Formsanté

Şimdi tam zamanı! 8 farklı ayvalı tarif: Lezzeti ve ‘ayvası’ bol tabaklar

lezzeti-ve-ayvası-bol-tabaklar

Kış mevsiminin meşhur ve bir o kadar da dört gözle beklenen meyvesi ayva ile tabaklarınızda farklı tatlar yakalayın. Kan akışını ve metabolizmayı hızlandıran ayva, C vitamininden yana da epey zengin! Bağışıklık sisteminin önemini daha çok anlayacağımız bu aylarda bol bol tüketmeli… İster tatlılarda, ister yemeklerde ayvanın kendine has lezzetini yakalamak için 8 farklı ayvalı tarife göz atın! (Ayvanın faydaları ne? ve Ayva çayı nasıl yapılır? başlıklı yazılarımız da ilginizi çekebilir)

Hazırlayan: Elif Gürsoy

8 FARKLI AYVALI TARİF

1- HEM AYVALI HEM PANCARLI!

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Maydanoz hariç tüm yeşillikleri iyice yıkadığınızdan emin olup suyunu süzdürdükten sonra geniş bir kaseye alın. Aynı zamanda pancarı haşlayıp soğumaya bırakın. Diğer yandan maydanoz ve lor peynirini bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile birbirine yedirin. Kasenin içine soğumuş pancar ve maydanozlu lor peynirini serpiştirin. Ardından ince ince dilimleyip, tavada ızgara ettiğiniz ayva dilimlerini de ekleyin. Limon suyu ve zeytinyağını üzerinde gezdirin. Süslemek için cevizleri irili ufaklı şekilde serpiştirin.

2- ÇAY SAATİNDE İYİ GİDER – AYVALI KURABİYE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Hamur malzemelerini derin bir kapta karıştırıp iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda yuvarlayarak parmağınızı ortasına bastırın. Ardından toz şekere bulayıp tepsilere dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin ve soğuyunca üzerlerindeki çukurluklara marmelatları koyun.

3- ŞEKERSİZ AMA ÇOK TATLI! AYVA TATLISI

MALZEMELER

ÜZERİ İÇİN

HAZIRLANIŞI

Ayvaları soyup ikiye bölün. Çekirdekli kısımları çıkardıktan sonra dört yarım ayvayı tencereye dizin. Kaynar suyu tencerenin dibine ekleyin. Bal ve pekmezi karıştırıp, eşit şekilde ayvaların tam üzerinde gezdirin. Ayvaların üzerine tarçın serpin. İsteğe göre karanfil de atıp, kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Tüm suyunu çektikten sonra ayvaları ters çevirip üst yüzeyinin karamelize olması için yüksek ateşte biraz daha pişirin. Daha sonra ayvaları tencereden alıp soğutun. Servis ederken ortasına dondurma koyup, çekilmiş Antep fıstığı serpin.

4- DOLMASI DA VAR… AYVA DOLMASI TARİFİ

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Ayvaların sap kısımlarını alın ve üst kısımlarını kapak şeklinde kesin. Ardından ayvaların iç kısımlarını bir oyacak yardımıyla boşaltın. Taban kısımlarını delmemeye çalışın. Kararmaması içinse taze sıkılmış limon suyu ilave ettiğiniz suda bekletebilirsiniz. Kıymalı iç harcı için kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. Bol suda yıkadığınız pirinçlerin suyunu süzdürün. Pirinç, doğranmış kuru soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kimyon ilavesiyle karıştırın. Limonlu suda bekleyen ayvaların fazla suyunu süzdürüp fırın tepsisine yerleştirin. İç kısımlarını hazırladığınız kıymalı iç harçla doldurun. Sıcak suyu üzüm pekmeziyle karıştırıp, kenar kısmından fırın tepsisine alın. Ayva dolmalarını önceden 180-200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. İsteğe göre dereotuyla süsleyebilirsiniz.

5- CRUMBLE ZAMANI – AYVALI CRUMBLE TARİFİ

MALZEMELER

6-AYVALI MEYVE KARIŞIMI İÇİN

HAZIRLANIŞI

Ayvalı meyve karışımı için kabuklarını soyduğunuz ayvaları küp ya da dilimler şeklinde doğrayın. Kuru üzümlerin sap kısımlarını ayıklayın. Esmer şeker ve taze sıkılmış portakal suyunu küçük bir sos tenceresine alın. Şeker taneleri eriyene kadar karıştırın. Ayva küpleri ve kuru üzüm tanelerini ekleyin. Tarçın ekleyip, ayva küpleri yumuşayana kadar pişirin. Crumble hamurunu hazırlamak içinse un, esmer şeker, öğütülmüş yulaf ve vanilya esansını mutfak robotuna alıp, karıştırma işlemini başlatın. Ardından küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağı katıp, tüm malzemeyi ufalanacak kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Hamur küçük topaklar halini aldığında karıştırma işlemi tamamlanmış oluyor. Önceden hazırladığınız meyveli karışımı ısıya dayanıklı fırın kabına paylaştırın. Üzerlerini hamur parçacıklarıyla kaplayıp, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.

7-TART KEYFİ – AYVALI TART TARİFİ

MALZEMELER

İÇ MALZEMESİ İÇİN

ÜZERI İÇİN

HAZIRLANIŞI

Bir kabın içine oda sıcaklığında yumuşamış margarin, yumurta, esmer toz şeker, kabartma tozu ve tuzu ekleyip, elinizle yoğurun. Üzerine unu kontrollü şekilde dökerek yoğurmaya devam edin. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur yaptıktan sonra 15 dakika dinlendirmeye bırakın. İç malzemesi içinse rendelenmiş ayva, esmer toz şeker ve tarçını ocakta suyunu salıp çekene kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ceviz ilave ederek karıştırın. Üzerine şekil vermek için dinlendirilmiş tart hamurundan portakal büyüklüğünde bir parça ayırın. Kalan hamuru yağlanmış kalıba yerleştirip, kenarlarını tepsiye doğru yapıştırın. Üzerine hazırlanan harçtan döküp yayın. Süslemek için ayva dilimlerini yerleştirin. 180 derecede ısınan fırında üzeri kızarana kadar pişirip fırından çıkarın. Üzerine pudra şekeri serpin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.

8-MARMELATSIZ OLUR MU? AYVALI MARMELAT TARİFİ

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Ayvaları yıkayıp dört eşit parçaya bölün. Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını iyice temizleyin. Tüm ayvaları büyük bir kase dolusu limonlu suya koyarak kararmasını engelleyin. Tencereye şeker ve suyu koyun. Bu esnada ayvaları iri iri rendeleyin, rendeden geçirilen her dilim ayvayı hemen tencereye ekleyin. Şekerli su ile karıştırarak renginin kararmasını engelleyin. Küçük bir tülbent içine ayvanın çekirdeklerini koyup bağlayın ve tencereye ilave edin. Rendeleme işlemi bittiğinde tencerenin altını açın. 10 dakika boyunca kaynatın ve sonrasında altını kısın. Tarçın kabuğu ve karanfil tanelerini tencereye ilave edin. Marmelat kıvamını buluncaya dek pişirin. Ardından limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatıp altını kapatın. Kıvamını ve rengini alan marmelatı ateşten alarak, soğumaya bırakın. Ilımaya başladıktan sonra kuru cam kavanozlara bölüştürün. Soğuduğu zaman kavanozların kapaklarını kapatın ve serin bir yerde muhafaza edin.

Exit mobile version