Diğer
    Ana SayfaFitnessYoga kalp hastalığı riskini azaltıyor

    Yoga kalp hastalığı riskini azaltıyor

    -

    Yoganın etkisi rakamsal
    değerlerle ispatlanabiliyor mu? ‘Kalbin Yogası’ programına başlayan hastalardan çeşitli kan tahlilleri isteniyor ve üç aylık periyot sonunda bu tahliller yenilenerek sonuçlar karşılaştırılıyor. Özellikle kan şekerlerinin daha kolay düzene girdiği, kan yağları seviyesinde düşme olduğu, kan basınçlarının daha az ilaçla kontrol altına alındığı, ritim bozukluklarının ilaçları kesebilecek kadar rahatladığı görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada da kalp hastası olan bir grup ile sağlıklı bir gruba altı hafta süre ile yoga yaptırıldı ve sağlıklı grubun damar fonksiyonlarında yüzde 17 iyileşme saptanırken, kalp hastası olan grupta damar fonksiyonlarında yüzde 70 iyileşme görüldü.

    Haftada kaç seans yoga yapılmasını öneriyorsunuz?
    Bir öneri yapmayı doğru bulmuyorum, çünkü yoganın kardeş bilimi Ayurveda’ya göre insanlar üç tipe ayrılıyor. Tipinize göre yogaya olan ihtiyacınız da değişiyor. Ancak en önemli kriter sizin ne hissettiğiniz… Bazı insanlara haftada bir gün yoga yapmak yeterli gelirken, bazıları üç günü tercih ediyor. Yoga yaparak bedenini dinlemeyi öğrenen kişi yogaya ne kadar ihtiyacı olduğunu zaten hissediyor. Eğer yoga bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyorsa günde 20 dakika yapılmasını öneriyorum. Bu seanslardan birini yoga eğitmeni ile diğerlerini evde kendiniz yapabilirsiniz. Sadece yere sırt üstü uzanıp, tansiyonunuz yüksekse başınızın altına yastık koyarak, avuçlarınız açık, bacaklarınız rahat pozisyonda beş dakika yatsanız dahi hayat sizin için çok farklı olacaktır.

    kasim-2011-yoga-1-resim-2Kalp yogasının farkı nedir?
    Kalp yogası, üç farklı gruba hizmet ediyor; kalp ameliyatı olmuş kişiler, ilaçla tedavi gören kişiler ve risk grubundakiler. Bu grupların çalışması bilinen yoga çalışması gibi mat üzerinde değil, sandalyede oturarak yapılıyor. Çünkü bu gruplar genellikle kan basınçları, kiloları yüksek orta yaş üzeri kişilerden oluşuyor ve bu nedenle başı bedenden aşağı tutacak duruşlardan kaçınmaları önem taşıyor. Sandalye üzerinde oturarak çeşitli duruşlar, bilinçli olarak nefes kontrol etme teknikleri, çeşitli derin gevşeme ve meditasyon teknikleri uyguluyoruz. Her seans bir saat sürüyor.

    Yoga dönemlik bir çalışma mı yoksa ömür boyu mu sürmeli?
    Yogaya başladıktan sonra vazgeçmesi zordur. Ancak günlük yaşam koşulları gerçeği de var. Örneğin çalışan bir kadın eve döndüğünde çocuklarıyla, mutfakla, evle ilgilenmek zorunda kaldığı için yoga yapmaya vakit bulamayabilir. Ancak en azından günde 3-5 dakika ayırıp nefes çalışması yapması bile çok şey değiştirecektir. Ayrıca yoga yapmak için hiçbir zaman geç kalınmış sayılmaz. Ömründe ilk defa yoga yapan bir kişi ile 10 yıldır yoga yapan kişi aynı sınıfta yoga yapabilir.

    Kalp yogasında müziğin yeri var mı?
    Yoga seanslarında aslında müzik kullanmak gerekmiyor çünkü insan kendi iç müziğini dinliyor. Ancak hamilelerle, kalp hastalarıyla ya da kanserli hastalarla çalışırken müziğin rahatlatıcı etkisinden faydalanıyoruz. Genelde kuş, su, yağmur gibi doğa sesleriyle yoga yapıyoruz.

    - Advertisement -

    By-pass geçiren hastalar ne zaman yogaya başlayabilir?
    Ameliyattan tam bir ay sonra yogaya başlayabilirler. By-pass geçiren kişiler ameliyattan sonra depresif bir döneme giriyorlar. “Bu neden benim başıma geldi?” diye düşünerek kendileri ile hesaplaşmaya başlıyorlar. Bu durum da yara iyileşmelerini, sosyal yaşama uyumu, işe geri dönüşü geciktiriyor. Kalp yogası bu durumun önüne geçmek için başladı. Ameliyat olmuş hastalarda göğüste dikiş atılan bölgenin derin nefes alma durumunda açılacağına dair bir fobi gelişiyor. Bu fobiyi önlemek de yine doğru nefes alma teknikleri ile mümkün oluyor. Hastaların bu dönemi sağlıklı, dinç ve pozitif bir şekilde atlatabilmeleri için kalp yogasını tavsiye ediyoruz.

    Yaprak Çetinkaya

    Formsante Kasım 2011 Sayısı Kalp&Diyabet Eki



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz