseniz bir gün önceden hazırlayıp soğuk servis edebilir, üzerine zeytinyağı ve limon dilimleriyle şıklık katabilirsiniz. Sebzelerin uyumu ve zeytinyağının zarafetiyle buluşan bu kolay barbunya pilaki tarifi, damakta iz bırakan klasiklerden biri olmaya aday. Peki; kolay barbunya pilaki nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri…
Malzemeler
- 500 gr taze ya da haşlanmış barbunya (dondurulmuş da olur)
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet patates
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2-3 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
- Limon dilimleri, kıyılmış maydanoz
Kolay Barbunya PilakiNasıl Yapılır
- Soğanı yemeklik doğrayın. Havuçları ve patatesi küp küp, sarımsakları ise ince ince doğrayın.
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve soğanları ekleyip 2-3 dakika soteleyin. Ardından havuçları ve sarımsakları ekleyin, birkaç dakika daha kavurun. Patates kullanıyorsanız bu aşamada tencereye ilave edin.
- Salçayı ekleyip 1 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin. Ardından barbunyayı ilave edin.
- Üzerine toz şeker, tuz ve karabiber serpin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve yemeği kısık ateşte, sebzeler ve barbunya yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Piştikten sonra ocağın altını kapatın. Yemeği oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin, ardından buzdolabında soğutun.
- Soğuk olarak, üzerine zeytinyağı gezdirerek ve dilimlenmiş limon ile servis edin. Afiyet olsun.
Tavuk Salatası
Diyet listelerinde sık sık yer verilen tavuk salatası, düşük kalorili ve lezzetli salata çeşitlerinden biridir. Haşlanmış tavuk etlerinin zeytin, biber, soğan ve baharat gibi malzemelerle karıştırılmasıyla hazırlanan tavuk salatası, protein, fosfor ve potasyum bakımından da zengindir. 1 porsiyon tavuk salatası, yaklaşık 85 kaloridir. Peki, tavuk salatası nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, diyet menülerinin favorisi olacak nefis tavuk salatası tarifini deneyebilirsiniz.
- Advertisement -Malzemeler
3 parça tavuk göğüs eti
6 kornişon turşu ince doğranmış
1 çay bardağı yeşil zeytin dilimi
1 çay bardağı konserve mısır
1 çay bardağı gümüş soğan
3 közlenmiş kırmızı biber
Karabiber
Sarımsaklı tuzlu çeşni
Chili biber
Kekik
1 yemek kaşığı susam
Tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı kıyılmış dereotuLevrek Külbastı
Külbastı, eski zamanlardan miras kalan ve kırmızı etle hazırlanan bir yemektir. Külbastı yapımında genellikle dana ve kuzu eti kullanılsa da, bu kez levrekle yapılan versiyonunu sizlere sunuyoruz. Külbastıyı kısa sürede hazırlayabilir, patates püresi ile birlikte sunabilirsiniz. Malzemeleriniz hazırsa, levrek külbastı nasıl yapılır sorusu için detaylara geçebiliriz.
Malzemeler
2 adet levrek balığı
1 yemek kaşığı kapari
1 paket krema (220 ml)
4 diş sarımsak
200 ml. süt
2 adet patates
Tuz
Karabiber
Domates sosu (isteğe göre)Levrek Külbastı Nasıl Yapılır?
Levrekleri fileto şeklinde kesip, derisinden tamamen ayırın.
Tavaya sıvı yağ ekleyin ve kızdırın. Kızgın yağda levrekleri önlü arkalı pişirin.
Pişirdiğiniz balıkları bir kenara alın ve bekletin.
Balık tavasına ince ince kıyılmış sarımsakları atın ve kavurun.
Ardından üzerine süt ve kremayı ilave edin.
Sos kaynamaya başladığında içine balıkları yerleştirin.
Balıklara kapari ve karabiber serpiştirin. Kapari turşusu tuzlu olduğu için, yemeğin tuzunu iyi ayarlayın.
Bu şekilde 6-7 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alın.
Levrek külbastıyı patates püresi, havuç ve biber eşliğinde servis edebilirsiniz.