Formsanté

1000 USD mi, 3500 USD mi?

1274710074-0Tüp bebek tedavisi kısırlık sorunundan yakınan pek çok çiftin umut ışığı. Ancak aileler, bazı sivil toplum kuruluşları ve hekimlerin iddiasına göre, özel kliniklerdeki tedavi ücretleri fahiş oranlarda seyrediyor. Bu konuda başlayan tartışmalar neticesinde tüp bebek harcamalarının devlet tarafından karşılanması ve özel kliniklerde ücretlerin düşürülmesi yönünde girişimler başlatıldı. Biz de konunun taraflarına sorduk; Türkiye’de tüp bebek fiyatları gerçekten çok yüksek rakamlarda mı seyrediyor?

Ülkemizde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 10’unun kısırlık sorunuyla karşılaşması nedeniyle tüp bebek hizmeti veren merkezler gün geçtikçe artıyor. Öyle ki tüp bebek tedavisi alanında hizmet sunan merkezlerin sayısı günümüzde 60’a yükseliyor. Türkiye’de ilk kez 1989 yılında uygulanmaya başlanan tüp bebek yöntemleri, çocuk sahibi olamayan çiftler için bir umut ışığı olarak görülüyor. Tüp bebek, doğal yollarla hamile kalınamaması durumunda çocuk sahibi olmak için başvurulan bir tedavi yöntemi. Özetle, yumurta ve spermin vücut dışında, yani laboratuar ortamında döllenmesinden ibaret. Genellikle dünyanın en iyi merkezlerindeki çalışma koşullarına göre hazırlanan merkezlerde, çiftlerin sorunlarının çözümünü sağlayacak tanı ve tedaviye yönelik tüm incelemeler gerçekleştiriliyor.

1274710074-1Ancak tüp bebek tedavisi maliyetinin, özellikle dar gelirli çiftlerin umutlarını söndürecek kadar yüksek boyutlara ulaştığı ileri sürülüyor. Günümüzde en düşük tedavi ücretinin (devlet hastanelerinde) uygulama başına yaklaşık 1000-1200 dolar olduğu belirtilirken, ilaç hariç olarak hesaplanan bu rakamın özel kliniklerde 2000 – 3500 dolar arası olduğu belirtiliyor. Bir de buna her uygulama için ödenen ilaç paraları eklendiğinde (1000 dolardan başlayan ilaçlar olduğu gibi, hastanın durumuna göre bu rakam 2500 doları da buluyor), fiyatlar bu kez tek uygulama için en az 3000 – 4500 gibi bir rakama ulaşıyor. Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin genellikle ilk uygulamada bebek sahibi olamadıklarını da düşünürsek, bu süreçte maddi açıdan ne denli güçlük çektiklerini anlamak hiç de zor değil. Biz de devlet hastaneleri ve özel kliniklerdeki yetkililere sorduk; özel kliniklerde uygulanan tüp bebek tedavisi ücretlerinin çok yüksek olduğu yönündeki iddialar doğru mu? Devlet Hastaneleri ile klinik ücretleri arasında ciddi bir fark var mı?
Ayrıca ÇİDER gibi birtakım sivil toplum kuruluşları tüp bebek harcamalarının devlet tarafından karşılanmasına ve kliniklerde tedavi ücretlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalarına devam ediyorlar. Peki, bu yöndeki yoğun çabalar meyvesini verecek mi? İşte yanıtları…

Funda Çatar

Exit mobile version