Küf, rutubetli ve karanlık ortamlarda, banyo, tuvalet gibi evimizin ortamında oluşabildiği gibi mutfaklarda gıdalarımızı unuttuğumuzda veya yanlış bir şekilde muhafaza ettiğimizde küflenebiliyor. Küflü gıdaları bazen farketmeden yanlışlıkla tüketebiliyoruz. Bazen de küflenen kısmı atıp gerisini yiyoruz. Peki yiyeceklerdeki küfler tehlikeli mi? Yanlışlıkla küflü yemek yerseniz ne olur?
Küf nedir?
fsis.usda.gov‘da yer alan bilgilere göre küfler, bitki veya hayvan maddelerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Hiç kimse kaç mantar türü olduğunu bilmiyor, ancak tahminler on binlerce ila belki 300.000 veya daha fazla arasında değişiyor. Çoğu filamentli (iplik benzeri) organizmalardır ve spor üretimi genel olarak mantarların karakteristiğidir. Bu sporlar hava, su veya böceklerle taşınabilir.
Küfler sadece yiyeceklerin yüzeyinde midir?
Hayır, yiyeceklerin yüzeyinde küfün sadece bir kısmını görüyorsunuz . Unutulmuş ekmek üzerinde bulanık yeşil noktalar, Cheddar üzerinde beyaz toz, meyvelerde madeni para büyüklüğünde kadifemsi daireler ve jölelerin yüzeyinde tüylü büyüme. Bir yiyecek ağır küf gelişimi gösterdiğinde, “kök” iplikleri onu derinden işgal etmiştir. Tehlikeli küflerde genellikle bu ipliklerin içinde ve çevresinde zehirli maddeler bulunur. Bazı durumlarda, toksinler gıda boyunca yayılmış olabilir.
Üzerinde küf bulunan yiyecekleri nasıl tutmalısınız?
Küçük miktarlarda satın almak ve yiyecekleri hızlı kullanmak küf oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ancak küflü yiyecekler gördüğünüzde:
- Küflü öğeyi koklamayın. Bu solunum sıkıntısına neden olabilir.
- Yiyecekler küfle kaplıysa atın. Küçük bir kağıt torbaya koyun veya plastiğe sarın ve çocukların ve hayvanların giremeyeceği kapalı bir çöp kutusuna atın.
- Buzdolabını veya kileri yiyeceklerin saklandığı yerde temizleyin.
- Küflü yiyeceklerin dokunmuş olabileceği yakındaki nesneleri kontrol edin. Küf, meyve ve sebzelerde hızla yayılır.
Yanlışlıkla küflü yiyecekler yerseniz ne olur?
health.clevelandclinic.org‘un bilgilerine göre ilk olarak, panik yapmamanız gerekiyor. Diyetisyen Lillian Craggs-Dino, “Yediğiniz gerçeğine dikkat edin ve o günün geri kalanında herhangi bir semptomunuz olmadığından emin olun. Büyük olasılıkla, iyi olacaksınız.” diyor.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, bozulan yiyeceklerde bulunan küf tehlikeli olabilir, bu nedenle aniden nefes darlığı, mide bulantısı, ateş yüksekliği veya ishal gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardım almalısınız. Dr. Craggs-Dino, “Alerjik reaksiyonlar gecikebilir – ya da hemen olabilir” diyor. “Nasıl bir kalıp olduğuna bağlı.”
Gıdalar neden küf geliştirir?
Koşullar uygun olduğunda yiyeceklerde küf oluşur. Dr. Craggs-Dino, “Çevreden gıdaya ya da sadece ürünün yaşı veya yetersiz depolama nedeniyle havada bulunan geçici küften bahsediyoruz” diyor.
Bu kötü küf, meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerde büyür; ekmek; öğle yemeği eti; reçeller ve jöleler; soslar ve çeşniler; ve yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri. Dr. Craggs-Dino, “Küf, mikroskobik bir mantardır” diyor. “Ve sonra meyveler, sebzeler ve jöle gibi şeylerin üzerinde büyüdüğünü gördüğümüz şey sporlardır.”
Bu sporlar havada bulunur ve çevrede dolaşarak konuksever bir iniş yeri arar. Sporlar uygun bir yiyecek konakçısı bulduklarında büyümeye başlarlar. Belirgin küf belirtileri arasında beyaz lekeler, olağandışı renkli lekeler veya normalden daha yumuşak veya kötü kokan yiyecekler bulunur.