➤ LAHANA
(100 g’da 26 kalori, 130 IU A vitamini, 47 mg C vitamini)
Yaklaşık 4 bin yıldır tüketilen, dünya genelinde 400’den fazla türü bulunan bir şifa kaynağı… Antik Yunanlıların birçok hastalığın şifası olarak kabul ettiği lahana, yüksek C vitamini ile lif ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen glutatyon isimli maddeyi içeriyor. Çin Seddi yapılırken işçilere güç olsun diye verildiği biliniyor. İdrar söktürücü, kan yapıcı, öksürük kesici, kan şekerini düşürücü etkileri bulunuyor.
➤ KARNABAHAR
(100 g’da 27 kalori, 62 IU A vitamini, 78 mg C vitamini)
Brasika sebzeleri (lahanagiller) olarak sınıflandırılan brokoli, karnabahar, beyaz lahana içerisindeki isotiyonat adlı maddenin etkisi ile kanser oluşumunu engellediği için sofralarda bulunması gereken sebzelerden… C vitamini, B9, B5, B6 vitamini ve potasyum, manganez ile lif bakımından zengin bir kaynak. İndol, bioflavonaid ve diğer maddeleri ile prostat, kolorektal kanser ve akciğer kanseri risklerini azaltıyor. İçerdiği sulforapan ve izotiyosiyanat ile toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor.
➤ BRÜKSEL LAHANASI
(100 g’da 63 kalori, 435 IU A vitamini, 82 mg C vitamini)
Brüksel lahanası gibi lahanagilleri tüketmek Amerikan Kanser Derneği’nin anahtar beslenme önerilerinin arasında yer alıyor. Brüksel lahanası kanser öncüsü hücrelerin gelişimini durduran sinigrin içeriyor.
➤ KEREVİZ
(100 g’da 40 kalori, 240 IU A vitamini, 9 mg C vitamini, 0,5 mg E vitamini)
Antik Yunan’dan beri bilinen sağlık kaynağı… Sonbaharın en önemli antioksidan sebzelerinden olan kereviz, sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahip. Unutkanlığın önlenmesinde etkili ve kolesterolü düşürdüğü için kalp ve damar sisteminin sağlığında önem taşıyor. Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı madde damarların gevşemesini ve kan basıncının düşmesini sağlıyor. Kerevizin yapraklarını kurutarak yiyeceklerinize çeşni de yapabilirsiniz.
➤ ISPANAK
(100 g’da 26 kalori, 2.2 g lif, 8.100 IU A Vitamini, 150 mg folik asit)
A ve C vitaminleri, folik asit, demir, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin bir sonbahar-kış sebzesi… Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyararak sağlığa katkı sağlıyor. Ispanağı buharda haşlayabilir, zeytinyağlı yemeğini yapabilir veya salatalarınıza, sandviçlerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
➤ GREYFURT
(100 g’da 41 kalori, 0.2 gram lif, 880 IU A vitamini, 80 mg C vitamini)
Yüksek oranda C vitamini içerdiği için yara iyileşmesini ve metabolizmayı hızlandırıyor, vücudu enfeksiyona karşı koruyor. Bakteri, mikromantar ve virüslere karşı vücudu koruyor. İçerdiği liminoidler nedeniyle kansere karşı da etkili olan greyfurt, Alzheimer ve katarakt gibi hastalıklardan korunmada da önemli rol oynuyor. İçerdiği çözülebilir lif, kolesterolün düşürülmesinde ve kabızlığın önlenmesinde etkili oluyor. Ancak düzenli ilaç kullananların bu meyveyi tüketirken doktora danışması gerekiyor.
➤ PEPİNO
(100 g’da 25 kalori, 92 g su, 110 mg potasyum, 1 mg demir, 112 mg C vitamini)
Ana vatanı Güney Amerika olan pepino patlıcangiller ailesinden geliyor. Yüksek oranda A, B ve C vitaminleri ve potasyum içeriyor. Sebze ve meyve salatalarınıza ilave edebilir, keyifli ve sağlıklı bir ara öğün için pepinoyu yarım yağlı yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
➤ KUŞKONMAZ
(100 g’da 15 kalori, 2.2 g protein, 0.7 g lif, 900 IU A vitamini, 0.16 mg B1 vitamini, 27 mg C vitamini)
Antik Yunan ve Romalılar’dan beri bilinen kuşkonmaz, Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesinde yetişen zambakgiller familyasına ait şifalı bir bitki… Yüksek oranda A, B1, B2, B6 K ve C vitaminleri ve manganez, bakır gibi önemli mineralleri içeriyor. İyi bir ödem çözücü ve aynı zamanda sindirim dostu olan kuşkonmazın içinde bulunan inülin adlı madde bağırsakta zararlı bakterilerin kalmasını zorlaştırıyor. Bu antioksidan kaynağı ayrıca karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor, kandaki şeker oranını düşürüyor. Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
➤ SİYAH TURP
(100 g’da 37 kalori, 13 mg C vitamini, 0.7 g lif)
Siyah turp yüksek oranda A, C, E vitaminleri içeriyor. Kalorisi düşük, lif içeriği yüksek. İçeriğindeki glukosinat adlı bileşikler kanser karşıtı etki gösteriyor. Kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastalarının, reaktif hipoglisemili bireylerin tüketmesinde bir sakınca bulunmuyor. Karaciğer ve safra kesesi sağlığının korunmasında, ödem atılmasında yardımcı oluyor.