Formsanté

Deprem çantasında neler olmalı? Nasıl hazırlanır? İşte deprem çantası listesi

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de son olarak Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.Deprem 10 ili etkiledi, ne yazık ki can kayıpları var. Peki, olası yeni depremlere karşı deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanmalı? Depremlere karşı evde ve dışarıda hangi önlemler alınabilir? Çocuklar, bebekler için depreme karşı nasıl bir hazırlık yapılabilir? AFAD, AKUT ve üniversitelerin deprem önlemlerini derledik:

AFAD’IN ÖNERDİĞİ DEPREM ÇANTASI

Olası bir deprem sonrası ilk 72 saatte yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları giderebilecek bir deprem çantası büyük önem taşıyor. Deprem çantası, gerekli hallerde bebek, çocuk, yaşlı, engelli bireyler için gerekebilecek ihtiyaçları karşılamalı. Evcil hayvanınız varsa deprem çantasında ihtiyaçları unutulmamalı.

İşte AFAD’ın önerdiği deprem çantasında olması gerekenler:

GIDA

ÖNEMLİ BELGELERİN FOTOKOPİLERİ

Deprem çantasında ihtiyaç duyabileceğiniz belge fotokopileri şöyle:

KIYAFETLER

Olası bir deprem sonrası dışarıda geçirilecek zamanlar için kıyafet hazırlığı da yapılmalı.

SU

Ailenin her bireyi düşünülerek herkese yetecek kadar su deprem çantasında bulunmalı.

HİJYEN MALZEMELERİ

İhtiyaç duyulabilecek diğer malzemeler

EVİNİZİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

BEBEKLER İÇİN DEPREM ÇANTASINA NELER KONULMALI?

AKUT bebekler için deprem çantasına eklenecekleri şöyle sıralıyor:

ÇOCUKLAR İÇİN EVDE HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Peki, olası bir deprem riskine karşı çocuk odalarında hangi önlemler alınabilir. AKUT’un önerileri şöyle:

-Kırılma, devrilme ya da eşya düşmesi gibi risklerden korunmak için; beşik ya da bebek yatakları, pencerelerden, sabitlenmemiş yüksek dolap ve raflardan uzağa yerleştirilmelidir.

-Deprem sonrası hızlı tahliye ihtiyacının belirmesi olasılığına karşı, bebek arabası gibi malzemelerin her an için kolay ulaşılabilir bir noktada saklanması önerilmektedir.

-AKUT, çocukların deprem sırasındaki sarsıntıdan zarar görmesini engellemek için, beşik ya da bebek yataklarının kenarına tampon görevi görecek yastık vb. malzemeler konulmasını öneriyor. Bu tür tamponlar kenarı alçak yataklardan düşmeyi de önleyebilir. 

-Kitap, bardak vb. malzemelerin düşmesi, dökülmesi, bebekler için yaşamsal tehdit oluşturabilir. Bu nedenle tüm kapaklı dolaplarda kilitli kulp ya da açık kitap raflarının önünde gergi ipi kullanılması gerekmektedir.

ÇOCUKLARA DEPREMLE İLGİLİ NELER ÖĞRETİLEBİLİR?

-Çocuklara, evin her odasındaki en emniyetli yerler gösterilmelidir.

– “Yat/Çök- Korun/ Kapan- Tutun” hareketi, tespit edilen emniyetli yerlerde çocuklara uygulamalı olarak gösterilmelidir.

-Çocuklara farklı mekanlarda yaşanabilecek depremlerde ne şekilde davranmaları gerektiği öğretilmelidir (farklı binalar, açık alan, deniz kenarı vb.).

-Okuldaki davranışlar, öğretmenlerce gösterilmekte ve tatbikatlar yapılmaktadır. Çocuk anaokuluna gidiyor ise, okulunda depreme yönelik eğitim yapıldığından emin olunmalıdır.

-Üzerinde çocuğun adı, soyadı, adresi, acil bir durum için iletişim bilgileri ve eğer varsa sağlık problemleri yazılı olan acil durum kartları hazırlanmalıdır. Bu kartlar çocukların üzerinde bulunmalı ve gerektikçe güncellenmelidir.

-Küçük çocukların, olası bir deprem sonrasında gaz vanalarını ya da ocağı kapatmaları beklenmemelidir. Ancak gaz kokusunu tanımaları ve böyle bir koku aldıklarında, durumu yetişkinlere söylemelerinin çok önemli olduğu mutlaka öğretilmelidir.

DEPREM SIRASINDA NELER YAPILMALI (AKUT)

Bir deprem sırasında yapılması gereken ilk şey sakin kalabilmek ve panik yapmamak. AKUT deprem sırasındaki hareketleri şöyle sıralıyor: Yat / Çök – Korun/Kapan – Tutun

Deprem sırasında yere yatılmış olması ya da çökülmesi halinde savrulma azalacaktır. Bu nedenle deprem olduğu zaman hızla emniyetli bir yerde “yatılması ya da çökülmesi” öneriliyor.

Yat: Yere yüzüstü yatma, ya da yan yatarak bacakları karına çekme (cenin) şeklindedir.

Çök: Özellikle masa altı gibi yerlerin tercih edildiği hallerde uygulanır. İki diz üzerine çökülerek vücut öne eğilir.

Korun/Kapan: Deprem sırasında çevremizden üzerimize düşecek ya da devrilecek cisimlere karşı kendimizi koruma durumunu ifade eder.

Korun:Özellikle baş bölgesinin korunması birinci önceliktir, yastık ya da başka bir cisimle başı “korumak” gibi.

Kapan: Başımızı kollarımızın arasına alarak “kapanmak”.

Tutun: Deprem sırasında salınan koltuk ve oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak onlarla beraber sallanabilir ve sizi ezmelerine engel olursunuz.

DEPREM ÖNCESİ EVDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Marmara Üniversitesi İş Sağlığı ve Koordinasyon Birimi ise deprem öncesi için evde alınabilecek bazı önlemleri şöyle sıralıyor:

-Evde pilli radyo, el feneri, ilk yardım çantası, yedek pil bulundurun.

-İlk yardım uygulamalarını mutlaka öğrenin.

-Evinizin elektrik sigortası, su ve gaz vanalarının yerlerini öğrenin ve evdekilere bunların nasıl kapatılacağını öğretin. Yakında ihtiyaç hali için bir kurbağacık anahtar bulundurun.

-Yüksek raflara ağır cisimler koymayın.

-Aile fertlerinizle olası bir deprem sonrası nerede buluşacağınızı planlayın.

DEPREM ANINDA NELER YAPILMALI? (AFAD)

AFAD’ın internet sitesinde, deprem anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgi verildi.

DENİZ KIYISINDAN UZAKLAŞILMALI *

KARA YOLUNDA SEYİR HALİNDEYKEN…

DEPREM ANINDA OTOPARKTAYKEN…

DEPREM ANINDA METRO VE OTOBÜSTEYKEN…

DEPREM SONRASI NELER YAPILMALI? (AFAD)

Peki, deprem sonrası neler yapılmalı?

HASARLI BİNALARIN YANINDA SESSİZ OLUNMALI

Bilgilendirmede, deprem anında yıkıntı altında mahsur kalanların yapmaları gerekenlerle ilgili olarak da şunlar ifade edildi:

HEIMLICH MANEVRASI NEDİR? NASIL UYGULANIR?

İlk yardım uygulamalarının en önemli ve hayat kurtarıcı yöntemlerinden biri olan Heimlich manevrası için ilgili haberimize bakabilirsiniz:

Exit mobile version