Zona hastalığı belirtileriyle birlikte en merak edilen hastalıkların başında geliyor. Peki, zona hastalığı tehlikeli midir? Neden olur? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji bölümünden, Doç. Dr. Şule Güngör anlatıyor…
ZONA HASTALIĞI NEDİR, NEDEN OLUR?
Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığının etkenin su çiçeği virusüdür. Su çiçeği hastalığı sonrası su çiçeği virüsü sinir köklerinde hastalık yapmaksızın uykuda kalır. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda (uykusuzluk, stres, kötü beslenme, yorgunluk, sistemik hastalıklar, bağışıklığı azaltan ilaçlar) uykuda olan bu virüs tekrar aktifleşir ve bulunduğu sinir kökünün uzanımındaki sinir ve deride şikayetler ortaya çıkarır.
ZONA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
- Ağrı
- Kaşıntı
- Yanma
- Karıncalanma
- Deri bölgesinde kızarıklık
- Döküntü
Tutulan sinirin ilişkili olduğu vücut bölgesinde ağrı, kaşıntı, yanma, karıncalanma şeklinde başlar. Ağrı ile eş zamanlı ya da bir-iki gün sonra tutulan sinirle ilişkili deri bölgesinde önce kızarıklık sonra döküntüler ortaya çıkar. Ağrı ve döküntünün tek taraflı olması en önemli belirtidir. Ağrı başladığında henüz döküntüler ortaya çıkmamışsa kalp krizi, böbrek taşı, apandisit gibi ağrı yapan diğer hastalıklarla karışabilir. Döküntülerin ortaya çıkması tanı konulmasını kolaylaştırır. Döküntüler gruplaşmış su kabarcıkları şeklindedir. Zamanla su kabarcıkları kabuklanarak iyileşir. Bu dönemde yara bakımı yapılmazsa döküntüler ikincil bakteriyel enfeksiyon ile daha komplike bir hal alabilir; bu durumda deri döküntülerinin iyileşmesi yavaşlar ve iz kalma riski artar. Nadiren çok yaşlı ya da kanser tedavisi alanlarda döküntüler tüm vücuda dağılabilir, ki bu durum daha tehlikelidir.
ZONA HASTALIĞI TEHLİKELİ MİDİR?
Özellikle yüz ve saçlı deriyi tuttuğunda tehlikelidir. Yüzü tuttuğunda yüz felci, sağırlık, görme kaybı, beyin dokusunda tutulum yapabilir.
ZONA HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?
Zona lezyonlarının su kabarcıkları içindeki sıvıyla temas edildiği taktirde daha önce su çiçeği geçirmemiş kişilere suçiçeği virüsü bulaşabilir ve suçiçeği gelişimine neden olabilir. Zona gebede ortaya çıkarsa bebeğe (fetüse) bulaşma riski vardır; fetüste su çiçeği virüsü ciddi anomalilere yol açabilir.