PRATİK TARİFLER
SARAY ÇORBASI
4-6 kişilik (1 porsiyon190 kalori)
1 su bardağı kırmızı mercimek
½ kg ince doğranmış ıspanak
2 adet küçük boy soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
6 su bardağı su
2 adet küçük boy kabak
2 adet rendelenmiş havuç
Tuz, karabiber, nane
Soğan ve sarımsağı incecik kıyın ve zeytinyağında kavurun. Daha sonra ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimeği ilave edip 5 dakika çevirin. Suyunu ekleyip, kaynamasını bekleyin. Su kaynayınca ıspanak, rendelenmiş kabak ve havucu ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Sebzeler iyice yumuşayınca ocağı kapatın. Üzerine nane serptikten sonra sıcak servis edin.
ZEYTİNYAĞLI ZENCEFİLLİ KIRMIZI PANCAR DOLMASI
4 kişilik (1 porsiyon 90 kalori)
2 adet pancar
1 adet patates
1 adet havuç
8 adet arpacık soğan
40 g taze zencefil
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı un
1 adet limon suyu
100 ml sebze suyu
Tuz, karabiber
Pancarları ortadan ikiye bölün ve enginar çanağı şeklinde soyun. Uygun bir tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağını, rendelenmiş taze zencefili ve pancarları 5 dakika soteleyin. Sebze suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Pancarların pişmesine yakın limon suyunu un ile karıştırıp ilave edin. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Diğer taraftan patates ve havucu 4 cm’lik parçalar halinde doğrayın. Arpacık soğanları ikiye bölün. Uygun bir tencerede soğanları, havuçları, patatesleri zeytinyağında soteleyip, sebze suyu ilave ederek kaynamaya bırakın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp 15 dakika pişirin. Pancarlar pişince diğer karışımı pancarların ortasına eşit şekilde paylaştırıp oda sıcaklığında servis edin.
KURU BÖRÜLCE SALATASI
4 kişilik (1 porsiyon 101 kalori)
200 g kuru börülce
5 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 demet maydanoz
1/2 dal taze nane
1 adet soğan
1 limon, zeytinyağı, tuz
Börülceleri yıkayın. Oda sıcaklığında 3 bardak suyu üzerlerine döküp ertesi sabaha kadar bu suda bekletin. Düdüklüye aldığınız börülcelere üzerlerine çıkacak kadar su ekledikten sonra orta ateşte pişirin. Tencerenin birinci pimi çıktıktan sonra ocağı kısıp 5 dakika pişirin. Pişen börülceleri süzüp servis tabağına alıp limon, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. İnce ince doğradığınız taze soğan, nane ve maydanozu da salataya ekleyerek karıştırın.
KIŞA ÖZEL KIRMIZI SALATA
4 kişilik (1 porsiyon 150 kalori)
1/2 adet kırmızılahana
1,5 adet taze soğan
1 avokado
300 g haşlanmış Meksika fasulyesi
50 g haşlanmış mercimek
Sos için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Kırmızılahanayı ince ince doğrayıp, tuzla ovun. Taze soğan ve avokadoları doğrayıp lahanaya ilave edin. En son kırmızı fasulye ve yeşil mercimek ekleyin. Sosla harmanlayın.
KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN
4 kişilik (1 porsiyon 200 kalori)
1 demet şevketi bostan
200 g kuzu kuşbaşı
1 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 adet limon, tuz, karabiber
Şevketi bostanları ayıklayıp, yıkayın ve süzülmeye bırakın. Soğanı küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağı ilave ederek tencereye koyun. Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar ara sıra karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ilavesiyle yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Son 5 dakikada şevketi bostanları ekleyin. Limon suyunu sıkın, unla karıştırın ve bu karışımı tencereye azar azar ilave ederek terbiyesini yapın. Sıcak olarak servis edin.
PORTAKAL SOSLU KEREVİZ YEMEĞİ
4 kişilik (1 porsiyon 225 kalori)
3 adet kereviz
3 adet küçük boy patates
10 adet arpacık soğan
2 adet havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
Kereviz yaprakları
Kerevizleri, havuçları ve patatesleri soyup 4’er cm’lik parçalar şeklinde kesin. Kararmaması için limonlu suda bekletin. Soğanları soyun. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı soteleyin. Sırasıyla havuç, patates ve kerevizi ekleyip 2-3 dakika karıştırarak pişirin. Portakal suyu, şeker ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Servis tabağına alıp kereviz yapraklarıyla süsleyin.
✎ Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Ekim 2012 sayısı