Zaman içinde yüz bölgesinde sarkmalar meydana geliyor ve bu sarkmalar tüm yüzün dinamiğini olumsuz etkiliyor, ifadeyi bozuyor. Sarkan dokuya yapılacak şey ise artık basit yöntemlerle uygulanan yüz germe oluyor.
Genellikle yüz ve boyun birlikte sarkıyor, bazen de boyun yüzden daha fazla deformasyona uğrayabiliyor. Boyundaki sarkma ve yaşlanmaya yapılacak şeyler ise kısıtlı oluyor. Botoks ve dolgu, kırışıklıkları azaltmak için erken dönemde tercih edilen bir yöntem ancak sarkma oluşmuş ise buna etki etmiyor. Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, “Sarkma az ise telle asma iyi sonuçlar veriyor. Sarkma ve deformite fazla ise yüz ve boyna germe yapılması uygun oluyor. Yüz germeyi 40’lı yaşların sonunda öneriyoruz. Sarkma genellikle 45 yaş sonrasında hızlı ilerleyen bir süreçte gelişiyor” diyor.
Beslenme de etkiliyor
Erken menopoz, hormon değişiklikleri, sigara, ani ve fazla kilo kaybı, dikkatsiz ve kontrolsüz rejimler cildi olumsuz etkiliyor ve sarkma daha hızlı oluşuyor. Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, “Yüz germe genellikle boyun germeyle birlikte yapılıyor. 40 yaş veya öncesinde mini lifting veya asma, telleme yapılacak ise o zaman boyun lifting’i yapılmadan sadece yüz işlemi yapılabiliyor. Yüz germe genellikle mini lifting yapılacak ise 3-4 saat, tam lifting ise 7 saat sürebilen bir işlem” diyor. Sigara içen hastalara iyileşme süresi uzun olabileceği için ameliyat öncesi sigarayı bırakmaları öneriliyor. Operasyondan sonraki iyileşme süresi ortalama 2-3 hafta oluyor. Ödemlerin geçmesi kişinin metabolizmasına ve genel sağlık şartlarına bağlı olarak değişiyor. Özel bir bandajın ise üç hafta kullanılması, sonrasındaki iki hafta dikkatli olunması, ani eğilme ve boyun hareketlerinden sakınılması gerekiyor.
Boyun sarkması
Boyundaki sarkma genellikle yüz estetiği yani yüz germe ile beraber yapılıyor. İyileşme yüz ve boyun birlikte yapıldığı durumlarda 3-6 haftayı bulabiliyor. Genellikle iki hafta sonra işe başlanabiliyor ancak hafif ödemler oluşabiliyor. Bunların dağılması ise altı haftayı bulabiliyor ama bu ödemler kişinin normal yaşantısını etkilemiyor. Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, “Yüz ve boyun germe yapıldığı durumlarda orta yüz bölgesini de endotin denilen implantlarla asabiliyoruz. Böylece işlem kalıcı oluyor. Sarkmanın uzun yıllar tekrar oluşmaması için fasya veya cilt altı dokusunun asılması gerekiyor. Böylece kalıcı bir sonuç oluşuyor. Bazen yüz ve boyun germeye tellerle asma işlemini de kombine edebiliyoruz. Böylece teller eriyip dokuya karıştıkça gençleşme daha güzel ve kalıcı oluyor. Yüz ve boyun germe ameliyatlarında volüm kaybını da yerine koyuyoruz. Yağ enjeksiyonlarını da kombine ederek yanak ve göz altındaki çukurları doldurabiliyoruz” diyor. Bazen göz kapağı ve kaş kaldırma işlemi de aynı anda yapılabiliyor. Kaş bölgesini kaldırmak ve daha kavisli görünüm vermek için endotin denilen kaş asma materyalleri kullanılıyor. Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, “Boyun germede hem orta hattın dikilmesi hem kulak arkasına çekilerek gerginlik sağlanmasıyla daha kalıcı ve başarılı sonuç alınıyor. Eskiden sadece cilt ve cilt altı gerilirdi. Fasyanın yani kas yapısının gerilmesi, sonucu uzun yıllara taşıyan bir yenilik. Yani artık yüz ve boynu sadece yanlara çekmek değil, yüz ve boynun orta bölümünün de asılması önemli” diyor.
Nilgün Yıldız
Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı