Formsanté

Bayram şekerleri buzdolabında saklanır mı?

Bayram yaklaşırken, her bayram Türkiye’de en büyük tartışma konusu olan bayram şekeri ve bayram çikolatası buzdolabında mı saklanmalı yoksa açıkta mı muhafaza edilmeli sorusunun cevabını araştırıyoruz. Bu konuda farklı görüşler ve bakış açıları bulunuyor. Peki ama ne yapmalıyız? İşte hepimizin merakını dindirecek cevaplar.

BAYRAM ŞEKERLERİ BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Ramazan/Şeker Bayramı gibi Kurban Bayramı da ülkemizde büyük bir coşkuya sahne olur. Kapıları çalıp şeker ve harçlık isteyen mahallenin tatlı çocuklarından, gelen giden misafirlerin yoğunluğu ve hatta misafirlerle beraber gelen tatlılar, çikolatalar, şekerler derken, her evde bol bol bir bayram şekeri ve bayram çikolatası yoğunluğu oluşur.

Peki, tüm bu şekerleri saklamak için buzdolabı doğru bir mecra mıdır? Yoksa şeker ve çikolatalar farklı bir alanda mı saklanmalıdır.

Bu zor sorunun cevabı konusunda halkımız her bayram ikiye ayrılıyor ve sosyal medyada da tartışmalar yaşanıyor, ancak sorunun net bir cevabı yok.

Şeker ve çikolata genel olarak, buzdolabında saklanmaya çok uygun ürünler değiller. Hatta baklava gibi şerbetli tatlılar için de buzdolabında saklanmadan tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak özellikle baklava söz konusu olduğunda, içeriğindeki hamurun buzdolabı dışında saklama ömrü 2-3 günü geçemiyor. Dolayısıyla, eve bir tepsi veya bir kilo baklava geldiğinde, bu besinin 2-3 gün boyunca, serin, kuru, güneş almayacak şekilde saklanması gerekiyor. Öte yandan, çekirdek bir aile için 2-3 gün içinde bir kilo veya bir tepsi baklava tüketmek de çok ağır olabiliyor. Bu nedenle baklavayı daha uzun süre saklamak gerekebiliyor.

Bu noktada derin dondurucuda saklamak bir çözüm olabilir. Baklavayı küçük porsiyonlara bölerek hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine kilitleyip, derin dondurucuda birkaç hafta boyunca saklayabilirsiniz. Canınız çektikçe, porsiyonları buzluktan çıkarıp mikrodalga fırında veya oda ısısında çözülmeye bırakabilirsiniz. Elbette taptaze baklava ile aynı tadı alamayabilirsiniz ama bir tepsi baklavayı 3 -4 hafta açıkta saklamaya kalktığınızda oluşacak küflenme, bozulma ve hatta böceklenmeye karşı uzayı fethetmeye hazırlanan insanoğlunun elinde henüz başka bir çözüm yok.

Bayram şekerleri ve çikolatalar ise biraz daha şanslılar. Şekerler, hava almayacak şekilde sıkıca paketlendikleri için, haftalarca, hatta aylarca bozulmadan, serin ve güneş almayan bir ortamda saklanabiliyorlar. Çikolatalar ise içeriğindeki süt nedeniyle, son kullanma tarihine dikkat edilerek, kuru, serin, güneş ışığı almayan bir ortamda ama mutlaka hava almayacak şekilde sıkıca paketlenmiş bir biçimde saklanabilir. Daha uzun süreler çikolata saklamak istiyorsanız, yine ağzını çok sıkı kapatıp hava almayacak şekilde paketledikten sonra, buzdolabında kapağı açıp kapadığınızda en az ısı değişiminin olduğu kapalı sebze rafının alt kısmında çikolata kutularını saklama şansınız olabilir.

Böylece, toplumumuzu her sene büyük bir meraka sürükleyen ve derin tartışmalara da neden olabilen bu hayati konuya, net bir cevap getirmiş oluyoruz. Konuyu sosyal medyada paylaşmayı, bilmeyenlere duyurmayı ihmal etmeyelim, ki tüm dostlarımız ve sevdiklerimizle beraber, şeker saklama endişelerini sonsuza kadar gidermiş olarak, huzurlu nice bayramlar yaşayabilelim.

Hepimize mutlu bayramlar 🙂

Exit mobile version