Formsanté

Bu lezzetlere bayılacaksınız! Adana mutfağından hafif yemekler ve tarifler

Anadolu’nun her yanı doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine nefis tatlar sunuyor. Özellikle Adana mutfağı üzerine yoğunlaşan Nakkaş Restoran’ın şefleri, formsanté okurları için birbirinden lezzetli yemekler hazırladı. Ayran çorbasından patlıcanlı bulgur pilavına, çöp şişten gavurdağı salatasına bu besleyici ve hafif tatları denemek için haydi mutfağa!

ADANA MUTFAĞINDAN HAFİF YEMEKLER VE TARİFLER

AYRAN ÇORBASI

Malzemeler

Hazırlanışı

Buğdayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün haşlayarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirin ve süzün. Yoğurdu suyla karıştırarak, ayrandan daha kıvamlı bir hale getirin. Dilediğiniz kadar tuz ilave edin, buğdayları içine atarak karıştırın. Mevsime göre kuru ya da taze nane ile tatlandırın. Zeytinyağını tavada hafifçe kızdırarak toz kırmızı biberi içine atın, bir kez çevirip hemen altını kapatın. Soğuduktan sonra ayran çorbasının üzerine bir kaşık yardımıyla az miktarda dökerek servise hazırlayın.

eylul-2012-yemek-resim-2GAVURDAĞI SALATASI

Malzemeler (4 kişilik)

Hazırlanışı

Domatesleri minik küpler şeklinde doğrayın, soğanı ince halkalar halinde kesin. Diğer malzemeyi de ince ince kıyın. Tuz ve sumak atarak karıştırın. En son üzerine dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nar ekşisi dökerek servis edin.

KÖZLENMİŞ SOĞAN

Malzemeler

Hazırlanışı

Arpacık soğanları kabuklarıyla beraber bir tepsiye dizip, 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp kabuklarını soyun. Üzerine tuz, zeytinyağı, pul biber ve ince kıyılmış maydanoz serperek karıştırın.

eylul-2012-yemek-resim-3ÇÖP ŞİŞ

Etin seçimi: Çöp şiş için özellikle kıvırcık kuzu etinin tercih edilmesi gerekiyor. Kuzunun but kısmından en iyi sonuç elde ediliyor. Kasabınızdan minik kuşbaşı şeklinde hazırlamasını isteyin.

Terbiyesi: Sadece tuz ve toz kırmızı biberi istediğiniz miktarda etin üzerine serpin ve elinizle karıştırın. Şişe dizin.

Izgarası: Mangalda pişiriyorsanız etin ateşten 15 cm uzaklıkta olmasına dikkat edin. Ayrıca sağlık açısından odun ya da kömürün tamamıyla yanmış, kor haline gelmiş olması büyük önem taşıyor. Pişirirken kömürleşmesi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor. Bu bölümlerin kesinlikle yenilmemesi gerekiyor.

eylul-2012-yemek-resim-4PATLICANLI BULGUR PİLAVI

Malzemeler (5 kişilik)

Hazırlanışı

Patlıcanı minik küpler şeklinde doğrayıp tuzlu suda bir süre bekletin. Böylelikle hem yağ çekmesini engellersiniz hem de acısını almış olursunuz. Süzüp bir kağıt havlunun üzerine alın, kurulayıp kızgın yağda soteleyin ve bir kenara ayırın.
Pilavı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını koyun, soğanı ince ince kıyın ve bu yağda pembeleşinceye kadar çevirin. Üzerine doğradığınız biberleri ekleyin, bir-iki kez çevirip salçayı ve pul biberi ilave edin. Bulguru ekleyip birkaç kez tahta kaşıkla çevirdikten sonra minik minik doğradığınız domatesleri, tuzu, karabiberi ve naneyi ekleyin. Suyunu koyup ( 1 bardak bulgura 3 bardak su) kısık ateşte pişirmeye başlayın. Suyu çekmeye yakın sotelediğiniz patlıcanları da tencereye ilave edip, yavaşça karıştırın. Toplam 15 dakika pişirdikten sonra altını kapatın. Üzerine bir havlu kapatıp dinlendirdikten sonra servis edin.

eylul-2012-yemek-resim-5KURU PATLICAN-BİBER DOLMASI

Malzemeler

Hazırlanışı

Patlıcan ve biberleri kaynar suda 3-5 dakika kaynatarak yumuşamalarını sağlayın. Aynı zamanda patlıcanın acısını da almış olacaksınız. Soğanları, sarımsakları ince ince doğrayın, domatesleri minik küpler haline getirin ve diğer tüm malzemeyi de ekleyerek bir kabın içinde karıştırın. Patlıcan ve biberleri süzüp hazırladığınız içle doldurun. Pirincin şişeceğini hesaplayarak çok fazla doldurmayın, bir parmak boşluk bırakın. Tencerenin altına kemikli et dizin, üzerine de dolmaları sıralayın. Alta patlıcanları üste ise biberleri koyun. Üzerilerine porselen bir tabak koyarak dağılmalarını engelleyebilirsiniz. Dolmaların üzerine gelecek şekilde su ekleyip pişirmeye başlayın. Yaklaşık 20 dakika pişirin, bir çatal yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Ateşten aldıktan sonra ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakın. Tercihe göre yoğurtla birlikte servis edin. Not: Bu tarifte yağ yer almıyor, çünkü tencerenin altına dizilen ve dolmaların içine konulan ette yeterince yağ bulunduğu varsayılıyor. Eğer yağsız bir et tercih ettiyseniz isteğinize göre birkaç kaşık zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsanté Dergisi Eylül 2012 Sayısı

Exit mobile version