Formsanté

Güzelleşmenin en kolay yolu bu yiyeceklerden geçiyor

agustos-2012-guzellik-resim-1

Saçlarınız, cildiniz, dişleriniz ve vücudunuz için ne yapıyorsunuz? Bu sorunun cevabı bol bol meyve ve sebze tüketiyorum değilse yanlış yoldasınız. Çünkü yedikleriniz sadece açlığınızı gidermeye yardımcı olmuyor, aynı zamanda güzelleşmenizi de sağlıyor.

Kırışıklıkları engelleyin
Somon balığının sağlık için ne kadar yararlı olduğunu hepimiz biliyoruz peki ya cilt için yararlı olduğunu biliyor musunuz? Uzmanlar haftada en az üç defa ızgara somon yemenin cildi güzelleştirdiğini belirtiyor. Somon balığı cilt elastikiyetini artırma özelliği bulunan bir tür karotenoid olan astaxanthin içeriyor. Bu içerik ise çizgilerin oluşmasını engellemeye yardımcı oluyor.

Dokuz sayısını unutmayın
Uzmanlar yaşlanmaya karşı savaşmak için sebze ve meyve alımının artırılması gerektiğini belirtiyorlar. Hatta günde en az dokuz çeşit meyve ve sebze tüketilmesi öneriliyor. Bu imkansız demeyin? Gün içinde yoğurdun içerisine ekleyeceğiniz meyvelerle ara öğün yapabilir, çorbaların ya da salataların içerisine biraz brokoli atabilir veya benzeri tarifler oluşturarak size özel yemekler yaratabilirsiniz.

Her yemekte protein tüketin
Saçınızın dökülmesinden ya da güçsüzlüğünden şikayet ediyorsanız günlük kalorinizin yüzde 30’unun protein olmasına dikkat etmelisiniz. Süt, yumurta, deniz ürünleri, hayvansal gıdalardan protein ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

Esmer pirinç deyip geçmeyin
Sağlıklı bir dolaşım için gerekli olan B1 vitaminini içeren esmer pirincin bol bol tüketilmesi cilt sağlığını koruyor. Ayrıca esmer pirinç dolaşımı hızlandırdığı için cilt elastikiyetini artırıyor ve kırışıklıkların oluşmasını geciktiriyor.

Yaban mersini suyu için
Yaban mersini suyu vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı oluyor. Özellikle gözlerdeki şişkinliğin giderilmesinde de etkili olan yaban mersini suyunu bolca tüketmekte fayda var.

Kereviz sapı çiğneyin
Kereviz sapı çiğnemek mi diye şaşırmayın ve çantanızın içerisine birkaç tane atın. Yemeklerden sonra çiğnenen kereviz sapı dişlerde kalan yemek artıklarını temizlemenin yanı sıra daha sağlıklı dişlere sahip olmanıza da yardımcı oluyor.

Bakır tüketin
Kaju, ceviz ve zeytin, bakır bakımından zengin olan besinler. Eğer saçlarınızın erken yaşta beyazlamasını istemiyorsanız bu gıdaları bolca tüketmeye dikkat etmelisiniz. Bakır, saça rengini veren melanin pigmentine sahip. Bu nedenle gün içinde bu gıdalardan birini mutlaka tüketin.

Yükseklerde yetişen sebzeleri unutmayın
Himalaya Dağları’nda yaşayan yerli halk uzun yaşamları ve enerjileriyle tanınıyorlar. Yapılan araştırmalar yüksek kesimlerde bol oksijenle yetişen besinlerin antioksidandan zengin olduklarını gösteriyor. Bu nedenle sebze ve meyve tüketirken koyu renkli olanları seçmekte fayda var. Bu besinler arasında ıspanak, kuru erik, üzüm gibi besinler bulunuyor.

Devamı diğer sayfada

agustos-2012-guzellik-resim-2Çilek tüketin
Çilek, ahududu ve kiraz eğer fazla kiloluysanız, sigara içiyorsanız ya da egzersiz yapmıyorsanız selülit oluşumunu engellemiyor. Ancak bu kötü alışkanlıklarınız yoksa bu besinlerin içeriklerinde bulunan yüksek miktarda esansiyel yağ asitleri ve antioksidanlar selülitin yok olmasına destek oluyor.

Bademden vazgeçmeyin
E vitamini sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminler arasında yer alıyor. Badem yağı hem E vitamini hem de Omega-3 bakımından zengin olduğu için özellikle yaz aylarında güneş yanıklarına iyi geliyor. Ayrıca cildin tekrar yenilenmesine de yardımcı oluyor.

Bitkileri es geçmeyin
Bitkilerin hayatımızdaki önemini artık hepimiz biliyoruz. Bunlardan, içerisinde antioksidan bakımından en zengin olan kekik otunu bolca tüketmek gerekiyor. Domatesin üzerine, salatalara, ızgara et ve pizzanın üstüne dökülerek rahatlıkla kullanılacak bu otun değerini görmezlikten gelmeyin.

Bu enzimi atlamayın
20 yaşından sonra vücudumuzun Koenzim Q10 üretimi yavaşlamaya başlıyor ve 40 yaşında normal seviyesinin üçte biri bitmiş oluyor. Oysa hücre içinde enerjinin oluşturulması için Koenzim Q10’a ihtiyaç duyuluyor. Kırmızı et, balık, tavuk, soya fasulyesi, soya yağı, ceviz, badem, sebze ve meyvelerde yer alan bu enzim eksik alındığında saçlarda, tırnaklarda ve ciltte sorunlar görülüyor.

Denizden gelenleri küçümsemeyin
Ciltte kızarıklık olarak kendini gösteren Rosacea için uzmanlar günlük beslenmede istiridyeye yer verilmesini tavsiye ediyor. Demir bakımından zengin olan istiridye bu sorunun giderilmesine yardımcı oluyor. Çinko ve demir bakımından zengin olan istiridye kolajen dokuya etki ederek, ciltteki yanıkların iyileşmesine de yardımcı oluyor. Saçların hızlı uzamasına ve tırnakların güçlenmesine de etki ediyor.

Saçlarınıza özen gösterin
Yapılan işlemler nedeniyle yıpranan, kuruyan saçlarınızın güçlenmesini istiyorsanız B2 vitamini içeren ürünleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu besinler arasında süt ürünleri, yoğurt, yumurta sarısı, et, balık ve kabuklu yemişler yer alıyor.

Devamı diğer sayfada

agustos-2012-guzellik-resim-3Ağız sağlığınızı atlamayın
Doğal bir nefes temizleyici olan maydanoz ağızda kötü kokulara neden olan bakterilerin yok olmasına yardımcı oluyor. Maydanoz aynı zamanda şişkinliğin azalmasını da sağlıyor. Bu nedenle her yemekten sonra biraz maydanoz çiğnemek oldukça yararlı bir seçim olacak.

Gözleri koruyun
Yaş ilerledikçe göz korneasında da bazı değişiklikler meydana geliyor ve bu durum da göz sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Görme kusurlarının ortaya çıkmaması için uzmanlar her gün bir yemek kaşığı keten tohumu yağı tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yağ gözün kurumasını da engelliyor.

Vücudunuzu susuz bırakmayın
Her gün 2.5-3 litre su ile bir fincan yeşil çay içmek vücudun ihtiyacı olan suyun alımına yardımcı oluyor. Çünkü özellikle ileri yaşlarda susuzluk hissi azalmaya başlıyor ve vücut su ihtiyacını karşılayamıyor. Hem kuruyor hem de kırışıklıklar daha kolay ortaya çıkmaya başlıyor. Bu nedenle yeşil çay içmeyi atlamamak gerekiyor.

C vitamini alın
Cildin elastikiyetini sağlayan kolajen üretimi için günlük C vitamini alımına özen göstermek gerekiyor. Uzmanlar bunun için günde 75 mg C vitamini almak gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle her gün 1 bardak greyfurt suyu ya da portakal suyu içmek kırışıklıkların oluşmasını engellemenin yanında, cildin elastikiyetini de artırıyor. Amerika’da yapılan bir araştırma ile C vitamini içeren besin tüketen kadınların, 40 yaşında tüketmeyenlere oranla yüzde 11 daha az kırışıklığı olduğu saptandı.

Balıktan şaşmayın
İngiltere’de yapılan bir araştırma, yüksek oranlarda Omega-3 alan egzama hastalarının şikayetlerinde yüzde 18 azalma olduğunu gösterdi. Vücudumuz bu yağı kendi üretemediği için başta balık olmak üzere farklı kaynaklardan almak gerekiyor. Özellikle yağlı balıklarda bulunan Omega-3 için bolca uskumru tüketebilirsiniz.

Dişlerinizi sarartmayın
Günde bir dilim limon yemenin ve limon kabuğunu dişlere sürmenin dişleri beyazlattığını biliyor musunuz? Limonun içinde bulunan asitler, dişlerin beyazlamasına yardımcı oluyor.

Cildinizi soldurmayın
Sarımsak, bileşimindeki allizin maddesi sayesinde kan dolaşımını harekete geçirerek cildi arındırıyor. Böylece cilt sağlıklı bir renge kavuşuyor.

Formsanté Dergisi Ağustos 2012 Sayısı

Exit mobile version