Formsanté

Sağlıklı hamilelik için 30 altın kural

Annelerin, bebeklerini kucaklarına almak için bekledikleri aylar hem büyük bir heyecanın, mutluluğun hem de endişelerin iç içe geçtiği süreçlerdir. Peki, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için neler yapılmalı? İşte hamilelik sürecini sağlıklı geçirmek için altın kurallar:

 Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Dr. Suat Süphan Şahin, sağlıklı bir gebelik için tavsiyelerde bulundu:

SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK SÜRECİ İÇİN ÖNERİLER

 GEBELİĞİN NORMAL BİR SÜREÇ OLDUĞUNU KABULLENİN: Gebeliğin doğal bir durum olduğunu kabullenin ve buna göre davranın. Gebelik boyunca fizyolojik, hormonal ve psikolojik değişiklikler normaldir. Bu değişimlerin doğa kanunlarının bir parçası olduğunu düşünün yadırgamayın. Gebe kalan tüm canlıların psikolojik değişikliklerinin olabileceğini düşünmek ajitasyon, sinirlilik hali, depresyon olabileceğini kabullenin.

HAYATINIZI KISITLAMAYIN: Gebelik iş, cinsel hayat, sosyal hayatınızda çok fazla kısıtlamalara neden olmaz. Günlük hayatınıza hemen hemen aynı şekilde devam edin.

MUAYENELERİNİZİ AKSATMAYIN: Düzenli aralıklarla yapılan muayeneler ve tahliler gebeliğin olabilecek olumsuz durumlarını önceden tespit  edip önleme  açısından önemlidir. Bu nedenle doktorunuzun sıklığını belirleyeceği muayeneleri düzenli olarak yaptırın.

TESTLERİNİZİ YAPTIRIN: Gebeliğin ilk üç ayında başvurulan ikili tarma testi; gebeliğin 11 ila 14. haftası arasında yapılır. En sık görülen kromozom hastalıkları Trizomi 21 (Down sendromu) ve diğer trizomiler 13 ve 18’in ön tanısı yani taraması için yapılan testlerdir. İkili test her gebeye yapılmaktadır. Bu testte anne kanında serbest beta hCG ve PAP-A diye iki hormon ölçülmekte ve ultrasonda ölçülen bebeğin ense kalınlığı ile karşılaştırılmaktadır. Bulgular bir risk (ihtimal) vermektedir.

Eğer verilen bu ihtimali değer (risk değeri) 1/ 250’nin üzerinde ise tarama pozitif denmektedir. Tarama testleri ve ikili test asla ve asla bebekte hastalık, sakatlık “var” veya “yok” demez. İhtimal az veya çok der. İkili test, tarama testi olduğundan, pozitif çıktığında yani ihtimal kabul edilebilir değerin üzerinde çıktığında bu gebelere kesin tanı testi olan amniosentez önerilir. Amniosentez sonucunda Down sendromu var mı yok mu diye kesin olarak söylenebilir. Üçlü tarama testi ise gebeliğin 16. ila 20. haftası arasında yapılan bir tarama testidir. Bu sonuçlara göre bebeğin en sık görülen kromozomal hastalık olan Down sendromu olma ihtimali hesaplanır, bu ihtimal 1/250-350’nin üzerinde ise amniosentez önerilir.

DOĞUMU YAPACAĞINIZ MERKEZİ İYİ SEÇİN: Doğumu sağlık koşulları iyi olan ve tam teçhizatlı  merkezlerde yapmak olabilecek komplikasyonların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version