Diğer
    Ana SayfaHaberYeni Corona Virüs’ün ismi belli oldu! Corona Virüs aşısı için tarih verildi

    Yeni Corona Virüs’ün ismi belli oldu! Corona Virüs aşısı için tarih verildi

    -

    Dünya Sağlık Örgütü yeni Corona Virüs’ün Covid-19 olarak adlandırılacağını açıkladı. Corona Virüs nedeniyle pazartesi günü 103 kişi hayatını kaybetmişti. Toplam ölü sayısı 1017’ye ulaştı.

    CORONA VİRÜS’TE SON DURUM

    Corona Virüs’le ilgili son durumu ve gelişmeleri derledik… Corona Virüs’te bugüne kadar toplam 1017 kişi hayatını kaybetti. Toplam 42 bin 708 Corona Virüs teşhisi konmuş hasta var… Ölümlerin tamamına yakını Çin’de yaşandı. Çin dışında 1 hasta hayatını kaybetti ve Corona Virüs’ün görüldüğü 24 ülkede 393 vaka var.

    DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLAMA YAPTI

    Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom, Corona Virüs ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili kamera karşısına geçip açıklamalarda bulundu.

    Dünyaya seslenen Dr. Tedros, “Şimdi rasyonel ve kanıta dayalı müdahalelere yatırım yaparsak, Corona Virüs salgınını durdurma konusunda gerçekçi bir şansımız var. Aksi halde elimizde çok daha fazla vaka ve daha fazla bedel öderiz.” uyarısında bulundu.

    Tedros, şimdiye dek Corona Virüs ile ilgili çalışmalara katkıda bulunan ülkelere teşekkür ederken, diğer herkesi de acilen yardıma çağırdı.

    - Advertisement -

    675 MİLYON DOLARLIK ÇAĞRI

    Tedros, “Ar-Ge yatırımına ihtiyacımız olsa da, Covid-19 salgınını acilen durdurmak için ayrıca yatırıma ihtiyacımız olduğunu da hatırlamak önemli. Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta, dünyadaki hazırlık ve müdahale operasyonları için gerekli 675 milyon dolarlık bir çağrıda bulundu.” açıklamasında bulundu.

    KORUNMAK İÇİN ELLERİNİZİ YIKAYIN UYARISI

    “Halkı, hem kendi sağlığını hem de başkalarının sağlığını korumak için neler yapabilecekleri konusunda bilgilendiriyoruz” diyen Tedros, ellerin düzenli olarak alkol bazlı el dezenfektanı ya da savun ve su ile temizlenmesi gerektiğini söyledi.

    CORONA VİRÜS (COVID-19) AŞISI NE ZAMAN ÇIKIYOR?

    Tedros Ghebreyesus, Corona Virüs’e karşı aşının 18 ayda tamamlanabileceğini söyledi  ve bu süreçte virüsün yayılmasını engellemenin çok önemli olduğunu aktardı.

    CORONA VİRÜS NEDİR?

    Öte yandan İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, Corona Virüs’le ilgili bilgiler verdi.  Özgüneş, Corona Virüs’ün,2003 SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) ve ilk kez Ürdün ve Suudi Arabistan’da görülen MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) olaylarından sorumlu olan virüs olduğunu belirtti. Özgüneş, “Bu salgınlarla ilişkili virüs, SARS-CoV ve MERS-CoV olarak adlandırılmıştı. Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır. Ayrıca çeşitli hayvanlardan insana geçiş de söz konusudur.

    CORONA VİRÜS’ÜN BELİRTİLERİ NELER?

    Ateş, boğazda kızarıklık, nefes darlığı, solunum yetmezliğine ait bulgular ön plandadır. Bu virüsün bulaştığı hastaların ölüm oranı yüzde 35-40 olabilmektedir. Tanısı için; solunum yetmezliği saptanan vakalar hastaneye yatırılarak solunum yolu salgılarından, serum ve dışkıdan alınan numuneler PCR testi için Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilir. Her salgında olduğu gibi olası vaka tanımı; ateş ve klinik belirtilere ek olarak salgın bölgesine ilişkin seyahat öyküsü olmasıdır.

    VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

    • Hastalığın başlıca bulaşma yolu öksürük-aksırık esnasında solunum yolu ile ortama saçılan damlacık enfeksiyonu ile olduğundan, bulaşmayı engellemek için solunum yolu enfeksiyonlarından korunma önlemlerine uyulması önerilir.
    • Bunun ilk şartı; insandan-insana yakın temastan kaçınılmasıdır. Yakın temasın anlamı, hasta bireye yaklaşık bir metre mesafede bulunmak, öksürük-aksırık esnasında solunum yolu ile saçtığı damlacıklara maruz kalmak, öpüşmek, sarılmak gibi durumlardır. Çünkü böylelikle virüs; yakındaki kişinin ağız, burun, göz mukozasına ulaşabilir.
    • El hijyeni hastalıklardan korunmada oldukça önemlidir. Bu nedenle; ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın. Eller yıkanamıyorsa alkol bazlı dezenfektan tercih edin.
    • Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizle veya bir kağıt mendille kapatın, ardından mendili kapalı bir çöpe atın ve ellerinizi yıkayın.
    • Soğuk algınlığı, ateş veya öksürük gibi grip semptomları olan kişilerle yakın temastan kaçının.
    • Ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler gösterirseniz en yakın sağlık kurumuna veya doktorunuza hemen ulaşın.

    Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Havaalanını kullanan vatandaşlar virüse karşı nelere dikkat etmeli” sorusuna şu yanıtı veriyor: İnsandan-insana yakın temastan kaçınılmak gerekir. Kalabalık ortamlardan elden geldiğince uzak durulmalı, biniş işlemleri sırasında ve her aşamada sıklıkla el yıkama sağlanmalı, mümkünse maske veya mendil ile ağız-burun çevresi korunmalıdır.

    Dr. Özgüneş, “Uçakla yolculuk yapan bir kişinin, yakınındaki bir kişiden virüsü kapma ihtimali var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: Evet, virüsü kapma ihtimali vardır. Yakınındaki kişilerden birinin ciddi, sürekli öksürüğü varsa, çok daha dikkatli olması, elleriyle etrafa dokunmamaya çalışması, yüz maskesi kullanması gerekir.

     

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz