Formsanté

Kız çocuğuna zorla içirilen sigara için uzman yorumu

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, küçük bir kız çocuğuna kuzeni tarafından sigara içirildiği video büyük tepki çekmişti. Vatandaşların konu üzerine gitmesiyle birlikte kısa sürede aileye ulaşan yetkililer olay hakkında da işlem başlattılar. Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı M. Berk KARAOĞLU konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dün sosyal medyada görülen, kuzeni tarafından küçük bir kız çocuğuna zorla sigara içirmeye çalışması oldukça tepki çekti hatta devlet yetkilileri ve ilgili bakanlıklar hemen devreye girerek gerekli işlemleri başlattıklarını gördük.

BU TÜR OLAYLAR ÇOCUKLARIN ÜZERİNDE NASIL İZ BIRAKIR?

Ancak daha sosyal medyaya yansımayan ve çocuklarda “istismar” durumu oluşturabilecek birçok davranış yaşandığını düşünmekteyim. Bu açıdan bu durumlar neden yaşanıyor, çocuğun üstünde nasıl bir iz bırakabilir ve nasıl yaklaşılması gerekir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

‘İSTİSMAR KAPSAMINA GİRİYOR’

Öncelikle o video da gördüğümüz gibi her ne kadar yetişkinler çocuklar ile görüntü verirken veya video atarken neşeli, keyifli bir durummuş gibi gösterse de çocuğa zorla yaptırılan, çocuğu bu hareketlerle herkesin ulaşabileceği sosyal medyada afişe etmeye imkan tanıyan, çocuğun sağlığını bozan ve çocuğa olumsuz model oluşturabilecek hareketler istismar kapsamına girmektedir. Yani çocuğun fiziksel veya psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilecek davranışların “istismar” kapsamında değerlendirilebileceğini bilmek gerekir.

O YAŞLARDA YAŞANAN EN UFAK BİR İZ KİŞİLİK PROBLEMİNE NEDEN OLUYOR

Bir de şunu unutmamak gerekir ki kişilik gelişiminin çok büyük bir oranı çocuklukta şekillenmektedir yani bazen yetişkinlerin neden olduğu olumsuz bir davranışta çocuk bu durumu içselleştirerek yanlış bir model alabilir, o hareketle özdeşebilir, öfke veya suçluluk gibi duygu durumları ile baş etmek zorunda kalabilir. O yaşlarda kalan en ufak bir iz ise gelecekte bir kişilik problemi olarak karşımıza çıkabilir.

‘TOPLUMUMUZU ÇOCUKLARIN RUHSAL YAPILARI ŞEKİLLENDİRECEK’

Çocuğun yanında sigara içmekten bile imtina edilmesi gerekirken bu videoda bir dayatma olması endişe vericidir. Normalde çocuğun yanında kavga etmemek, küfür etmemek, sağlıksız davranışlarda bulunmamak gerekirken bu örnek bizleri oldukça kaygılandırmıştır. Sadece kendi çocuklarımız, yakınlarımız için değil olumsuz bir örnek gördüğümüzde sağlıklı ebeveyn / yetişkin bilinci içerisinde uyarılarımızı yapmamız gerektiğini düşünüyorum, unutulmamalı ki toplumuzu, yarınımızı bu çocukların ruhsal yapıları ve davranışları şekillendirecektir.

Exit mobile version