Formsanté

Anne sütü dolapta saklama süresi nedir? Anne sütü faydaları ve avantajları

Yeni doğum yapmış bir annenin en çok panik yaptığı konulardan biri bebeğinin doyup doymadığıdır. Bebeği için her şeyi yapmaya hazır olan anneler bazı yerlerde hatalı davranışlarda bulunabiliyor. Peki, anne sütü saklama süresi nedir? Yeni doğum yapan anne nasıl beslenmeli? Emziren anneler günlük öğünlerde neler yemeli? Anne sütünün avantajları ve faydaları nelerdir? Anne sütü nasıl arttırılır? Kolostrum nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, bebek beslenmesiyle ilgili annelere ayrıntılı bilgiler verdi.

ANNE SÜTÜ DOLAPTA SAKLAMA SÜRESİ

NOT: Dondurulmuş sütler, sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmezler, ancak süt bileşimindeki bazı lipidlerin yapısı bozulduğu için sütün kalitesi taze süte oranla daha az olacaktır.

EMZİRME KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN!

Bebeğinizin aç kalmasından korkuyor ve emzirmek için elinizden geleni yapıyor olabilirsiniz. Fakat süt yapsın diye yenilen yanlış besinler, alınan kilolar ya da emzirme biçiminiz bazen hem size hem de bebeğinize zarar verebiliyor. Bu nedenle emzirme konusunda dikkatli olmalısınız.

Bebeklerin normal büyüme ve gelişmelerini sağlayan en uygun besinin anne sütü olduğunu artık bilmeyen yok. İçeriği sabit olmayan anne sütü, çocuğun yaşına ve fizyolojik durumuna uygun bir değişim gösteriyor. Bu nedenle de her annenin sütü kendi bebeği için en ideal besin oluyor. Bu özelliklerinden dolayı da hiçbir mama anne sütünün yerini tutmuyor. Anne sütü verilmesinde herhangi bir engel yoksa ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmek gerekiyor. Fakat bazen anneler hem süt hem de emzirme konusunda zorluklar yaşayabiliyor. Özellikle beslenme konusunda yanlış yapılabiliyor.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

  1. Anne sütü, bebeklerin normal büyümesi ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıda oluyor. Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünün yerini tutamıyor.
  2. Anne sütü bebek için en hijyenik besindir.
  3. Bebek için en uygun sıcaklıkta oluyor.
  4. Anne sütünün sindirimi daha kolay. Çok zengin gıda içeriğine rağmen, bebeklerin hassas sindirim sistemlerine uygunluk gösteriyor.
  5. Anne sütü hastalıklardan koruyucu özelliğe sahip. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, alerjik hastalıklar ve solunum yolu hastalıkları daha az görülüyor.
  6. Anne sütü bağışıklık ile ilgili maddeler içeriyor ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırıyor.
  7. Anne sütü ile beslenen bebeklerde şeker hastalığı, astım, obezite, koroner kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların oluşma riskinin daha az olduğu biliniyor.
  8. Anne sütü ile beslenme bebeğin ruh, beden ve zekâ gelişimine yardımcı oluyor.
  9. Emzirme, bebeğin diş ve çene sağlığı için de yararlı.
  10. Anne sütü alan bebeklerde bağırsak hastalıkları ve kulak enfeksiyonları riski daha az oluyor.
  11. Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştirici görevi de görüyor.
  12. Anne sütü tüm organ ve sistemlerin büyümesini düzenleyen büyüme faktörü içeriyor.
  13. Emme işlemi çocuğun psiko-sosyal gelişimine katkıda bulunuyor, anne ile bebek arasındaki olumlu ruhsal iletişime ve bebeğin duygusal gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı oluyor.

KOLOSTRUM NEDİR?

İLK SÜT ‘KOLOSTRUM’ MUCİZESİ

İlk süt yani kolostrum; doğumdan hemen sonra salgılanan koyu sarı renkteki süte verilen isim. Salgılanması doğum sonrası ilk beş güne kadar sürebiliyor. İçeriği yeni doğmuş bir bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda oluyor. İçerdiği besin bileşimleri bebeğin yeni geldiği ortama uyumu için ilerleyen günlerdeki süte göre daha zengin oluyor.

anne sütüDaha fazla A vitamini, çinko ve sodyum içeriyor. ‘Olgun süt’ denilen kolostrumdan sonraki süte göre daha fazla protein içeriyor. Yağ ve laktoz (süt şekeri) içeriği daha az oluyor; bu sayede bebeğin gaz problemi daha az, sindirimi daha kolay oluyor. D ve B12 vitaminini yüksek oranda içeriyor. Doğumdan hemen sonra oluşan sarılığın önlenmesine veya daha hafif geçirilmesine de yardımcı oluyor.

YENİ DOĞUM YAPAN ANNENİN BESLENMESİ NASIL OLMALI?

● Annenin protein tüketmesi gerekiyor. Her gün bir adet yumurta ve 100-150 gram yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) veya bir porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmesi öneriliyor. Balık tüketiminin haftada ortalama iki kez olmasına önem gösterilmeli.

● Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmeli.

● Anneler demir içeren gıdaları düzenli tüketmeli. Et ve et ürünleri, balık, yumurta, kuru meyveler, kuruyemişler, kurufasulye, nohut ve mercimek demir içeriği yüksek gıdalar olduğu için günlük beslenmede düzenli olarak yer almalı. Ayrıca demirin emilimini azaltan çay ve kahve de yemeklerle birlikte içilmemeli. Demirin emiliminin artırılması için ise C vitamini içeriği zengin gıdalar; portakal, mandalina, domates, maydanoz ve yeşil biber gibi besinlerle beraber tüketilmeli.

● Vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyveler diyette her öğünde olmalı.

● Süt oluşumu sırasında sıvıya ihtiyaç artıyor. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 10–12 (2.5–3 lt) bardak su içilmeli.

● Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalı.

● Çay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tüketilmeli. Fazla tüketilen çay, kahve ve koladan annenin sütüne geçen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor, yemeklerle beraber içildiğinde demir emilimini azaltıyor.
● Sigara ve alkol kullanılmamalı.

● Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran, limonata ve bitki çayları tüketilmeli.

● Kurubaklagil, lahana, turp gibi besinler bazı anne ve bebeklerde gaz sıkıntısı yapabiliyor. Eğer bebeğinizde böyle bir durum gözlemlediyseniz bu besinleri tüketmemelisiniz. Ancak herhangi bir gaz probleminiz yoksa haftada ortalama 1-2 kez kurubaklagil yemeği tüketebilirsiniz.

EMZİREN ANNELER GÜNLÜK ÖĞÜNLERDE NELER TÜKETMELİ?

Kahvaltı

Ara

Öğle

Ara

Ara

Akşam

Ara

Her gün

EMZİRMENİN PÜF NOKTALARI

Emzirme, bebeklerin ideal beslenmesini sağlayan doğal bir yöntem. Bunun da başarıyla yapılabilmesi için annenin kendisine güvenmesi, emzirme konusunda bilgi sahibi olması ve aile fertlerinden destek alması gerekiyor. Doğumdan sonra ilk emzirmede hemşireden ve ebeden yardım almanın büyük faydası oluyor. Yeni anneler, bebeklerini emzirirken şu püf noktalarına dikkat edebilirler:

– Dinlenin ve kendinize rahat bir ortam hazırlayın, eğer rahatsanız ve iyi destek sağlanmış ise bebeği tutmanız için ek enerji harcamanıza gerek kalmaz ve boyun, sırt ve omuzlara verilen basınç en aza inmiş olur.

– Bebeğinizi her istediğinde emzirin; uyanma ve hareketliliğin artması, memeye yönelme ve ağzıyla arama bebeğin acıktığının ilk belirtisidir. Ağlama ise açlığın geç belirtisidir.

– İlk aylarda sık emzirmeye hazırlıklı olun; ilk aylar için 8–12 kez emzirme gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğinizin midesi küçük, büyüme ve gelişmesine bağlı enerji ihtiyacı fazla olduğundan ihtiyaçları ancak sık emzirme ile karşılanabilir. Sık emzirme sütünüzün miktarının artmasını da sağlayacaktır.

– Bebeğiniz doyduğunu belli eder. Doyduğunda dudaklarını kapatır, yana döner, hatta uykuya dalar. Bazen de dinlenme arası verir. Bunları dikkatle takip etmelisiniz.

Nilgün YILDIZ / Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version