Yazı kavanozda saklayın

agustos-2012-yemek-resim-1

Meyve ve sebzenin bollaştığı ağustos ayı kış için hazırlık yapmanın da zamanı. Evde hazırlayabileceğiniz bu basit tariflerle yazın bereketini kavanozlarda saklayabilirsiniz.

STERİLİZASYON
Geniş ve derin bir kapta kaynatmaya başladığınız suya kavanozları koyun. Birbirlerine çarpmamaları için çevrelerine temiz bir bez sarabilirsiniz. Kavanozların üzeri suyla kapanmalı. 20 dakika kaynatın ve sterilizasyonunu sağlayın. Kavanozları dikkatlice çıkarıp aralıklarla bir örtünün üzerine dizin. Soğuduktan sonra tarihleyin, kuru ve serin bir yerde saklayın.

agustos-2012-yemek-resim-2TARÇINLI, YILDIZ ANASONLU ŞURUPTA ARMUT
Malzemeler:

● 2 kg armut
● 2 su bardağı şeker
● 2 su bardağı su
● 3 adet çubuk tarçın
● 1 adet yıldız anason
● 5 adet kakule
● 1 limonun suyu
Yapılışı:
Şurup hazırlamak için baharatları, şekeri ve suyu bir pişirme kabına koyup beş dakika kaynatın.
Armutları yıkayın, soyun ve çekirdeklerini ayıklayarak dilimlere ayırın. Renklerinin kararmaması için limonlu suda bekletin. Armutları süzün ve steril kavanozların içine sıkıca istifleyin. Sıcak şurubu meyvelerin üzerini 1 cm kapatacak şekilde kavanoza dökün. İşlemin sonunda kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın ve sterilizasyon işlemini uygulayın. (Bkz. Sayfa 103)

agustos-2012-yemek-resim-3ŞEKERSİZ MÜRDÜM ERİĞİ MARMELADI
Malzemeler:

● 5-6 kg mürdüm eriği
● Şeftali ve elma (toplam 2 kg)
● Minik bir kase portakal kabuğu
Yapılışı:
Bu tarif biraz zaman alıyor ancak sonuçta nefis, mayhoş bir tat elde ediyorsunuz. Bütün kış tüketebileceğiniz, turtalarda kullanabileceğiniz erik marmeladı için işe olgun, ince kabuklu mürdüm eriklerini seçmekle başlayın. Zamanı geçmiş, çürümeye yüz tutmuş meyveleri kullanmayın. Meyve dışında ilave bir şey kullanılmadığı için de tamamen kendi kombinasyonunuzu yapmakta özgürsünüz. Şeftaliyi tamamen çıkarabilir, eriğin miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken en önemli şey, ilk baştaki meyve miktarının işlemin sonunda 2/3 oranında azalacağı. Bu nedenle bol meyve kullanıyoruz. Ayrıca neredeyse bütün gününüzü aldığı için yapmışken biraz fazla yapmakta fayda var ki uğraşınıza değsin. Bir de sabah erken saatte işe koyulmayı unutmayın.
Meyveleri temizce yıkayın, ayıklayın, şeftali ve elmanın kabuklarını soyun (eriklerin sadece çekirdeklerini çıkarın) ve büyük bir tencereye koyun. Kısık ateşte zaman zaman karıştırarak pişirmeye başlayın. Altının tutmamasına özen gösterin. Meyveler önce kaynamaya başlayacak, saatler geçtikçe parçalara ayrılacaklar. Sonlara doğru iyice kıvam alan meyveler yer yer volkan gibi patlayabilir. Bu nedenle dikkatli olmanız, çevrede leke olacak şeyleri uzaklaştırmanız gerekiyor. Nihayet suyunu iyice çekip kıvamlı homojen bir karışım olduğunda altını kapatıp sterilize ettiğiniz temiz ve kuru kavanozlara bir kaşık yardımıyla doldurun. Kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Kavanozların ağzını silin. Hava kabarcıkları varsa steril bir bıçak yardımıyla kabarcıkları alın. Sıkıca kapatın ve sayfa 103’te yer alan sterilizasyon işlemini uygulayın.

Devamı diğer sayfada

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here