Potasyum, elektrolit ve hücre fonksiyonlarında önemli görevleri olan bir mineral. Kasların, kalbin, sinir hücrelerinin, böbreğin ve böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarında yaşamsal görevler üstleniyor. Ancak özellikle sıcak yaz günlerinde daha sık rastlanan ishal ve aşırı terleme vücuttaki potasyum düzeylerinin hızla düşmesine neden olabiliyor. Kusma da potasyum değerlerinin azalmasına neden olan bir başka tablo. Potasyum eksikliğinde ise hipertansiyon, kas krampları, kas zayıflığı ve oryantasyon bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Yetişkinlerin günlük 4700 mg. civarında potasyum alması öneriliyor.
Yemeklerin tadı-tuzu-demiri!
Baharatların, kurutulmuş otların yemeklerinize sadece tat verdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onlar aynı zamanda birer vitamin-mineral deposu. Örneğin 100 gramında en fazla demir (124 mg.) içeren yiyeceğin kurutulmuş kekik olduğunu biliyor muydunuz? Bunu kuru maydanoz (98 mg.), kuru nane (87 mg), mercanköşk (83 mg.) izliyor. Demir yönünden en zengin besinler arasında sıralanan kaz ciğerinin 100 gramında ise 31 mg. demir bulunuyor. Elbette bu kurutulmuş otları, baharatları büyük miktarlarda tüketmiyoruz. Günlük beslenmemizde 100 gram kekik tüketmek mümkün değilken, 100 gram ıspanak tüketmek çok daha kolay. Ancak onların işlevinin sadece tat vermek olmadığını hatırlamakta da fayda var.
BESİNLERİN YÜZDE 25’İ MEYVE VE SEBZELERİN KABUĞUNDA BULUNUYOR. OLUR OLMAZ HER ŞEYİ SOYUP YERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN…
Kıyılarda yaşayanlar daha şanslı
Araştırmalar, florür yönünden zengin balık ve deniz ürünlerini bol bol tüketen kişilerin (örneğin Karayip Adaları’nda yaşayanların) daha güçlü dişlere sahip olduklarını ve çürük görülme oranının da daha düşük olduğunu gösteriyor. Florürün en önemli kaynakları ise şöyle sıralanıyor: Deniz ürünleri, su, karaciğer, sardunya, somon, çay.
Eklem sorunlarına karşı Glucosamine
Vücutta doğal olarak üretilen, eklem ve kıkırdaklarda bulunan glucosamine’in vücut tarafından üretimi yaşla birlikte azalıyor.
● Glucosamine tabletleri, laboratuvar ortamında istakoz, karides ve yengeç gibi deniz canlılarının kabuklarında bulunan “kitin”den elde ediliyor.
● Glucosamine takviyesi, osteoartrit’te, özellikle diz ağrılarının tedavisinde kullanılıyor. Avustralya’da yapılan bir araştırmada yaşları 20 ile 70 arasında değişen ve sürekli diz ağrısı çeken 24 hastaya günde 2000 mg. glucosamine; diğer gruba ise sadece placebo verildi. 12 haftanın sonunda glucosamine alan grupta hareket etme kabiliyeti daha hızlı gelişti. Glucosamine alan hastaların yüzde 88’i diz ağrılarının azaldığını söylerken, placebo grubunda bu oran yüzde 12’de kaldı.
● Glucosamine genellikle, kıkırdakta doğal olarak bulunan bir molekül olan ve elastikliği artıran chondroitin sülfat ve methylsulfonylmethane (MSM) ile birlikte tüketiciye sunuluyor.
Formsante Dergisi Temmuz 2011 Sayısı