Formsanté

Gözünüz modaya baksın

gozunuz-modaya-baksin2

Herkesin baktığı yere bakmaya hazır mısınız? O zaman modaya uygun güneş gözlüğünüzü alın ve yazın tadını çıkarmaya hazır olun.

Her yaz yaşanan gözlük telaşına bu yıl da düştüyseniz, aksesuarların baş tacı gözlüğünüzü almakta geç kalmamalısınız. İşte tüm ayrıntılarıyla güneş gözlükleri!

Büyük gözlükler yine moda!
2010 yazında gözlükler, çok yaratıcı ve renkli… Giyimde yaşanan geçmişe dönüşün aksine, 2010 gözlükleri geleceğe doğru bir adım atıyor. Kemik ve metalin birlikte kullanıldığı tasarımlar dikkat çekerken, siyah renk bu yaz öne çıkıyor. Aynı zamanda bu sezon, çift renkli gözlükler de çok moda. Kahvenin tüm tonlarının yer aldığı modeller, geometrik formlarıyla sık sık gözümüze çarpacak. Değerli taşlar, inci ve swarovskiler ise bu sezon çok daha az kullanılacak. Siyah ve kahverenginin yanında turkuaz, yeşil, pembe, mavi, pudra rengi gözlükler de bizi şaşırtmayı başaracak. Çok kalın saplar, alttan saplı özel tasarım güneş gözlükleri ve kalın kemik çerçeveli malzemeler sezonun en çılgın modelleri olacak.

2010 yılının en önemli özelliği ise güneş gözlüklerinde renklerin çok cüretkâr olması. Mor bu yazın en flaş rengi olarak öne çıkarken, kırmızı ve beyaz da iddiasını ortaya koyuyor. Kahverenginin tonları ve Havana diye adlandırılan sarılı-kahveli kemik gözlükler çok revaçta olacak. Her zaman asil ve vazgeçilmez olan siyah ise özellikle metal aksesuar ve taşları en çok gösteren renk olarak yine tüm markaların koleksiyonlarında ağırlığını koruyor.

Miu Miu-Etiler Lazer Optik, 568 TL
Miu Miu-Etiler Lazer Optik, 568 TL
Güneş gözlüğü ve göz sağlığı
Alman Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Ofluoğlu, gözlük seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Göz sağlığımız için yaz aylarında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yaz aylarında polenlerin artmasına bağlı olarak alerjik konjonktivitler artıyor. Ayrıca katarakt, sarı nokta hastalığı oluşumunda da güneş ışınları etkili. Yaz aylarında havuz ve denizden bulaşan mikrobik göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Bu yüzden, özellikle gideceğiniz havuzların bakım ve temizliklerinin düzenli yapıldığından emin olmalısınız.

Gözlük seçiminin göz sağlığı üzerindeki etkileri neler?
Gözlük seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli şey, gözlük camının yüzde 100 UV filtreli ve kaliteli olmasıdır. Gözlüğümüz yüzde 100 UV filtreli değilse, göze gelen yoğun güneş ışını, fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizi etkileyerek katarakt oluşumunu hızlandırıyor. Ayrıca retinada sarı noktayı bozarak görmeyi bozabiliyor.

Gözlük alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Gözlüğün modelinden çok işlevi önemli. Bu nedenle güneş gözlüğünün camının ultraviyole korumalı olmasına dikkat edilmesi şart. Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlıyor. Güneş gözlüklerinin üzerinde mor ötesi ışınları kestiğini gösteren bir tescilin olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirdiğinden, gözlük satın alırken mutlaka sertifikasını istemelisiniz.

gozunuz-modaya-baksin3Yanlış gözlük seçimi ne tür sorunları beraberinde getiriyor?
Yanlış gözlük seçimi, katarakt oluşumunu hızlandırdığı gibi, aynı zamanda retinada sarı noktayı etkileyerek görmenin azalmasına neden olabiliyor. Ayrıca, özellikle renkli gözlerde ışığa hassasiyet artıyor.

Güneş gözlüğü seçmenin kuralları
Yüz şeklinize uygun modelleri bilirseniz, mağazada zaman harcamaktan da kurtulursunuz. Çünkü gözlük yüzünüze tam olarak oturmazsa, gözünüz, yan taraflardan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir.

Yuvarlak bir yüzünüz varsa, köşeli çerçeveli gözlükleri tercih etmelisiniz. Köşeli bir yüzünüz varsa, yuvarlak hatlarda bir gözlük seçebilirsiniz. Çünkü bu, hem keskin olan hatlarınızı yumuşatır hem de yüzünüze tam oturur. Eğer yüzünüz uzunsa, geniş çerçeveli gözlüklerden seçebilirsiniz.

Güneş gözlüğü alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da, gözlüğün yüzünüze oturmasıdır. Bunu anlamak için gözlüğü iki elinizle her iki tarafından tutmalısınız. Kolayca hareket etmiyorsa güneş gözlüğünüz yüzünüze tam oturmuş demektir. Ayrıca, kulak arkasına temas eden kısımlarının da çok sıkı olmamasına özen gösterin.

Güneş gözlüğünün camı da çok önemli. Taktığınızda görüntü bulanıklaşıyorsa, o gözlük camı kalitesizdir.

Gözlük camının kimi yerleri koyu, kimi yerleri açıksa, kalitesiz bir camla karşı karşıyasınız demektir. Kolormatik camlar dışında alacağınız gözlüklerde, gözlüğü taktığınız zaman karşınızdaki kişi gözlerinizi görebiliyorsa; bu, camlarının yeteri kadar koyu olmadığını gösterir.

Nilgün Yıldız
Devamı Formsante Dergisi Haziran 2010 Sayısında…

Exit mobile version