Diğer
    Ana SayfaGüzellikYüzde tüylenme yapan şeyler nelerdir? Nasıl geçer?

    Yüzde tüylenme yapan şeyler nelerdir? Nasıl geçer?

    -

    İstenmeyen tüyler denildiği zaman en istenmeyeni yüzde çıkanlardır. Vücudunuzdakileri kapatabilirsiniz ama ah o yüzünüzdekiler… Ustura, tüy dökücü krem, lazer gibi çeşitli yöntemler olsa da konu yüz olunca mutlaka uzmanına danışmak gerekiyor.

    Yazı: Eda Şeftalicioğlu

    Hepimiz aynaya baktığımızda kusursuz bir cilde sahip olmak isteriz ama bazen cildimizdeki çeşitli sorunlardan şikayet ederiz. Kadınlarda yüzün çeşitli bölgelerinde çıkan istenmeyen tüyler ise bunların başında gelir çünkü onlarla nasıl başa çıkacağımıza karar veremeyiz. Ayva tüylerini alsak kalınlaşır mı? Tüy dökücü krem cildimize zarar verir mi? İşte bu merak ettiğiniz soruların cevaplarını Amerikan Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu’na sorduk. Sizler için cevapladı.

    yüzde tüylenme

    YÜZDE NEDEN TÜYLENME OLUR?

    Yüzümüzde neden tüylenmeler olur? Nedenleri nelerdir? En çok hangi bölgede görülür?

    - Advertisement -

    Genetik yapı, başta polikistik over olmak üzere pek çok hormonal hastalıklar ile yetersiz beslenme, anoreksiya nervoza, porfiri gibi hastalıklar ile anabolizan steroid veya siklosorin gibi bağışıklık sistemini düşüren ilaç kullanımı yüzde tüylenme artışına neden olabilir. En çok çene ve zülüf bölgesinde görülüyor. Herhangi bir sağlık sorununa neden olmazken kişinin psikolojik ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor.

    YÜZDEKİ TÜYLENMENİN YAŞLA BAĞLANTISI VAR MIDIR?

    Yüzdeki tüylenmelerin yaşla bağlantısı nedir? Hangi yaşta, hangi bölgelerde görülürler?

    Genetik özellikler nedeniyle meydana gelen aşırı tüylenme çoğunlukla ergenlik çağı ile beraber başlar. Hastalıklar veya ilaç kullanımı nedeniyle ise yaşla herhangi bir bağlantısı olmaz. Tutulum alanı ile yaş arasında da herhangi bir bağlantı bulunmuyor.

    ERGENLİKTE OLUŞAN AYVA TÜYLERİ ALINMALI MI?

    Eğer tüy renginde belirgin bir koyulaşma veya kıl hacminde artış yoksa veya bireyin psikolojisinde ağır sorunlar oluşturmuyorsa alınması gerekli değil.

    Ağda ya da jilet ile tüyleri almamız doğru mu? Bu tüylerde kalınlaşma veya çoğalma gerçekleşir mi?

    Trimmer veya jilet kullanımı daha az zaman alması ve acı vermemesi nedeniyle kullanım olarak daha pratik olmakla beraber daha kısa süreli çözüm sağlıyor. Ağda uygulamasının daha uzun süre etkili olmasının yanında zaman içinde tüy yapısının incelmesine neden olması avantajlı yönleridir. Ancak bu incelme daha sonra lazer yöntemi için bir dezavantaja da neden oluyor. Çünkü lazer cihazları incelmiş tüyleri görmede sınırlı başarı sağlayabiliyor. Ayrıca ağda sonrası tahriş, egzama ve lekelenme olabiliyor. Her iki yöntem de batıklara ve hijyenik yapılmazsa kıl kökünde iltihaplanma ve enfeksiyonlara yol açabiliyor. Batık riski, kıl kökünü çekmek suretiyle epidermis dediğimiz cildin üst tabakasında mekanik bozulmalara neden olan ağda uygulamasında biraz daha fazla oluyor. Her iki yöntemin de tüy sayısında artışa neden olması mümkün değil.

    Yüzdeki tüylenmelerden kurtulmak için çakmakla yakma gibi yöntemler de uygulanıyormuş; bu tip yöntemler sonuç verir mi veya sakıncaları neler?

    Bu, ciddi yanıklara neden olabileceği için tehlikeli bir yöntem. Ayrıca tekrarlayan aralıklarla cilt yüzeyinin yoğun ısıya maruz bırakılması takip eden yıllarda başta deri kanseri olmak üzere pek çok cilt hastalığına zemin hazırlayabilir.

    TÜY DÖKÜCÜ KREMLER YÜZ İÇİN UYGUN MU?

    Tüy dökücü kremler hassas ciltlerde tahriş, alerji veya egzamaya neden olabiliyor.

    YÜZE LAZER YAPTIRMAK ZARARLI MI? KESİN SONUÇ MÜMKÜN MÜ?

    Doğru yapılan lazer uygulamaları zararlı değil. Birey ergenlik sürecini tamamlamadan başlanırsa seans süreleri uzayabiliyor. Bu noktada kıl tipine göre doğru cihazın seçimi ve uygulayıcının doğru dozlarda seanslara devam etmesi önemli. Ayrıca bronzlaşmış cilt bölgesine uygulama yapılması yanık ve açık veya koyu renkli leke kalmasına neden olabiliyor. Yine de kesin sonuç garantisi vermek bireyleri yanlış yönlendirmek olur. Özellikle altta yatan tedavi edilmemiş bir hastalık varsa lazer tedavileri de nihai bir sonuç sağlayamaz.

    KULLANILAN BAZI İLAÇLAR YÜZDE TÜYLENME YAPIYOR MU?

    Kullanılan bazı ilaç ve kozmetik ürünlerinin yüzdeki tüylenmede bir etkisi var mı?

    Kortizon içeren kremler uygulama alanında tüylenmeye neden olabiliyor. Tedavi süresi ve kullanılan kortizonun kuvveti tüylenme ihtimalinde belirleyici oluyor. Bu nedenle doktor önerisi olmadıkça kortizon içeren krem ve pomatları kullanmamalıyız.

    YÜZDEKİ TÜYLENME BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ Mİ?

    En sık polikistik over hastalığı olmak üzere cushing hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları tiroid ve hipofiz bezi hastalıkları gibi hormonal hastalıklarda yüzde tüylenme görülebiliyor. Yine yetersiz beslenme, anoreksiya, nervoza, porfiri gibi hastalıklar da yüzde tüylenme yapan diğer nedenler arasında yer alıyor.

    YÜZDEKİ KILLANMAYI AZALTMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

    Bireysel çaba ile tüylenme artışını azaltmak veya engellemek mümkün değil. Öncelikle altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığından emin olmak için bir dermatoloji veya metabolizma ve endokrin doktorundan profesyonel görüş almalıyız. Yapısal nedenlere bağlı olan durumlarda en doğru tedavi yöntemi için dermatoloji doktorunuz sizi yönlendirecektir.

    YÜZDEKİ TÜYLERİ GİZLEMEK İÇİN HANGİ YÖNTEMLER VAR?

    Bu tüyleri gizlemek için kadınların başvurabileceği yöntemler var mı?

    Trimmer ile kısaltmak veya tüy sarartıcı krem veya lazer yöntemleri deneyebilirler. Tüy sarartıcı kremlerin içerdiği kimyasallar nedeniyle hassas cilt tiplerinde uygulama alanında kızarıklık, tahriş ve egzama hatta kimyasal yanık ve leke sorunları olabileceği göz önünde bulundurulmalı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz