Formsanté

Uykucu minikler daha sağlıklı büyüyor

ekim-2011-bebek-6-resim-1

O ne kadar itiraz ederse etsin güzel bir öğle uykusu çekmesinde kararlı olun. Ödülünüz, bedensel ve zihinsel açıdan daha iyi gelişen mutlu bir çocuk olacak…

Hayatının ilk günlerinde sık sık uyuyan bebeğiniz büyüdükçe uykuya, özellikle de gündüz uykusuna direnmeye başlayabilir. Yaklaşık altı yaşına gelene kadar onun itirazlarına yenilmeyin, çünkü tıpkı yemek ve su gibi uyku da onun fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemli bir ihtiyaç. Uykunun çocuk gelişimindeki etkisi ninnideki “uyusun da büyüsün” sözlerini doğruluyor. Uyku sırasında büyüme hormonu salınımı artıyor, vücut kendini onarıyor ve organlar dinleniyor. Uykusuz kalan çocukların ise zihinsel ve fiziksel gelişimi yavaşlıyor, bağışıklık sistemi zayıflıyor ve bu çocuklar daha kolay hastalanabilir hale geliyor.

DÜZENLİ UYKUNUN PÜF NOKTALARI
● Çocuğunuzu sabah hep aynı, erken saatte kaldırın. Böylece uyku düzenine alışması kolaylaşacaktır.
● Öğle uykusuna hep aynı saatte yatırın.
● Öğle uykusunun süresini abartmayın.
● Çok uzun süren öğle uykusunun gece uykusunun düzenini bozacağını unutmayın. Devamı diğer sayfada

ekim-2011-bebek-6-resim-2YATAĞA GİTMEYİ REDDEDİYORSA…
● Uyuması konusunda kararlı olun.
● Uykunun büyümesi için gerekli olduğunu ona anlatın.
● Çocuğunuz öğle uykusu kuralına uyduğunda onu ödüllendirin.
● Sevdiği bir oyuncağı ya da battaniyesini yanına almasına izin verin. Oyuncağının da uyku vakti geldiğini, beraber yatabileceklerini söyleyin.
● Havalandırılmış bir odada uyutun.
● Öğle uykusu kuralının siz dahil çocuğun bakımı ile ilgilenen herkes tarafından aynı ciddiyet ve kararlılıkta uygulanmasını sağlayın.
● Öğle uykusundan önce (tercihen hiçbir zaman) kola, çay gibi kafeinli içeceklere izin vermeyin.

Ne kadar uyumalı?
3-5 yaş arası çocukların günde 9-12 saat arasında uyuması gerekiyor. 3-4 yaş arası çocukların gündüz uykuları genelde, bir kez yarım saatten üç saate kadar süren uykular şeklinde oluyor. Gece yeterli uyku sürelerini dolduran 3-4 yaşındaki çocuklar öğle uykusunu kısa geçirse de dinlenmelerini tamamlıyor. Çocukların her gün öğle uykusuna yatmasını sağlamak gerekiyor. 5 yaşından itibaren ise çocukların yüzde 70’i öğle uykusunu bırakıyor.

Kabuslar uykusuz bırakabilir
Genellikle 3-6 yaş arasında başlayan gece kabusları çocukları uykusuz bırakıyor. Çocuk gecenin ilerleyen saatlerinde korkuyla uyanıyor ve gördüğü, korktuğu şeyi bilinci açık bir şekilde net olarak anlatıyor. Bazı çocuklarda ise gece terörü denilen ve çocuğun tam olarak uyanmadığı ancak ağladığı ve huzursuz olduğu durumlar uyku kalitesini bozuyor. Çocukluk çağı kabuslarının önlenmesi için gündüz yaşanan streslerin azaltılması ve kabus sırasında çocuğun güven verilerek sakinleştirilmesi gerekiyor.

Formsante Dergisi Ekim 2011 Sayısı

Exit mobile version