Diğer
    Ana SayfaFitnessYüzerek zayıflanır mı? Yüzme ile nasıl kilo verilir, yararları neler?

    Yüzerek zayıflanır mı? Yüzme ile nasıl kilo verilir, yararları neler?

    -

    Yüzerek zayıflanır mı? Yüzme ile nasıl kilo verilir? Yüzmede hangi stil vücudun neresini çalıştıyor? Yüzerken nelere dikkat edilmeli? Bu soruların yanıtlarını Formsante arşivinden derledik. İnce ve biçimli bir vücuda sahip olmak için her zaman yorucu sporlar ve sıkıcı diyetler mi yapmak gerekiyor? Elbette ki hayır. En sağlıklı sporlardan biri olan yüzme hem çok zevkli hem de vücudu şekillendirmek için ideal. Üstelik yüzerek sadece bir saatte yaklaşık 500 kalori yakmak mümkün.

    YÜZMENİN YARARLARI NELER?

    Denizi, güneşi ve yüzmeyi kim sevmez ki? Genç-yaşlı, kadın-erkek pek çok kimsenin en çok sevdiği sporların başında geliyor yüzme. Şimdi yazın en güzel ayı Ağustos’tayız, suyla bütünleşmenin tam zamanı. Suda geçirdiğiniz vakti çok daha faydalı hale getirmek mi istiyorsunuz? Bunun en güzel yolu tabii ki yüzmek! Form tutmanın en keyifli yollarından biri. Üstelik yüzmenin bir spor olarak yararları ve beden üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmiyor. Yüzmenin yararları neler diyorsanız yüzmenin bazı yararları şöyle:

    • Sıkı bir vücut, esnek ve formda kaslar ve biçimli bir beden. 
    • İnsan su içindeyken ağırlığının sadece yüzde 10’unu hissediyor. Yani yer çekiminin ağırlaştırıcı etkisi hemen hemen yok gibi. Bu, eklemlere binen yükü de büyük ölçüde hafifletiyor ve böylece diğer sporlarda olduğu gibi eklemler zorlanmıyor. Kasları henüz tam anlamıyla gelişmemiş çocuklar, yaşlılar ve eklem sorunları yaşayanlar için yüzme son derece uygun bir spor.
    • En sağlıklı sporlardan biri olan yüzmede kişinin iskelet sistemine ağırlık binmediği için bel fıtığı ve kireçlenme gibi sorunları olanlara özellikle öneriliyor.
    • Masa başında ve bilgisayar karşısında çalışanlar, omuz, boyun, sırt ve bel ağrısı gibi problemlerden sıklıkla şikâyet ediyor. Bu bölgelerde gün boyunca biriken laktik asitin yok edilmesinde etkili olan yüzme, bu tür şikâyetleri gidermek için de harika bir yol.
    • Akşamları ya da sabahları, yemek yedikten en az 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik egzersiz kendinizi son derece zinde hissetmenizi sağlayabilir.
    • 1 saatte yaklaşık 500 kalori yakmak mümkün.

    Yüzerken kramp girerse ne yapmalıyız?
    3 adımda kalorilerden kolayca kurtulun

    YÜZMEDE HANGİ STİL VÜCUDUN NERESİNİ ÇALIŞTIRIYOR?

    Yüzme tüm vücudu çalıştıran bir spor. Ancak belirli yüzme stilleri vücudun belirli bölgelerini daha yoğun olarak çalıştırıyor. Her yüzme stili farklı miktarda kalori harcatıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.

    Serbest stil

    • Serbest stilde önemli nokta ayakları doğru kullanmak ve kolları düzgün atmak. Eller kapalı tutulmalı çünkü parmaklar açık olduğunda suyu yeterince itmek ve hızlı gitmek için gereken kuvveti almak mümkün olmayabilir.
    • Serbest stil, kalçaların sıkılaşmasını ve şekil almasını sağlıyor. Kolay olduğu için uzun süreli yapılabiliyor.
    • 1 saat boyunca serbest stilde yüzerek yaklaşık 470 kalori yakılıyor.

    Sırt üstü

    • Sırt üstü yüzme serbest stile göre daha yorucu. Ancak bel fıtığı, kireçlenme gibi rahatsızlıkları olanlara öneriliyor. Sırt üstü yüzmede dikkat edilmesi gereken, popoyu üste doğru çekerek vücudu düz tutmaya özen göstermek.
    • Sırt üstü özellikle bel ve sırt bölgesindeki kasları çalıştırıyor. Sırt bölgesine yerleşmiş olan yağların erimesini kolaylaştırıyor.
    • 1 saat boyunca sırt üstü yüzme yaklaşık 510 kalori yaktırıyor.

    Kurbağalama

    • Kurbağalama diğer yüzme stillerine göre daha çok kalori yaktıran ancak biraz daha zor olan ve kondisyon gerektiren bir yüzme stili.
    • Bu yüzme stilinin bir özelliği de bel ve sırt problemi yaşayan kişilere tavsiye edilmemesi. Kurbağalamada ayaklar makas biçiminde tutuluyor ve kollar sık aralıklarla öne doğru uzatılıyor.
    • Kurbağalama stilinde en çok kol ve bacaklar çalıştırılıyor. Üst bacaklarda ve kollarda biriken yağları eritmek, bu bölgeleri sıkılaştırmak için ideal.
    • 1 saat boyunca kurbağalama stilde yüzdüğünüzde yaklaşık 550 kalori harcayabiliyorsunuz.

    Kelebek

    • Kelebek en zor yüzme stili ve genellikle profesyonel yüzücüler tarafından tercih ediliyor. Ancak onlar bile en fazla 200 metrelik yarışlar yapabiliyor. Kelebek stilde iki kol aynı anda su yüzüne çekiliyor ve alınan kuvvetle vücut öne doğru atılıyor.
    • Zor bir yüzme stili ancak tüm vücudu iyi biçimde sıkılaştırıyor. Hemen hemen her bölgeyi çalıştırıyor. Kondisyonunuz iyiyse bir süre bu stilde yüzmeniz oldukça yararlı.
    • 1 saat boyunca bu stilde yüzmek imkânsız. Eğer 10 dakika yüzebilirseniz yaklaşık 100 kalori yakmanız mümkün.

    YÜZÜCÜ OMZU NEDİR?

    Yüzme sporunda en sık karşılaşılan problemlerin başında “yüzücü omzu” adı verilen rahatsızlık geliyor. Bu, omuz bölgesindeki tendonların şişmesine bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık. Nedeniyse kulaç tekniğindeki yanlışlıklar ve bu bölgedeki kasların yeteri kadar esnek olmaması. Bunu ve diğer incinmeleri önlemek için yapılması gereken en doğru şey yüzmeye başlamadan önce birkaç basit ısınma hareketini tekrar etmek. Yüzmeyi öğrenirken doğru teknikle öğrenmek de çok önemli. Çünkü en baştan yanlış öğrenenlerin bunu daha sonra değiştirmesi pek kolay olmuyor.

    - Advertisement -

    SUDAN ÇIKTIKTAN SONRA HEMEN DUŞ ALMAYIN

    Sudan çıktıktan hemen sonra duş almaksa sakıncalı. Zira yüzerek ısınan adalelerin, birdenbire hızlı soğumaması lâzım. Bu yüzden hemen soğuk bir duş almamak gerekiyor. En az 10 dakika bekledikten sonra ılık bir suyla duş almak en iyisi.

    YÜZERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

    • Yüzerken su içinde olduğunuz için belki terlemediğinizi düşünürsünüz ama yüzerken de terlenir ve bu nedenle çıkınca su içerek, kaybedilen bu suyun takviye edilmesi gerekir.
    • Dolu mideyle yüzmeye başlamak son derece sakıncalı. Bu nedenle, suya girmek için, yemek yedikten sonra en az 1 saat beklemekte fayda var.
    • Birdenbire yüzmeye başlamak kaslarınızı zorlayabilir. Kaslarınızın ısınmasına olanak tanımak için suya girmeden önce basit birkaç ısınma hareketi yapmak da ideal.
    • İnsan vücudu su içindeyken havadakine kıyasla 25 kez daha çabuk soğuyor. Bu nedenle su sıcaklığının düşük olduğu yerlerde su içinde fazla kalmamak gerekiyor.
    • Ne kadar iyi yüzdüğünüze de inansanız, tek başınıza kıyıdan çok uzağa açılmak sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Kıyıya paralel bir şekilde yüzmeniz her zaman daha akıllıca.
    •  Tuzlu ya da tatlı olsun uzun süre suda kalmak gözleriniz ve saçlarınız üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu yüzden bone ve gözlük kullanmanız yerinde olur.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....