Diğer
    Ana SayfaSağlıkYılbaşı ertesinde zinde kalmanın yolları

    Yılbaşı ertesinde zinde kalmanın yolları

    -

    ● Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi hindi, kırmızı etten daha düşük kolesterol oranına sahip olduğu için her zaman sağlıklı bir seçenek. Hindiyi tercih etmiyorsanız balık veya tavuk gibi beyaz et çeşitlerine yönelebilirsiniz. Balık ve tavuğu fırında taze hazırlayacağınız soslar ve sebzelerle pişirebilirsiniz.
    ● Ordövr tabağında kızartma, kavurma gibi ağır ve yağlı yiyecekler yerine taze peynir ve haşlanmış sebzeler bulunsun.
    ● Pilav, makarna yerine bu besinlerin salatalarına yer verebilirsiniz. Onlarsız olmaz diyorsanız domatesli bulgur pilavı sağlıklı bir seçenek olacaktır.
    ● Ağır ve şerbetli tatlılardan ziyade meyve veya sütle yapılmış tatlılar ya da ev yapımı, içerisindeki şeker ve yağ miktarı belli olan baklavalara az miktarda yer verebilirsiniz.
    ● Alkollü içecekler de yılbaşı gecesinin olmazsa olmazlarından… Yeni bir yıla mide-bağırsak sorunları ve ekstra kilolarla girmek istemiyorsanız, kalorisi düşük olan şampanya, şarap ya da birayı sınırlı ölçülerde tercih edebilirsiniz.
    ● Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden kuruyemişi, yemekten bir ya da bir buçuk saat sonra ve en fazla bir avuç içi kadar tüketin. İki ceviz, beş badem, beş fındık ve bir avuca yakın kabak çekirdeğini aşmayın.
    ● Yemekten bir saat kadar sonra özellikle glisemik indeksi düşük meyvelerden seçilmiş bir meyve tabağı günü güzel kapatmanıza yardımcı olacaktır. İki dilim ananas ve bir muzdan oluşan meyve tabağı hem mutluluk hormonu salınımına hem de yorgunluk hissinin kaybolmasına katkıda buluyor.

    aralik-2012-detoks-resim-3Detoks çayı ile rahatlayın
    Alkolü fazla kaçırdıysanız, ertesi günü yaklaşık 15 bardak su içerek geçirin. Meyve suları, bitki ve meyve çaylarından da faydalanabilirsiniz. Alkolün etkisini yok etmek için hazırlayacağınız detoks çayı gün içinde midenizi rahatlatıp enerji depolamanızı sağlayacak.
    ● Bir kabuk tarçın
    ● 1 yeşil elmanın kabuğu
    ● 1 tutam mate yaprağı
    Tüm malzemeyi kaynatıp demlendirin ve taze taze için. Mate yaprağı, vücuttaki ödemin atımına, kan şekeri ve kolesterolün düzenlenmesine; ıhlamur, yangı ve ağrı gidermeye, toksik etkenleri uzaklaştırmaya; tarçın, kan şekerini dengemeye, gaz ve şişkinliği gidermeye, iyi huylu kolesterolü yükseltmeye yardımcı oluyor.

    Yorgun midenizi rahat bırakın
    Bütün bir gece yiyecekleri sindirmekle uğraşarak yorulan midenizi ertesi gün hafif yiyecekler tüketerek mutlu edebilirsiniz. Zeytinyağlılar, çorbalar ve salatalar midenizi dinlendirmeye, bitki çaylarından rezene ve anason gaz şikayetlerini gidermeye, melisa ve papatya çayları ise vücudun dinlenmesine yardımcı oluyor.
    aralik-2012-detoks-resim-4Meyvelerle dost olun
    Vücuttaki alkolün etkisinin atılması ve enerjik bir güne devam edilmesi için beslenme önerileri;
    ● Kahvaltıyı hafif geçirdikten sonra günü sıvı gıdalar alarak ve bol su içerek geçirin.
    ● Gece boyunca yediklerinizin toksik etkisinden kurtulmak için gün boyunca bol C vitamini alın; portakal, mandalina, limon, yeşil biber, maydanoz, domates tüketin. Domates, vücutta toplanan fazla suyun atılmasına da yardımcı oluyor.
    ● Mutluluk hormonu salınımına ve alkolün etkisiyle genişleyen damarların toparlanmasına yardımcı olan muzu tüketin. Örneğin gün içinde yulaf ezmesi ve muzu karıştırarak yapacağınız bir kase sütlü karışım, bir öğle öğünü yerine geçebilir, mide ve bağırsaklarımızı rahatlatabilir.

    aralik-2012-detoks-resim-51 OCAK DETOKSU
    Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış omlet + 1 dilim beyaz peynir + 2 adet ceviz içi + bol yeşillik
    Ara: 1 fincan detoks çayı
    Öğle: 1 kase kremasız sebze çorbası (içerisinde havuç, kabak, bir küçük patates olabilir) 2 yemek kaşığı lor peyniri + 1 çay kaşığı çörekotu karıştırılmış bol yeşillikli mevsim salatası
    Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayı
    Akşam: 1 kase sebze çorbası + 4 yemek kaşığı semizotu ya da enginar salatası
    Ara: 1 fincan detoks çayı
    Gün boyunca bol su içmeyi unutmayın.

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz