Formsanté

Sarkık karına cerrahi dokunuş

13062014 karingerme1

Aşırı kilo alıp veren veya doğum yapan kadınların karşılaştığı sorunlardan biri karın bölgesinde oluşan fazlalığın basenlerin üzerine düşmesi. Abdominaplasti, diğer deyişle karın germe ameliyatı bu sorunu ortadan kaldırma amaçlı yapılıyor. Beden olarak küçülme de sağlayan bu ameliyatın bir zayıflama yöntemi olarak görülmemesi gerekiyor.

Abdominaplasti, yani karın germe ameliyatı aslında tek bir işlem değil; işlemler bütünü. Karın duvarının zayıflamasıyla birlikte organların öne doğru çıkıntı yapması veya sarkmasının etkisiyle deride olan değişiklikleri düzeltmek için yapılıyor.

Kadınların büyük bir kısmında karın derisinin güçsüzleşmesi ve sarkması doğum sonrası ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hastaların büyük kısmını sık doğum yapmış kadınlar oluşturuyor. Karın bölgesinde sarkıklık yaşayan kişiler gündelik hayatlarında eğilip kalkarken veya giyinip soyunurken sorun yaşayabiliyor. Bu buzdağının görünen kısmı; estetik açıdan hoş durmayan sarkık karın ileride sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. 

Abdominaplastinin bir zayıflama yöntemi olmadığını belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlamadan önce bir noktanın altını çizdi: “Hastalara mutlaka ve mutlaka zayıflamaları gerektiği söylenmeli. Ancak ideal kiloya ulaşıldığı zaman karında düzeltici işlemler yapılabilir. Eğer kilo verilmeden bu işlem yapılırsa karın içi organları aşırı gerginlikten dolayı diyaframa baskı yapar, karın içi basınç artar. Akciğerin kapasitesi azalır ve solunum fonksiyonlarında sorun olur. Karın içi organların etrafında biriken destek yağ dokusunun miktarının azaltılması gerekiyor. Bu da düzenli beslenme ve zayıflama programıyla sağlanabilir. Abdominaplasti ameliyatı öncesi hastaların solunum kapasitesinin ölçülmesi hayati önem taşıyor. Solunum fonksiyon testlerini yapılarak, ameliyata engel bir durum olmadığını gördükten sonra operasyon yapılabilir.”

Prof. Dr. Erçöçen, basen üzerine sarkma veya çıkıklık şeklinde kendini gösteren durumların cerrahi operasyon dışında düzelme şansının bulunmadığını da belirtiyor. Michelin Lastik Bebeği Sendromu adı verilen bu durum oluştuğu zaman spor veya beslenme yöntemleriyle geriye dönüş mümkün olmuyor. Çünkü deri direncini ve elastikiyetini kaybetmiş duruma geliyor ve cerrahi müdahaleyle bu derinin alınması öneriliyor. Prof. Dr. Erçöçen, sarkıklık basen üstüne düşecek kadar değilse hastaya liposuction yapılması, ardından da korse giydirilerek toparlayıcı etkinin sağlanabileceğini belirtiyor. Yani yağlanma sarkıklık boyutunda değil de daha bölgesel ise abdominaplastiye gerek olmuyor.

 

İşlem nasıl yapılıyor?

Karın germe ameliyatı genel anesteziyle yapılıyor. Ancak karın duvarında bir fıtık yoksa sadece derinin çıkıntısı düzeltilecekse lokal anestezi uygulanabiliyor. Bu iki işlem tam ve mini abdominaplasti olarak ikiye ayrılabiliyor. Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, işlem sırasında çıkarılan dokuların çoğunlukla göbek hattının altında kalan dokular olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Burada dikkat edilmesi gereken şey karın duvarındaki lenf akımıdır. Göbek altı bölümünde lenf akımı kasıklara doğrudur; göbek üstündekilerin yönü ise koltuk altlarına doğrudur. Cilt altındaki yağ tabakası alınırken lenf kanallarının çevresinde ince bir miktar bırakılır. En sık yapılan hatalardan biri hiç yağ bırakılmamasıdır. Etrafında ince yağ bırakılmadığı zaman lenf kanallarının etrafında lenf sıvısı birikiyor. Sert, zırh gibi tabaka şeklini alıyor. Hastalar en çok bu durumdan yakınıyor. Elbise veya pantolon giydiğinde kasıkların üzerindeki şişlik veya sertlikten şikayet ediyor. Lenf ödemi biraz geç gider. Bu yüzden ameliyat sonrasında ikinci ve üçüncü haftadan itibaren lenfatik drenaj masaj mutlaka öneriliyor. Dolayısıyla karın duvarını toparlarken lenf kanallarının gidiş yönüne çok dikkat edilmesi gerekiyor. Karın bölgesinin orta hattında boydan boya, göğüs kafesinden kasığa kadar plikasyon işlemi yapılıyor. Plikasyon işlemi derinin sıkılaşmasını sağlıyor. Karın duvarı kalınlığı fazlaysa liposuction yöntemiyle kombine ediliyor. Bu ameliyatla hedeflenen vücuda şekil vermek dolayısıyla vücudun estetik bir form kazanması önem taşıyor. Hatta ameliyattan önce liposuction işlemi uygulanması daha iyi sonuçlar almamızı sağlıyor.”

 

13062014 karingerme2Mini abdominaplasti: Tekli doğumdan sonra görülen cilt altı dokuların gerilmesi ihtiyacı doğduysa bu tip karın germe operasyonu yapılıyor. Epidural anesteziyle yapılabiliyor. 

Tam abdominaplasti: Karın duvarı tamiri yapılacaksa kesinlikle genel anestezi kullanılması gerekiyor. Burada yer alan adaleleri saran bağ dokularının tamiri yapılıyor.

 

 

Sarkık karını hazırlayan faktörler:

1. Sık doğum yapmak: Sık tekrarlayan doğumlardan sonra karın duvarı yırtıklarıyla beraber benzer etkiler karın bölgesinde olan bağ dokularında da gelişebiliyor. Karın bölgesi bağ dokularının orta hattında her iki tarafa doğru karın adalelerinin gevşemesi ve zayıflaması söz konusu oluyor. Bahsedilen karın adalesi, beş-altı ünite şeklinde olup birlikte çalışan segmental kas yapısıdır. Her segment kendi adına kasılma gücüne sahip. Doğumlardan sonra alt segmentteki kas kesiliyor. Bu kas kesilince fonksiyon kaybıyla karşılaşılıyor. Dolayısıyla göbek altında torbalanma ve sarkma gelişebiliyor. Doğum gibi karın ameliyatlarında da karın duvarında benzer zayıflama görülüyor. Bu da karında fıtıklaşmaya sebep oluyor. Karın duvarı, bağırsak, böbrek, dalak gibi iç organların bulunduğu kapalı bir yapıdır. Karın boşluğunun tabanında da mesane ve uterus bulunuyor. Kişinin aşırı kilo alıp verdiği durumlarda tıpkı doğumdaki gibi bir tablo yaşanıyor. Karın bölgesinde güçsüzleşen deri sarkıyor veya çıkıntı yapıyor. Organlar karın boşluğunda sıkışıyor, basınç artıyor ve karın duvarı öne doğru itiliyor. Bu aynı zamanda bel-sırt bölgesinde aşırı yüklenmeye ve ileri zamanlarda fonksiyon bozukluğuna sebep oluyor.

2. Rektus diastazı oluşması: Karnın düz görünmesini sağlayan en önemli kas rektus kasıdır. Rektus kası göbek deliğinin her iki yanında karın ön duvarı boyunca uzanan iki silindir gibidir. Ortada bağlarla birbirlerine tutunur ve bütünlük sağlarlar. Hamileliğin doğuma yakın aylarında karın duvarı kasları birbirinden uzakta kasılınca orta bölümde fıtık oluşur. Bu durumda kişi ne kadar zayıflasa da göbekli görünümden kurtulamaz.

 

Abdominaplasti sonrası göbek deliği değişiyor mu?

Her kadın ve erkek için göbek deliğinin yeri önem taşır. Dolayısıyla abdominaplasti ameliyatlarında göbek deliğinin doğal yerinde konumlandırılması öneriliyor. Hamilelik sırasında göbek deliğinde çoğunlukla deformasyon yaşanıyor, karın fıtığının da bu tabloya eşlik ettiği durumlarda göbek deliği daha fazla bozuluyor. Genellikle yeri değiştirilmiyor, eskiden durduğu yere konuluyor. Prof. Dr. Erçöçen, göbek deliğinin estetik açıdan bir referans noktası olduğunu dolayısıyla hekimin deneyiminin ve gözünün önem taşıdığının altını çiziyor.

 

13062014 karingerme3Ameliyat sonrası süreç nasıl geçiyor?

Ameliyat iki-iki buçuk saat arası sürüyor. İlk üç gün hastalar sınırlı hareket edebiliyor. Korse ve varis çorapları giydirilerek hasta yürütülüyor. Hastanede bir-üç gün arası kalış oluyor. Karın duvarına kasıklardan çıkacak ve belli olmayacak şekilde cilt altına drenler yerleştiriliyor. Direnler çıkartıldıktan sonra hasta taburcu edilebiliyor. İkinci haftadan sonra iş yaşamına dönülebiliyor. Evde geçirilen sürede hasta, korseyle günlük işleri görebilecek durumda oluyor ve gezebiliyor. Korsenin en az üç hafta giyilmesi gerekiyor. Bu süre üç aya kadar da uzayabiliyor. Mümkün olduğunca ağırlık kaldırma gibi hareketlerden kaçınılmalı. Karın yan duvarları ve sırt kaslarını kullanmamak önem taşıyor. Bir ay boyunca spor yapılmıyor. Birinci ayın sonunda hafif egzersizlere başlanabiliyor. Aktif spora ise üçüncü aydan sonra izin veriliyor. Ameliyat sonrasında çok şiddetli olmamakla birlikte ağrı olabiliyor. Bu durumda ağrı kesicilerle bu süreci atlatabiliyor.

 

İz kalıyor mu?

Karın germe ameliyatlarından sonra iz kalıyor. Bu izin yeri hastanın giydiği iç çamaşırı veya bikininin şekline göre belirleniyor. Kasık çizgisinin üzerinde oluyor genellikle. Bir yaranın olgunlaşma süresi üç ay sürüyor. Bu üç aydan sonra yara izi pembeleşiyor, birinci yılın sonuna doğru beyazlaşmaya doğru gidiyor.

 

Kimlere yapılmıyor?

VKİ (Vücut Kitle İndeksi) çok yüksek, kontrolsüz diyabeti, nefes darlığı, hipertansiyon ve kalp hastalığı, solunum fonksiyon yetmezliği veya kısıtlı olanlara yapılması önerilmiyor. Daha önce ameliyat geçirmiş ve karın duvarında dikey ya da yatay kesi olanlara da yapılırken çok dikkatli olmak gerekiyor veya yapılmıyor.

 

Abdominaplasti çatlakları gideriyor mu?

Göbeğin altında kalan tüm doku çıkartılabiliyor. Dolayısıyla çatlak oluşumu göbeğin altında ve yanındaysa çatlaklı doku kesilerek atılabiliyor. Bir kısım kalabiliyor, bu doku da iç çamaşırı hizasına çekildiği için bir miktar gidebiliyor. Bikini giyildiği zaman nedeyse görülmez oluyor.

 

Mommy Makeover trendi

Amerika’da bu tip ameliyatlar çok sık yapılıyor. Hatta ismine Mommy Makeover yani doğum sonrası bütüncül girişimler deniliyor. Doğum sonrası kadınlarda memelerin aşırı büyümesi ve sarkması, bacaklarda varis oluşumu gibi olumsuz tablolar yaşanabiliyor. Bütüncül olan bu ameliyatla hepsinin birden düzeltilmesi amaçlanıyor.

 

Deran ÇETİNSARAÇ

Formsanté Dergisi Mayıs 2014

 

Exit mobile version