Diğer
    Ana SayfaFitnessYıkmanız gereken fitness kuralları

    Yıkmanız gereken fitness kuralları

    -

     

    Spora başladığınız günden beri etrafınızdan sürekli öneriler alıyor olabilirsiniz. Kimisi doğru bilgiler verebilir, kimisi de yanlışlarla kafanızı karıştırabilir. Alışılagelmiş, körü körüne benimsenmiş fitness kurallarının aslında gerçekten ‘kural’ olmadığını bu maddeleri okuyarak anlayabilirsiniz!

     

     

    - Advertisement -

     

     

    ACI ÇEKMEYİN 
    Egzersiz yapmaya başlamanız için ihtiyacınız olan en önemli şey motivasyon, evet. Ama bu motivasyonu aşırıya kaçırmadan elde etmeniz gerekiyor. Acı yoksa fayda yok gibi yüksek moral verdiğini düşündüğünüz söylemler aslında yarar sağlamaktan çok zarar veriyor. “Acı yoksa fayda yok” diyerek gereksiz yere efor sarfedip, bilinçsiz hareketler yapabilirsiniz. Bunlar da sakatlanmanıza neden olarak bir daha egzersiz yapamama riskini bile doğurabilir. Motivasyon çok önemli ama burada asıl odaklanılması gereken nokta egzersiz programınızdaki hareketleri doğru ve ölçülü yapmak… 

    Bugüne kadar bildiğiniz ve uyguladığınız egzersiz kurallarının aslında sizi yanlış yönlendirdiğinin farkında mısınız? Sizi haddinden fazla motive edecek sözler ya da her zaman bir profesyonel gibi olmaya zorlayan psikolojik baskılar yıkmanız gereken bu kuralların temelini oluşturuyor. Doğru bildiğiniz yanlışları avantaja çevirmenin şimdi tam zamanı. 

    ACELE ETMEYİN 
    Yaptığınız egzersizden verim almak elinizde. Bilinenin aksine ağırlık kaldırırken hızlı hızlı davranmak verimi azaltıyor. Kolunuzu kaldırdığınızda hızlıca aşağı indirmek değil, bekleyerek yavaş yavaş indirmek kas kütlenizi daha çok geliştiriyor. Bunu yaptığınız tüm bölgesel antrenmanlar için uygulayabilirsiniz. Uygularken de kas dokusunun daha fazla faaliyete geçtiğini yanma hissiyle fark edeceksiniz. Denemeye değer…

    HIZLI OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
    Belki hayatınızda daha önce hiç kilometrelerce koşmadınız ya da kısa bir süre önce koşmaya başladınız, yenisiniz… Maraton koşucuları gibi hızlı hızlı koşmak, derece yapmak zorunda olmadığınızı belirtmek isteriz. Eğer bir şekilde koşmaya başladıysanız sanki çok hızlı koşmanız gerekiyormuş gibi bir psikolojik baskı altında olmanıza neden olan her şeyden uzak durun. Çünkü eğer ki niyetiniz olimpiyatlarda yarışmak değil sadece kondisyonunuzu, gücünüzü yerine getirip yağ yakımına yardımcı olmaksa makul kilometreleri normal hızda koşmanızı öneriririz.

    KOŞU BANDI MI DIŞARISI MI?
    Uzun zamandır koşan kişilerin çoğu açık havada koşmanın her zaman daha zor ve faydalı olacağını söyler. Evet, dışarıda alacağınız oksijen miktarı çok daha fazla olacağından bunun daha yararlı olacağını söyleyebiliriz. Ama eğer koşuya yeni yeni ısınan biriyseniz ve açık havada koşmaya hazır değilseniz, kendinizi hemen sokaklara atmanıza gerek yok. Bir süre koşu bandında da koşabilirsiniz. Üstelik hızınızı koşu bandının eğimine göre ayarlabilme şansınız da var. Ufak bir alışma sürecinden geçerek ısınabilir, beton zeminde bile rahatlıkla koşabilecek kıvama gelebilirsiniz.

    YOGANIN ZAMANI YOK
    Yoga yapmak için günlerce ağırlık çalışıp, yorulmayı beklemenize gerek yok. Genelde düzenli olarak spor yapan insanlar yogayı sakin ve çok efor sarfedilmeyen bir egzersiz çeşidi olarak görse de durum aslında böyle değil. Birçoğundan yogayı ara sıra yaptıklarını duyarsınız. Geçmiş günlerde yaptıkları ağır egzersizlerden sonra hafif bir aktivasyon olarak görürler. Ancak yogayı bu şekilde sınırlandırmamak gerekiyor. Yoğun esneme hareketlerine sahip yoga, kas sisteminizi tahmin ettiğinizden daha fazla çalıştırıyor ve esnekliğinizi artırıyor. Yoga yapmak için günlerce ağırlık çalışıp, bunu dinlenme amaçlı değerlendirmenize gerek yok, her gün yapabilirsiniz!

    AĞIRLIKLA YAĞ YAKIMI MÜMKÜN
    En iyi yağ yakımı egzersizinin koşu olduğu söylenir. Doğrudur da. Ama yağ yakmak için tek egzersiz bu değildir. Ağırlık çalışmalarının yağ yakmak yerine kas yaptığı söylense de araştırmalar ağırlık çalışmalarının da neredeyse koşu kadar yağ yaktırdığını söylüyor. Örneğin 30 dakikalık ağırlık egzersizi, altı dakikada 1,5 km koşmakla eş değer…

    YALNIZCA SQUAT YETMEZ
    Her kadının mükemmel ve sıkı kalçaların hayalini kurduğunu biliyoruz. Hayalini kurdukları görünüm için de işin sırrının squat’tan geçtiğini de biliyorlar. Squat güzel kalçalar için en iyi sonuç veren hareketlerden biri. Ancak istediğiniz görünüme kavuşmanın bir diğer sırrı da squat’ı destekleyecek lunge, leg raise ya da hip raise gibi egzersizler… Tüm bu hareketleri bir araya getirdiğinizde ve düzenli olarak yaptığınızda farkı daha net ve hızlı bir şekilde göreceğinizden emin olabilirsiniz.

    Formsanté – 2015 Eylül sayısı
    Elif Gürsoy

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz