Formsanté

Kış için bakım önerileri

18022015 kisbakim01

Kış aylarının soğuk havasından, rüzgarından, dış ortamın neminden ve ev içindeki kuru ortamdan ilk etkilenen organ cildimiz. Cildimizi bu etkilerden korumak için gerekli bakım önerilerini mutlaka uygulamamız gerekiyor.

Sağlıklı cilt; çevrede bulunan alerji yapıcı maddelerin, toz, duman, hava kirliliğine bağlı oluşan kanserojen kimyasalların deriden emilip vücudumuzu etkilemesine de engel oluyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Alper, yaz aylarındaki güneş hasarının giderilmesi, oluşan lekelerin tedavisi için kış aylarının bulunmaz bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

İlk adım yaz aylarının hasarını onarmak olmalı. Bu amaçla peeling, yani deriyi yüzeysel soyma işlemi yapılmalı. Prof. Dr. Alper, “Peeling önce dermatolog tarafından deri hasarının ve lekelenmenin şiddetine göre uygulanmalı, sonrasında evde düzenli aralıklarla kozmetikler yoluyla sürdürülmeli” diyor. Şiddetli güneş hasarında peeling işleminin yetersiz kaldığı durumlarda stamp, roller veya lazer uygulamalarına başvurulabiliyor.

 

Kuru deri çatlar

İkinci önemli adım ise derinin nemini sürekli korumak. Kuru deride çok ince çatlaklar oluşur, deriyi tahrişe, alerjiye ve kış aylarında egzamalara açık hale getirir. Kış aylarında da yine bol su içmeyi ihmal etmemek önem taşıyor. Kullanılacak nemlendiricinin E vitamini, C vitamini, hyalüronik asit içermesi yararını arttırıyor. 

Gece yatmadan önce ise cilt temizliği, cilt yapısına uygun bir ürün ile yapıldıktan sonra büyüme faktörü veya kök hücre içeren onarıcı serum ile bakımın tamamlanması öneriliyor.

Prof. Dr. Alper, kesinlikle alkol içeren losyon ve kolonyalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Alkol içerikli ürünler cilt yüzeyindeki nem tabakasını ortadan kaldırıyor. 

Kışın ellerimiz de ayrı bir özen istiyor. Sürekli açıkta kaldığı için diğer deri bölgelerinden daha kuru ve sert hale geliyor. Soğuk havalarda eldivensiz dışarı çıkılmamalı, gliserinli bir el kremi gün içinde iki-üç kez uygulanmalı. Ayaklarınızı da ihmal etmeyin; sürekli kapalı kalan ayaklara akşamları  gliserinli ayak bakım losyonları ile masaj yapabilirsiniz. Yağmurda ıslanan eldiven ve çorapları hemen değiştirmeniz tavsiye ediliyor, çünkü aşırı nem ciltte kaşıntı, egzama gibi sıkıntılı durumlara yol açabiliyor.

 

Sıcak banyodan kaçının!

Prof. Dr. Sibel Alper, dış ortamın soğuğunun ardından sıcacık bir banyonun çok hoş gelebildiğini ama sıcak suyun ardından cildin hızla kuruyacağını ve üşüme hissinin artacağını söylüyor ve ekliyor: “Onun yerine ılık suyla banyo, yumuşak bir havlu ile kurulanma ve zaman kaybetmeden vücudumuzu nemlendirme ideal bakımı sağlar. Vücut için kullanılabilecek basit bir nemlendirici gliserin ve gül suyunu eşit oranda karıştırarak elde edilebilir. Yine cilt kurumasını önlemek için küvet yerine duş tercih edilmeli.”

18022015 kisbakim02

Bol bol Argan yağı kullanın

Tüm yıl olduğu gibi kış aylarında saçları ihmal etmemek gerekiyor. Alkol içerikli saç bakım ürünleri yerine argan yağı gibi nemlendiriciler tercih edebilirsiniz. Saç kurutma makineleri ve düzleştiricilerin kullanımını mümkün olduğu kadar azaltın. 

Prof. Dr. Alper, kış deyince akla dudakların kuruması ve çatlamasının geldiğini anlatıyor: “Dudak koruyucu krem kullanmadan dışarı çıkılmamalı, eğer varsa dudak yalama alışkanlığı terk edilmeli. Tea tree oil içeren dudak kremleri çatlak oluşumunu da önlerler.”

Kışın biz çok hissetmesek de güneş ışınları bulutlar arasından süzülüp derimize ulaşıyor, o nedenle nemlendiricilerimizde 30 faktörlü bir güneş koruyucu ilavesi hem erken yaşlanmayı engelleyecek, hem de güneş hasarını gidermek için yaptığımız uygulamaların kalıcılığını sağlayacak.

Yazın  kullanılan su bazlı nemlendiricilerin yerini yağ bazlı olanlar almalı ve avokado yağı, badem yağı, çuha çiçeği yağı tercih edilmeli. El ve ayaklardaki çatlakların onarımında pür vazelin gözle görülür yarar sağlıyor.

 

Cildi kuru olanların özellikle kış aylarında alkol içeren losyon, tonik ve kolonyalardan kaçınması gerekiyor. Alkol içerikli ürünler, cilt yüzeyindeki nem tabakasını ortadan kaldırıyor.

 

Evde hazırlanabilecek bir nemlendirici:

• 1/2 avokado

• 1/4 bardak balı

Tüm malzemeyi karıştırıp sürün, 10 dakika beklettikten sonra yumuşak ıslak bir havlu ile silin.

 

Cildi sıkılaştırmak için:

2 yemek kaşığı yoğurt ve

1 yemek kaşığı limon suyunu

Malzemeleri karıştırdıktan sonra temiz yüze uygulayın. 20-30 dakika sonra soğuk suyla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.

 

Gözler için:

Papatya ve yeşil çay karışımı ile çayı hazırlayın, soğuduktan sonra yuvarlak makyaj pamuklarına emdirip göz çevresine uygulayın. 15 dakika bekletin.

 

Deran Çetinsaraç

Formsanté Dergisi Ocak 2015 sayısı

 

Exit mobile version