Yogada hocanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyorsunuz. Cihangir Yoga’da hoca da yetiştiriyorsunuz değil mi?
Biz Cihangir Yoga’yı hem stüdyo hem de okul olarak görüyoruz. Belki bir gün hayalim gerçekleşir ve akademi de olabiliriz. Usta ve bilge hocalar yetiştirmek en önemli hedefimiz. Hocalık bir hobi değil, hayat boyunca sürecek bir araştırma ve çaba gerektiriyor.
İlk yoga seanslarında gözyaşlarını tutamayan, hatta ağlamaya başlayan kişiler var. Bunun nedeni de söylediğiniz durum mu?
Çocuklukta, ergenlikte, hatta yakın dönemde yaşanmış olan her fiziksel ya da psikolojik travma ve bu travma sonucu yaşanan korku, üzüntü gibi duygular vücut içinde depolanıyor, tıkanıklıklara neden oluyor. Belli pozisyonları uygularken bu duygular tekrar ortaya çıkabiliyor. Ağlayarak ya da gülerek serbest bırakılıyor ve bunu büyük bir rahatlama takip ediyor.
Yogayı yoga yapan onun meditatif kalitesidir
‘‘Değişik fiziksel metotlar, onların da farklı isimleri var. Öğrenci kendisine hangisini daha uygun görüyorsa onu seçebilir. Ben mesela yavaş bir tipim, metabolizmam yavaş, tansiyonum biraz düşük, hatta tembel olabilirim. Ben uyarıcı ve zor (dürtücü) stiller seviyorum, terlemeyi seviyorum ve bu bana iyi geliyor. Hızlı kayak yapıyorum, saunayı çok sıcak seviyorum, arabayı hızlı sürmekten keyif alıyorum. Bana Ashtanga yoga, bizim Chris Chavez hocanın verdiği Anusara stil dersler iyi geliyor. Bazen kendimi o kadar güçlü hissetmiyorum, o zaman başlangıç derslerine giriyorum.Hiç fiziksel aktivitede bulunmayan bir kişinin ileri seviye derslere girmesi doğru değil. İleri seviyedeki öğrencilerin belli bir birikimleri var, vücutları hem güçlü hem esnek. Bu düzeyde olunca bayağı akrobatik pozları yapabilirsiniz -ki bu da son derece keyiflidir. Güzel göründüğü için fotoğraf çektirenler hep zor pozları gösteriyor. Ancak zor pozlar yapan kişi daha iyi yoga yapmıyor, iyi yoga yapmak diye bir şey yok. Yoga pozları yaparken yoga yapmıyor olmak da mümkün! Yogayı yoga yapan onun meditatif kalitesidir, zor bir pozu yapabilmek değil.’’
✎ Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Formsanté Dergisi Temmuz 2012 Sayısı