Formsanté

Çök Kapan Tutun hareketi nedir? Deprem anında çök kapan tutun tekniği nasıl yapılır?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 Kasım cumartesi günü Türkiye genelinde ‘Çök-kapan-tutun’ tatbikatı yapılacağını açıklamasından sonra AFAD’dan tüm vatandaşların telefonuna uyarı ve hatırlatma mesajı geçildi. AFAD, ”12 Kasım 18:57’de deprem anı çök-kapan-tutun ülke tatbikatı yapıyoruz.” şeklinde bir mesaj paylaştı. Peki, çök-kapan-tutun hareketi nedir? Nasıl yapılır? Deprem anında neler yapmalıyız? İşte yanıtı…

ÇÖK KAPAN TUTUN HAREKETİ NEDİR?

Peki, Çök-Kapar-Tutun tekniği nedir? Depremler haber vermeden gelen güçlü  sarsıntılardır. Bina içindeyken evde fırlayabilecek, uçuşabilecek, düşebilecek ve kişilere zarar verebilecek cisimlerden korunmak için yapılan 3 harekete ÇÖK – KAPAN – TUTUN tekniği denir. Bugün dünyanın pek çok yerinde deprem anında yaralanmalara karşı önerilir.

AFAD internet sitesinde deprem anında eğer kapalı bir alanda, bina içindeyse yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmesinde Çök-Kapan-Tutun tekniğine vurgu yapıyor. Ve Çök-Kapan-Tutun tekniğini şöyle özetliyor:

-Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
-Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
-Düşmemek için sabit bir yere TUTUN

ÇÖK KAPAN TUTUN HAREKETİ NASIL YAPILIR?

Çök Kapan Tutun hareketi

TATBİKAT SAAT KAÇTA UYGULANACAK?

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 12 Kasım’daki ‘Çök-Kapan-Tutun’ tatbikatı ile ilgili kamu spotları yayınladı. Kamu spotunda, deprem anının canlandırması yapılırken, tatbikat esnasında neler olacağına ilişkin açıklamalar yapıldı.

12 Kasım Cumartesi günü Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak. Tatbikat, 1999 Düzce depreminin yaşandığı saat olan 18.57’de gerçekleştirilecek. Tatbikatla deprem farkındalığı artırılacak.

ÇÖK-KAPAN-TUTUN TATBİKATI NASIL YAPILACAK?

DEPREM ANINDA NE YAPMALI?

Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, kesinlikle; oradan oraya koşmamalı, balkona çıkmamalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli, pencere ve balkondan atlamamalıyız.

AFAD‘ın bu konuda önerileri şöyle:

Deprem anında bina içerisindeyseniz;

Kesinlikle panik yapılmamalıdır.

Deprem anında açık alandaysanız;

Yıkıntı alanında mahsur kaldıysanız;

AFAD’IN YAYINLADIĞI ÇÖK KAPAN TUTUN VİDEOSU

Bir deprem anında yapılması gerekenleri biliyor musunuz?

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version