İngiliz Beslenme Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre 1980’li yıllara oranla yumurtaların beslenme değeri yükseldi. Soyalı gıdalarla beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar yüzde 20 daha az yağ, yüzde 13 daha düşük kalori ve yüzde 70 daha fazla D Vitamini değerlerine sahip oldu. Yani yıllar içerisinde yumurtadan kazandığımız besin değerleri arttı. Tabii bu yumurtaların özgür tavuklardan geliyor olması gerektiği unutulmamalı!
Bebek portakalınız olsun
Bir narenciye türü olan kumquat diğer adıyla Çin portakalı turşu ya da konservelerde kullanılabiliyor. Tadı oldukça keskin olan portakal fidelerini seralarda bulabilirsiniz. Geniş bir balkon veya terasınız varsa portakal yetiştirmek güzel bir fikir olabilir. Özellikle yolu Antalya’ya düşen bir tanıdığınız varsa kumquat ağacı sipariş etmeyi unutmayın; İstanbul’a göre fiyatlar orada daha uygun.
1 kumquat’ta; 13 kalori, 1 g fiber, 35 mg potasyum, 8 g C Vitamini, 55IU A Vitamini bulunuyor.
Hazımsızlık sorunu yaşayanlara…
Son zamanlarda kinoa gibi popüler hale gelen Hindistan cevizi suyu, sindirim problemlerinden kilo kontrolüne pek çok soruna iyi geliyor. Olgunlaşmamış Hindistan cevizinin yeşil haldeyken suyunun elde edilmesiyle hazırlanıyor. Yüzde 100 meyve içeriği sayesinde şeker içermiyor. Son yapılan araştırmalara göre bu içeceğin fosfataz, katalaz, dehidrojenaz, diastaz, peroksidaz gibi doğal biyoaktif enzimleri içerdiği için sindirim sorunlarını çözdüğünü, hazımsızlık sorununu giderdiği söyleniyor. Tek bir Hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C Vitamini’ni yeterli bir oranda karşılıyor. Ayrıca niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit gibi B grubu vitaminleri de içeriyor.
Kurkumin nedir?
Zerdeçalın kullanılan kısmının toz haline getirilmiş köküne kurkumin deniliyor. Zerdeçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg kurkumin bulunuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise kurkumin isimli bu baharatın orta derecede depresyon geçirenlere iyi geldiğini ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre kurkumin, depresyonla bağlantısı olan monoamin oksidaz üretimini durduruyor. Ayrıca bu etken maddenin anti-enflamatuar özelliği kış aylarında soğuk algınlığına karşı kalkan görevi görüyor. Sonuç olarak ister modunuz yüksek ister düşük olsun, bu sarı baharatı yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin.
Formsanté Dergisi Şubat 2014